Zondag 23/02/2020

Culinair

Weekendrecept: smaakvolle, stressloze pho

Beeld Hannes Vandenbroucke

Slimme shortcuts voor een snel en stressvrij avondmaal. Deze weekavondvriendelijke Vietnamese pho geeft je (min of meer) dezelfde smaaksensatie zonder dat je uren aan het fornuis staat.

Ik heb over het algemeen een geheugen als een zeef, maar wanneer het op fantastische eet­ervaringen aankomt, herinner ik me elk detail: waar, wanneer, met wie... Denk nu vooral niet dat het hier enkel dure sterrenzaken betreft, integendeel! Vaak is het comfortfood of streetfood dat een onuitwisbare indruk op mijn smaakpapillen nalaat.

Neem nu pho. Mijn eerste kennismaking met deze Vietnamese noedelsoep was een decennium geleden in Berlijn, bij Monsieur Vuong. Ik had geen flauw benul van wat pho was. Een noedelsoep sprak in die tijd nog niet tot de verbeelding (Japanse ramen waren hier ook nog lang niet verkrijgbaar), maar een vriend die ook graag at, tipte ons het adres. Zonder de minste verwachting werd ik volledig van mijn sokken geblazen. Nog nooit had ik zo’n aromatische bouillon gedronken. Een hint steranijs, een zweem kruidnagel en een vleugje kaneel. Perfect gedoseerd, niets overheersend, ondersteund door een krachtige bouillon getrokken van geroosterde runderbeenderen. Het perfecte bad voor chewy noedels en flinterdunne sneetjes rundvlees, afgewerkt met een knijpje limoen, knapperige scheutjes en uitbundig veel frisse kruiden zoals ­koriander, Thais basilicum en munt. Net een soep en salade ineen. Fris en hartig tegelijkertijd. We ­gingen de volgende dag meteen terug. En de dag erna en die daarna. Tot de citytrip erop zat. Twee zomers geleden waren we opnieuw in Berlijn en weer gingen we drie dagen op rij. Nog steeds even verslavend lekker. Chapeau Monsieur Vuong!

Thuis waagde ik me nooit aan pho, bang om de magie te verbreken. Want ondanks zijn schijnbare eenvoud is pho niet gemakkelijk om te maken. Het is een tijdrovende bezigheid. De complexe bouillon vraagt om eerst de beenderen te roosteren en ­vervolgens met smaakmakers urenlang te laten ­sudderen.

Beeld Hannes Vandenbroucke

Maar Berlijn is niet om de hoek en een mens heeft nu eenmaal af en toe nood aan een zielverwarmende kom pho. Om het voor ons allemaal een stuk minder intimiderend te maken, gebruikte ik een aantal shortcuts. Zo zag ik een vriend zijn ui en gember, die normaal gezien in de oven mee geroosterd worden, gewoon in geen grillpan zwart blakeren alvorens ze mee in de soepketel te gooien. Het geeft de bouillon een dieper, geroosterd karakter en zet de aromaten open zodat ze tijdens het koken al hun smaak vrijgeven. Nu, niets kan tippen aan huisgemaakte bouillon van beenderen en karkassen. Maar kwaliteitsvolle gekochte bouillon is the next best thing. Laat ­alstublieft die droge, vetarme bouillonblokjes voor wat ze zijn en spendeer enkele euro’s meer aan een artisanale versie. Bouillon Herkules is daarvan een prachtig voorbeeld. Hun bouillon is zonder ­bewaarmiddelen, smaakversterkers, kleurstof en andere onnodige brol. Hij is karaktervol van smaak en leunt het dichtst aan bij de huisgemaakte variant. Deze shortcut-pho mag dan wel niet 100 procent ­authentiek zijn, smaken doet hij sowieso. 

Beeld Hannes Vandenbroucke

Shortcut pho: zo maak je het

Dit heb je nodig voor 4 personen

1,5 l kippenbouillon / 1,5 l rundbouillon / groot stuk gember (150 g), in de lengte doormidden gesneden / 1 grote ui, ongepeld doormidden gesneden / 4 teentjes knoflook, gepeld en gekneusd / 3 steranijs / 2 kaneelstokjes / 1 el korianderzaad / 4 kruidnagels / 300 g rijstnoedels / 3 el vissaus / 1 el suiker / 250 g sojascheuten / 2 limoenen, in partjes gesneden / 2 kleine bok choy, stengels losgemaakt / verse kruiden (koriander, munt en/of Thais basilicum) / 2 lente-ui, fijngesneden / 300 g rundsvlees, in dunne plakjes/ serveer met sriracha of chilisaus

Zo maak je het

1. Verhit een grillpan over een hoog vuur. Laat enkele minuten ­opwarmen alvorens er de gember en ui met de snijkant in te leggen. Laat 5 min. grillen en voeg dan de knoflook en specerijen toe. Gril nog 3 à 5 min. verder, maar zorg ervoor dat de­ ­specerijen niet verbranden. De ­gember en ui daarentegen mogen wel wat aangebrand zijn.

2. Voeg de specerijen, gember en ui aan de kookpot met bouillon toe en laat 20-25 min. sudderen. Kook ­ondertussen de noedels volgens de instructies op de verpakking, maar laat ze een minuut minder lang ­garen dan aangegeven (de noedels garen nog wat verder in de soep).

3. Zeef de soep, voeg de vissaus en suiker toe.

4. Verdeel de noedels over de ­kommen en overgiet met bouillon. Leg de toppings (het vlees, de sojascheuten, limoenen, bok choy, verse kruiden en lente-ui) op een serveerschaal en zet ook een flesje sriracha of chilisaus op tafel. Laat iedereen zijn eigen kom afwerken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234