Dinsdag 14/07/2020

Open kaart

We voelen ons niet bedrogen bij Tafelrond, integendeel

De mergpijp is smeuïg en smakelijk.Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Tafelrond in Leuven. 

Het restaurant heeft een ietwat ongelukkige ­voorgeschiedenis van valse starts en vertrekkende chefs, weet mijn Leuvense vriendin, dus ze is blij dat Tafelrond nu goed en wel gelanceerd is met Kwinten De Paepe in de keuken. De visie is duidelijk: weg met de dure gastronomie, welkom betaalbare klassiekers. Topkwaliteit met een focus op het basisproduct.

Mooi is Tafelrond in elk geval. Op een moderne en gezellige manier; met warm goudkleurig licht, en een aangenaam interieur. Dat de binnenkoer uniek is, de gevel indrukwekkend, en dat er in hetzelfde gebouw een luxehotel zit (The Fourth) helpt natuurlijk om de toon te zetten. Tafelrond was achtereenvolgens De Gilden (1479), de Schouwburg (1817) en de Nationale Bank (1930). Toch werkt de aanwezigheid van al die historie niet verpletterend. Je voelt je welkom, en je wil graag lang blijven.

Mooi is Tafelrond in elk geval. Op een moderne en gezellige manier; met warm goudkleurig licht, en een aangenaam interieur. Beeld rv

De kaart is overzichtelijk en beperkt. Ze bevat comfortabele klassiekers als ­garnaalkroketjes (19 euro, 2 stuks) en toast champignon (20 euro) als voorgerecht, en huisgemaakte vol-au-vent (21 euro), varkenswan­gen (25 euro) en sole meunière (35 euro) als hoofdgerecht. Ik ga voor de ­mergpijpjes met kruidenboter (20 euro) en de roodbaars met witloof, puree en mosterdsaus (25 euro). Vriendin kiest voor de Secreto N°7, zeven weken gerijpte rubia gallega en­trecote (21 euro) en het stoofpotje van ­vergeten groenten, noten en crumble (25 euro). Dat zijn geen budget­prijzen, en is aan de hoge kant voor een restaurant dat zich als ­laagdrempelig en heel betaalbaar wil positioneren.

Maar we voelen ons niet bedrogen. De mergpijp is smeuïg en smakelijk, de vis zacht en vers, de ham smelt in de mond en het stoofpotje is heerlijk. Eerlijk gezegd vergeten we het eten een beetje, zo druk hebben we het met bijpraten. En dat ‘vergeten’ bedoel ik positief. De gerechten dringen zich niet op, maar zijn zo vanzelfsprekend lekker dat we er het voor de rest niet over moeten hebben.

Het is wat de chef belooft: toegankelijke topgastronomie. Voor dessert is geen plaats meer, al twijfelen we: één rijstpap, twee gouden lepeltjes (8 euro), het was een mooie bestelling geweest.

th4th.com

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234