Vrijdag 24/05/2019

Hoogsteigen persoone

Water, we kunnen niet zonder en toch dragen we er zo weinig zorg voor

Beeld Geerst Joostens

Dominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico

Als ik even mijn hoofd wil leegmaken, ga ik langs de zee wandelen. Even uitblazen en wat verse, zilte lucht binnen happen. Ook de golven doen wonderen, ze brengen me bijna in een soort trance. Water, we kunnen niet zonder en toch dragen we er zo weinig zorg voor. De vervuiling van onze oceanen is dramatisch, we dumpen er van alles in want dan zien we het toch niet meer. Blijkbaar zijn vooral plastic rietjes een ware pest. We gebruiken meestal het excuus dat het rietje ineens is weggewaaid, maar in werkelijkheid zijn we te lui om erachteraan te lopen. Ik zag onlangs een filmpje op social media voorbijkomen van de maag van een vis, waar ik tranen van in de ogen kreeg. Het leek wel op de inhoud van een stofzuigerzak.

Gelukkig duiken hier en daar wereldverbeteraars op die ons bewust willen maken van het Grote Waterprobleem, zoals de Braziliaanse chef Alex Atala met zijn beweging ATÁ, of Filip Claeys en Rudi Van Beylen van NorthSeaChefs die vissers betalen om op plastic te gaan vissen.

In Brugge is de Triënnale van start gegaan, een openluchtmuseum met enkele prachtige werken. Mijn favoriet is The Bruges Whale van StudioKCA-Skyscraper, een prachtige walvis die uit de Brugse Reien springt en gemaakt is van afval gevonden in zee.

Vorige week verbleef ik in een hotelletje in Brussel en dronk er water uit de kraan. Het smaakte echt naar chloor, afschuwelijk gewoon. Vanuit Brussel vloog ik vervolgens naar Zwitserland voor een demo en ik kon mijn ogen niet geloven: op restaurant vulde de ober de flesjes met water aan het fonteintje op het plein tegenover de zaak. Toen hij mijn verbazing zag, lachte hij en vertelde me dat het water in Zürich gratis was én puur, het is namelijk smeltwater uit de bergen.

Ook in mijn favoriete Yucatan in Mexico is het water gratis. Door de vele cenotes – met water gevulde ondergrondse putten – weten ze geen weg met het mooi pure water dat een hele weg aflegt voor het uit de grotten stroomt en eigenlijk afkomstig is uit de bergen van Guatemala.

In de drankensector is het belang van puur water de laatste jaren eveneens steeds belangrijker geworden. Bier- en whiskyproducenten vestigen zich tegenwoordig op de plekken waar het beste water te ­verkrijgen is. Li O Lait, mijn koffiebar in Brugge, besteedt extreem veel aandacht aan de waterkeuze voor het bereiden van hun koffie.

Nog een weetje: bij de Maya-indianen gebruiken ze geen melk, maar water om warme chocoladedrank te maken; veel lekkerder dan de ­chocoladedranken die wij kennen.

Uit ervaring weet ik tot slot dat heel veel water mijn enige redding is na een nachtje stappen en ontwaken met een kater. Mijn hersenen zijn dan als een spons, uitgedroogd door de alcohol en hunkerend naar water. Als dat alleen al geen reden is om dat o zo kostbare goedje beter te beschermen.    

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.