ReportageBinnenkijker
Voor een prikje gekocht: het aards paradijs
Het nostalgische natuurhuisje van creatieve doe-het-zelvers Piet Hemerijckx en Nathalie Posson ligt diep verscholen in de Kempische bossen. De ultieme terugtrekplek voor een weekendje weg – als je de weg vindt, tenminste.
De chalet-zonder-adres van productontwikkelaar Piet Hemerijckx en meubelrestaurateur Nathalie Posson is enkel bereikbaar met de juiste gps-coördinaten, maar dat maakt de idylle juist compleet. Hun slow cabin lijkt zo uit een film van Wes Anderson geknipt. Niet toevallig, de scenografie is het werk van het creatieve duo achter de Antwerpse ontwerp- en decorbouwstudio De Klopperij.
BIO - Conceptbedenker/decorbouwer Piet Hemerijckx en meubelrestaurateur/vintage verzamelaar Nathalie Posson zijn het creatieve duo achter ontwerpstudio De Klopperij. Elk weekend ontvluchten ze met tienerdochters Juliet en Josefine de stad in hun gezellige boshuisje.
Het koppel knapte hun vervallen boshuisje eigenhandig op met gerecupereerde bouwmaterialen. Voor de inrichting haalden ze vintage vondsten uit hun persoonlijke verzameling van onder het stof.
De zoektocht naar een escape uit de stad begon ruim tien jaar geleden en voerde het koppel tot over de grens in Noord-Frankrijk, wat uiteindelijk te ver bleek voor een weekendverblijf. Nathalie: “Op een dag gingen we met een makelaar een chalet bezichtigen iets verderop in het bos. Toen we dit verkommerde barakje passeerden, waren we op slag verliefd. Het bleek van een bejaard koppel te zijn. Ze konden het niet meer onderhouden en wij mochten het voor een prikje kopen.”
Sinds de aankoop in 2010 zijn Piet en Nathalie bijna elk weekend in de weer om de haast eindeloze to-dolijst af te werken. Piet: “Het dak lekte, de vloer was verrot en het terrein was een complete wildernis. Repareren is hier een constante bezigheid, net als de eeuwige strijd tegen de gestaag oprukkende braamstruiken.”
De claustrofobische indeling van het huisje wist Piet op te lossen met enkele slimme ingrepen. “We hebben tweedehands glazen deuren in de voorgevel geplaast om extra licht binnen te laten en sloopten alle tussenmuren om een open leefruimte te creëren met kitchenette, leef- en slaaphoek-in-één. Daarnaast is er nog een aparte slaapkamer met stapelbedden voor de meisjes, en een zelfgemaakte badkamer inclusief houtgestookte sauna en een douche met warm water.”
Vooral dat laatste is voor de bewoners het toppunt van luxe. Nathalie: “Sinds vorig jaar zijn we aangesloten op het leidingwater en is het comfort ineens verdubbeld.” Piet: “Voordien vingen we het regenwater van het dak in een ton op en telde elke druppel. Toch blijft de tafelregel: borden aflikken om afwas te besparen.”
Een leven off the grid brengt je automatisch dichter bij de natuur, met alle voor- en nadelen van dien. Nathalie: “Het huisje is voor mij instant vakantie. Ik heb hier alle tijd om bezig te zijn met alledaagse dingen zoals de haard aansteken of op zoek gaan naar kleine indringers. Soms vind ik een nestje muizen in de keukenlade of zit er een familie mussen verstopt in de theepot, maar dat neem ik er met plezier bij.”
Piet is dan weer de ‘man met een plan’ die altijd wel een project in de pijplijn heeft zitten. “Op het dak heb ik een zonnepaneel geïnstalleerd dat aangesloten is op een autobatterij van twaalf volt, ruim voldoende om de drie lampjes in huis te doen branden. Vandaar ook de naam van onze chalet, De Batterij. Die verwijst niet enkel naar de accu die ons van stroom voorziet, maar heeft ook een symbolisch betekenis: we komen hier onze batterijen opladen.”
Op het aanpalende terrein is dit voorjaar nog de buitenkeuken met shelter afgewerkt die gehuurd kan worden voor kleinschalige events of als gezellige kampeerplek. Ook het huisje kan voor een weekend geboekt worden. Nathalie: “Ik kijk ernaar uit om ons huisje met andere rustzoekers te delen. We zijn geen vijfsterrenresort, maar een plek om te onthaasten.”
Info en prijzen via deklopperij.be en op Instagram