Zondag 21/07/2019

Vliegtuig zonder piloot? Boeing plant testvluchten

Cockpit van een Boeing 787. Beeld REUTERS

Zou jij op een vliegtuig stappen als je weet dat er geen piloot aan boord is maar een computer je naar je bestemming vliegt? Boeing wil volgend jaar testvlucten doen met AI-systemen (Artificial Intelligence), voorlopig met enkel ingenieurs aan boord.

Er bestaan al autonome systemen die drones aansturen, maar zullen passagiers op een vliegtuig stappen als ze weten dat de piloot een computer is en die misschien wel eens zal moeten herstart worden?

Mike Sinnett, vicepresident van Boeing, verklaart in The Register: "De bouwstukken voor de technologie zijn beschikbaar. Voeg daarbij dat de luchtvaartindustrie met een nijpend tekort aan piloten kampt. Het doel is een AI te maken die beslissingen kan nemen zoals een piloot doet".

"De mens is niet slim genoeg om alle zaken vooraf te programmeren. Daarom moet de machine in staat zijn beslissingen te nemen die een mens zou nemen. Als dat lukt, kunnen we zonder piloot gaan vliegen".

Vliegen is heel veilig in vergelijking met het wegverkeer, maar als het in de lucht foutgaat, zijn de gevolgen niet te overzien. Sinnett weet dat de veiligheid optimaal moet zijn om passagiers over de streep te krijgen. "We moeten op nul zien te blijven", zegt hij over het aantal doden dat het publiek zou aanvaarden.

Maar niet alleen de passagiers moeten overhaald worden. Ook de Amerikaanse luchtvaartautoriteit Federal Aviation Authority, die alle aspecten van de burgerluchtvaart regelt, zal moeten overtuigd worden. Die zal de idee van een vliegtuig zonder piloten niet genegen zijn, gezien computersystemen nooit helemaal onfeilbaar zijn. In de nabije toekomst zal dus zeker één piloot standby blijven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden