Vrijdag 29/05/2020

CulinairOpen kaart

Vlaams kost aan huis geleverd: drie adresjes getest en goedgekeurd

Beeld rv

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een uitnodigende takeaway of traiteur. Deze keer Vlaamse kost.

Ballekes, Brussel

De jonge Brusselse keten Ballekes biedt drie soorten gehaktballen (160 g): varkens- en rundsgehakt, kip of de vegan optie. Ze zwemmen in zes soorten toppings. Wij kiezen voor de ­overbekende tomatensaus; de befaamde versie uit Liège met siroop, ui en rozijnen; de verrassend zachte vloeibare mimolettekaas en de Mamy Special. We gaan voluit voor comfortfood in corona-tijden, dus moeten er kroketjes bij, en uit plaatselijke solidariteit: Brussels sprouts, flink gepeperd, en met spekjes. Het is hartver­warmend eten voor 43,82 euro. We worden er gelukkig van, en ­vechtlustig. Sterf, virus, sterf! (LK)

3 vestigingen in Brussel, ballekes.be

Mémé Gusta, Gent

Dankzij de Belgische ­klassiekers uit grootmoeders keuken groeide restaurant Mémé Gusta uit tot gevestigde waarde. Benieuwd hoe onze oogst aan tafel zal verschijnen na een shakedown over de Gentse ­kasseien. Niet al te elegant, zo blijkt. Ons voorgerecht met karnemelkstampers smaakt prima, maar de overvloedige portie aardappelen en het gepocheerd ei zijn totaal uitgesmeerd over ons schaaltje. Gelukkig zijn er genoeg garnalen gebruikt om ons uit de puree te helpen. De vol-au-vent doet wat hij belooft: verse stukken kip afwisselen met vlezige balletjes en ook de royale stoverij van ge­lakte ­varkenswangen is mooi mals. Wanneer we ons verheugen op de soezeboelekes in chocolade die we als dessert hadden besteld, treffen we een tweede portie vol-au-vent aan. Niet slecht, maar evenmin de troost die ik voor vanavond in gedachten had. (FV)

meme-gusta.be

In de Root, Boom

Eigenlijk wilde ik dit adresje voor mezelf houden. Moei­lijk te omschrijven wat maakt dat ik hier thuiskom, en dat de gezelligheid en heerlijk ouderwetse kost een lastige werkdag snel doen vergeten. Maar dit zijn coronatijden, en dan blijven we dicht bij ons kot om uit te halen. En wij zijn niet de enigen die bestellen. Gladys en Jantje zijn in de buurt wereldberoemd om hun vol-au-vent en die is nu al twee weken op voorhand uitverkocht. Omdat ze de fond negen uur laten trekken, en drie uur bezig zijn met balletjes rollen, ­krijgen ze maar 100 porties per week gemaakt. Gelukkig zijn er nog andere schotels. Zoals ‘de schep’ (7 euro), een ­stoofpotje vanpaardenvlees, mijn favoriet. Of de Rupe­li­aanse varkenswangen (7), en de balletjes in tomatensaus (7). Alles is met liefde en ‘zonder pakskes’ klaargemaakt en dat proef je. Bovendien, wie in de zorgsector werkt, kan buiten de uren afhalen en zo de lege supermarkten trotseren. En wie het financieel moeilijk heeft, krijgt zo een potje toegeschoven. Zoveel warmte, en dat allemaal in een bakje takeaway. (MK) 

Noeveren 271, Boom, inderoot.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234