Vrijdag 18/10/2019

Open kaart

Visrestaurant Fiskekur in Antwerpen heeft alles om een zomerse hotspot te worden

Beeld Sander Buijs

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres.

Als je op een doordeweekse avond een modeontwerper, galeriehouder en pr-agent ontmoet in hetzelfde restaurant, dan weet je dat je op een hippe plaats bent. Hip als in hipster. Geen te nadrukkelijke decoratie en glanzende inrichting, maar een ongedwongen aanpak die haast toevallig lijkt. Weinig poeha, toch perfect. Fiskekur – Deens voor vissershutje – heeft het oude douanekantoor aan het Antwerpse Kattendijkdok ingenomen. Het gebouw is herkenbaar gebleven. Je ziet nog waar de loketten waren. De tegels, de beige schuifkasten, de krukken; het is vreemd hoe ‘bureau-achtig’ het nog lijkt. Ik kan me voorstellen dat je na enkele glazen het spook van de papierwinkel ziet ronddwalen: een douanier op zoek naar formulier 35B/25.

De binnenruimte is beperkt. Buiten is een immens terras dat haast tot aan het water reikt en zin geeft in zomerfeesten. Fiskekur wil hét visrestaurant van het eilandje worden, en heeft een grote troef: het basisproduct kan letterlijk met de boot geleverd worden. “Als we dagverse vis zeggen, menen we dat”, zegt chef Jimmy Van den Panhuysen.

Fiskekur staat voor een mannelijke keuken met open vuur en houtoven, een beetje rock-’n-roll, niet te verfijnd, maar vol smaak. De kaart is kort en krachtig. Drie soorten oesters (van 15 tot 21 euro voor zes), zeven koude gerechten (ceviche van makreel, 9 euro; groene gazpacho van paling, 9 euro) en vier warme. We gaan voor de Ierse oesters (15 euro), een krabbenpoot (6,6 euro) en – omdat het nog koud is – de vier warme gerechten: biozalm (16 euro), gebakken gamba’s (18 euro), mosselen met salie (11,5 euro) en champignons waarover bottarga wordt geraspt (11,5 euro). Geen liflafjes, eerlijke en eenvoudige borden. Een oerkeuken. Soms liggen er naar mijn zin iets te veel slierten bovenop (venkel, sla, kool), maar daaronder zitten superverse, simpele en smakelijke gerechten.

Fiskekur heeft alles om een zomerklassieker te worden, een heerlijke plaats waar je graag op goed geluk binnenvalt en elke keer weer blijft plakken, wachtend op de boot naar huis.

Fiskekur, Kattendijkdok-Oostkaai 20b, Antwerpen, fiskebar.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234