Maandag 21/10/2019

Open kaart

Vinum & Sensum in Knokke heeft het allemaal. En toch is het plaatje nog niet compleet

Beeld Bart Albrecht

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Vinum & Sensum in Knokke.

Hoe lok je nieuwsgierige passanten over de drempel van een gastronomisch restaurant? Door het voorste gedeelte als wijn- en tapasbar in diepblauwe en mosterdgele ­fluweeltinten te presenteren. Enter Vinum & Sensum. Op nog geen 100 meter van de Knokse zeedijk kozen Maurice De Jaeger en Deborah Hellburg een langwerpig pand uit om hun eigen wine-and-dinedroom te realiseren.

Met een knorrende maag weersta ik de hapjeskaart van Vinum en wandel ik fluks tot de bar, waar gastvrouw Deborah mij naar een tafeltje in het dieper gelegen en clean ingericht restaurant leidt. Terwijl mijn gezelschap nog een u-turn maakt in de Lippens­laan met de ijdele hoop op een parkeerplek in de buurt, bewonder ik de wijnklimaatkast.

Ondertussen hinkt mijn date binnen – het gevolg van een niet al te ­elegante misstap tijdens een feestje. De beste pleister op om het even welke wonde is het vooruitzicht op lekker eten.

Wel vooruit: vandaag wordt het een driegangenlunch (€ 38). A la carte koken is in dit concept onhaalbaar voor chef Maurice, aangezien hij de keuken in z’n eentje bestiert. In zijn soloperformance gaat hij veelbelovend van start. Voor ons staat een snackversie van een Zeebrugse aardappel waarbij de garnalen om ter verst smaken. Daarbij komt een flapje van gemarineerde rode biet, gevuld met geitenkaas en afgewerkt met een frisse crumble van pistache. Dat de chef een ­voorliefde heeft voor meervoudige bereidingen, blijkt uit het feit dat hij een toast champignon als hapje (rauw versneden op een cracker) én ook als voorgerecht (opgebakken onder een ragfijne toast) serveert.

Beeld Barbara Jacops

Wanneer we onze tanden zetten in het hoofdgerecht – ogenschijnlijk banaal aangekondigd als kabeljauw met veldsla – komen er gepocheerde kwartelei en een saus van Old Groendal-kaas aan te pas. Het gerecht barst van de smaken, is perfect afgekruid en de smeuïge saus heeft weelderige karameltoetsen, en toch voelen we ons na afloop vederlicht. Dat treft, want daar is het dessert. Opnieuw houdt Maurice het beknopt met een harmonieus bord rond crème anglaise, aalbessenijs en verloren brood.

Vinum & Sensum heeft het allemaal: een ijzersterk duo, een vlekkeloze service, een wijnaanbod dat smeekt om een volgend bezoek... En toch is het plaatje nog niet compleet. Alsof je achteraan in het restaurant weggepromoveerd wordt van de bruisende sfeer in de wijnbar. Voor mij graag nog een extra slokje Vinum in Sensum.

vinumsensum.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234