Dinsdag 22/10/2019

Recept

Veggietopper: groenten vermomd als vlees

Beeld Louise De Brabandere

Laat zware bechamelsaus voor wat ze is en waag je eens aan een van de nieuwe groentebereidingen zoals bloemkoolsteak of gravad lax van wortel.

De cijfers liegen er niet om: we eten met z’n allen veel te weinig groenten. Gemiddeld verorbert de Belg slechts 145 gram, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten ­minstens het dubbele bedraagt. Tal van studies tonen aan dat meer nóg beter zou zijn. Waarom ­hebben we toch zoveel moeite met het eten van ­voldoende groenten? Misschien wel omdat we de vruchten van moeder natuur té lang té eenzijdig benaderd hebben. Als je naar onze klassieke Belgische keuken kijkt, lijkt het alsof bloemkool enkel eetbaar wordt onder een dikke laag bechamelsaus, erwtjes absoluut met spek moeten, broccoli tot stoemp gedegradeerd wordt en wortels geraspt en met een eetlepel mayonaise bij een stapel barbecuevlees horen.

Willen we, zoals aanbevolen, minstens de helft van ons bord met groenten vullen, dan wordt het dringend tijd om deze gevarieerde voedselgroep op een andere, creatievere manier te bekijken. Want door eens een andere kooktechniek te gebruiken of een exotisch specerij toe te voegen, zie je die dagelijkse groente plots in een volledig ander, spannend daglicht. Zo werd ik ooit overdonderd door de nederigste der groenten: de ui, misschien wel het meest onderschatte ingrediënt dat iedereen in zijn voorraadkast heeft liggen. Doe jezelf een plezier en gaar eens een half dozijn rode uien in de oven. Haal de pel van de uien en snij de uiteinden ervan af. Snij vervolgens de uien in plakken van 1 cm. Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, peper, zout en gedroogde oregano. Schuif ongeveer drie kwartier in een oven van 170°C, of tot de binnenkant boterzacht en de randen knapperig zijn. De rauw zo scherp smakende ui transformeert in je oven tot een onweerstaanbare traktatie. Zo simpel, zo lekker.

Verrassend hartig

We begrijpen allemaal dat we meer groenten moeten eten, maar we weten vaak niet hoe ze klaar te maken, zodat ze even lekker, of zelfs lekkerder worden dan een sappige steak of een krokant gebakken stuk zalm. Probeer daarom eens groenten te benaderen zoals je vlees of vis zou bekijken. Waarom wortels niet eerst pekelen alvorens ze op de BBQ te leggen, of een grote bloemkool in ‘steaks’ snijden, over een hoog vuur roosteren en met een lekkere saus serveren? Veel van de technieken die we op vlees of vis toepassen, werken ook wonderwel op groenten en geven ze een zekere complexiteit en verrassend hartige smaak.

Vindingrijke veganisten gaan nog een stap verder en imiteren met wortels zelfs gerookte zalm! Getriggerd door een Instagram-post rond ‘carrot lox’ (afkomstig van het Scandinavische zalmgerecht gravad lax) die in mijn feed passeerde, bestelde ik dezelfde dag nog een flesje ‘liquid smoke’, vloeibaar rookaroma, een onontbeerlijk ingrediënt dat dit gerecht van een rokerige touch voorziet. Twee dagen later smul ik van een zadentoast met mijn huisgemaakte wortel gravad lax die zowel qua looks als qua smaak (bijna) zou kunnen doorgaan voor zalm. 

Beeld RV

Gravad lax van wortel

Dit heb je nodig voor 2 personen

5 grote wortelen, geschild / 3 el zachte olijfolie / 1 el citroensap / 1 el rookaroma / zout / 1 tl kappertjes / 1 el dille, fijngehakt

Om te serveren: cashewcrème / rode ui / bagel, roggebrood of zadentoast

Beeld RV

Zo maak je het

1. Leg de wortelen in een ovenschaal en kwast ze in met olijfolie. Schuif 30 min. in een ­voorverwarmde oven van 200°C.

2. Meng de olijfolie samen met het citroensap, rookaroma en een flinke snuf zout tot een marinade.

3. Haal de wortelen uit de oven en laat volledig afkoelen. Schil ze vervolgens met behulp van een dunschiller in linten. Meng er de marinade doorheen en zet minstens 24u, maar beter nog 2 dagen, afgesloten in de koelkast. Voeg eventueel extra marinade toe als de wortels lijken uit te drogen.

4. Serveer met de kappertjes, fijngesnipperde dille, en rode ui. Of op een bagel met ­cashewcrème en rode ui. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234