Dinsdag 22/10/2019

Vegan tips

Veganistische recepten: tips en alternatieven waarmee je heerlijk plantaardig kan koken

Een veganistisch recept waar je niet eens de deur voor uit moet: deze curry maak je met ingrediënten uit je voorraadkast. Beeld Hannes Vandenbroucke

Tofu is droog, zonder eieren kan je geen lekkere chocomousse maken en veganistische gerechten hebben geen ‘punch’. Culinair journaliste Louise De Brabandere countert al die clichés over veganistisch koken. Ze experimenteert voor De Morgen Magazine met nieuwe technieken en alternatieve ingrediënten. Het resultaat van die zoektocht, en veganistische recepten zonder room, kaas of eieren, die vind je hier.

Vorig jaar ging Beyoncé 44 dagen vegan in de aanloop naar het festival Coachella. En net voor het nieuwe jaar lanceerde ze met haar personal trainer Marco Borges ‘22 Days Nutrition’, een maaltijdplanner met vegan recepten en voedingsrichtlijnen die haar fans aan een meer plantaardige levensstijl moet helpen.

Wanneer een beroemdheid van dat kaliber ‘It’s vegan time’ roept, weet je dat veganisme geen vluchtige hype is. 

Al onze veganistische recepten in het dossier veganistisch koken.

Ook dichter bij huis groeit de community. Zo lanceerde EVA (de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief) samen met BE Vegan vorig jaar de campagne ‘Try Vegan’, een gratis coachingprogramma voor iedereen die met veganistische recepten aan de slag wil gaan. Ondertussen zorgen initiatieven als Vrijdag Veggiedag of Dagen zonder Vlees ervoor dat meer Belgen vaker vegetarisch eten.

Getriggerd door deze plantaardige (r)evolutie brengt Louise De Brabandere verslag uit van haar persoonlijke veganistische keukenexperimenten. Ze herbekijkt traditionele technieken en ingrediënten en gaat op zoek naar veganistische alternatieven en een nieuwe manier van koken.  

Veganistische recepten om duimen en vingers bij af te likken

1. Chocolademousse zonder eieren? Met dit bijzondere ingrediënt kan het
‘Aquafaba’ klinkt niet meteen als iets wat je in je dessert wil aantreffen. Toch is dit bijzondere goedje de redding voor wie wél chocolademousse, maar géén eieren wil eten.

2. Met deze tips tover je saaie tofu om tot een heerlijk smaakbommetje
Zet je vooroordelen maar opzij: het is wél mogelijk om die smaakloze blok tofu in heerlijk soulfood te transformeren. Neem onderstaande tips in acht en word een bekeerd tofu-lover.

3. Parmezaanse kaas, maar dan zonder kaas
‘Edelgistvlokken.’ Klinkt niet sexy en ziet er al helemaal niet appetijtelijk uit. Maar schijn bedriegt, want je maakt er in een wip lekkere veganistische Parmezaanse kaas mee.

4. Deze American pancakes zijn luchtig en hélemaal plantaardig
Soms is er een vergelijkende studie nodig om tot het beste resultaat te komen. Na testen, proeven en beraadslagen, ziehier hét recept voor de luchtigste plantaardige American pancakes!

Probeer zeker dit veganistisch recept voor pannenkoekjes eens uit. Beeld Hannes Vandenbroucke

5. Melk?  Die maak je gewoon zelf
Van hazelnotenmelk gemaakte cake tot een romige saus gebaseerd op havermelk. Je hebt allang geen koeien meer nodig voor het witte goedje. Melk maak je gewoon zelf.

6. Eerherstel voor bonen
De nederige boon kampt onterecht met een hardnekkig imagoprobleem, maar de veelzijdige en gezonde peulvrucht is een van de meest onderschatte vleesvervangers.

Veganistische kooktip: ga eens aan de slag met bonen. Beeld Hannes Vandenbroucke

7. Kampvuurkoken voor beginners
Wie mee wil zijn met de laatste trends gooit zijn groenten niet op de barbecue, maar in een kampvuur. Trek een fles wijn open en laat de vlammen het werk doen.

8. De saus die het gerecht kan redden
Experimenteren in de keuken gaat soms niet zonder slag of stoot. You win some, you lose some. Gelukkig hou je er altijd een goede les, of in dit geval een goede saus, aan over.

9. Met umami geef je punch aan plantaardige gerechten
Hoe krijg je punch in plantaardige gerechten en zorg je ervoor dat rasechte carnivoren geen dierlijke producten missen? Umami is hét geheim dat alles lekkerder maakt!

10. Deze perfect belegde sandwich maakt je lunch zoveel beter
Genoeg van zompige en smaakloze broodjes? Geef je weeklunch een upgrade met deze lichtjes verregaande richtlijnen voor dé perfect belegde sandwich.

11. Vegan curry uit de voorraadkast
Niets in huis om te koken? Think again! Waag u, de volgende keer dat u Deliveroo wil bellen of overweegt een vettige pita af te halen, aan dit gemakkelijke recept voor curry.

12. Zo maak je makkelijk zelf falafel
Vergeet die poederdroge, smaakloze kikkererwtenballetjes. Met dit gemakkelijke recept zet je de peulvrucht op een piëdestal en bekeer je iedereen die sceptisch staat tegenover falafel.

Met dit veganistisch recept kan je fantastische falafel zelf maken. Beeld Hannes Vandenbroucke

13. Bloem, zoveel méér dan een zak wit poeder
Bloem is zoveel méér dan de spierwitte, geraffineerde zak poeder die in je keukenkast staat. Haal eens een van de tientallen voedzame granen in huis en waag je bijvoorbeeld aan hartige, groene crêpes met boekweitmeel.

14. Zeewier is hét voedsel van de toekomst. Zo maak je er chips van
“Waar haal je je proteïne?” is nu een van de meest gestelde (en gehate) vragen aan veganisten. De perceptie leeft nog steeds dat je de nodige eiwitten enkel uit dierlijke producten zoals vlees, vis, eieren en melkproducten haalt, maar niets blijkt minder waar. Spirulina is met maar liefst 60 gram eiwitten per 100 gram de absolute eiwittenkoning is. De blauwgroene zoutwateralg is een geliefd voedingssupplement in de vegan scene. En je kan er heerlijke chips van maken.

15. De veganburger die écht naar vlees smaakt is eindelijk gearriveerd
Sinds het voorjaar van 2019 vinden we de revolutionaire ‘bloedende’ veganburger van foodtech-startup Beyond Meat bij Delhaize en Albert Heijn. Onze foodredactrice wierp zich op als proefkonijn en reageerde even opgetogen als verbaasd: “Dit smaakt echt naar vlees!”

Een veganistische hamburger met de smaak en textuur van vlees? Beyond Meat gooit er hoge ogen mee. Beeld AFP

16. Groenten vermomd als vlees: probeer dit vegan recept eens
De cijfers liegen er niet om: we eten met z’n allen veel te weinig groenten. Gemiddeld verorbert de Belg slechts 145 gram, terwijl de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groenten ­minstens het dubbele bedraagt.  Willen we toch de helft van ons bord met groenten vullen, dan wordt het dringend tijd om deze gevarieerde voedselgroep op een creatievere manier te bekijken. Wat dacht u van bloemkoolsteak, of gravad lax van wortel?

17. Gewone nootjes zijn oké. Maar met  kruiden maak je ze onweerstaanbaar
Het is belangrijk altijd iets bij de hand te hebben voor die plotse honger. Met een lekker alternatief in je tas, is de kans veel kleiner dat je op moeilijke momenten naar vet- of suikerrijke snacks grijpt. Hét ideale tussendoortje on the go zijn noten. Een zakje doodgewone noten is oké. Maar veel beter zijn geroosterde noten. Kruid ze met specerijen en ze veranderen in puur goud.

Geroosterde, gekruide noten: heerlijk om overal mee naartoe te nemen en veel gezonder dan de doorsnee snack uit de winkelrekken. Beeld Louise De Brabandere

18. De groentekroketjes die altijd lukken
Zelfs voor wie meer dan gemiddeld in de keuken staat, blijven lekkere groenteballetjes een frustrerende onderneming. Gebruik je een deel bonen of linzen, zoals veel recepten ­voorschrijven, worden de balletjes gauw te papperig, elke textuur ontbreekt. Andere pogingen vallen dan weer droog uit en kruimelen tijdens het bakken uiteen. Gelukkig redden broccoli en de sierlijke variant broccolini de meubelen.

19. Zo eet je tien porties groenten en fruit per dag
Fruit en groenten verkleinen het risico op hartziekten en kanker aanzienlijk, zo wijzen studies uit. U wil cijfers? Wel, hier zijn ze: tien porties verminderen het risico op hartziekte met 24 procent, op kanker met 13 procent en op vroegtijdig overlijden met 31 procent. Vooral die laatste komt binnen, niet? Het goede nieuws: genoeg groenten en fruit in uw dieet verwerken is heus niet zo moeilijk.

Tien porties groenten en fruit per dag? Het is makkelijker dan je zou denken. Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234