Zondag 16/06/2019

Vegan tips

Vegan recepten: tips en alternatieven waarmee je heerlijk plantaardig kan koken

Een vegan recept waar je niet eens de deur voor uit moet: deze curry maak je met ingrediënten uit je voorraadkast. Beeld Hannes Vandenbroucke

Tofu is droog, zonder eieren kan je geen lekkere chocomousse maken en plantaardige gerechten hebben geen ‘punch’. Culinair journaliste Louise De Brabandere countert al die clichés over veganistisch koken. Ze experimenteert voor De Morgen Magazine met nieuwe technieken en alternatieve ingrediënten. Het resultaat van die zoektocht, en vegan recepten zonder room, kaas of eieren, die vind je hier.

Vorig jaar ging Beyoncé 44 dagen vegan in de aanloop naar het festival Coachella. En net voor het nieuwe jaar lanceerde ze met haar personal trainer Marco Borges ‘22 Days Nutrition’, een maaltijdplanner met vegan recepten en voedingsrichtlijnen die haar fans aan een meer plantaardige levensstijl moet helpen.

Wanneer een beroemdheid van dat kaliber ‘It’s vegan time’ roept, weet je dat veganisme geen vluchtige hype is. 

Krijg al onze vegan recepten in het dossier veganistisch koken.

Ook dichter bij huis groeit de community. Zo lanceerde EVA (de vzw Ethisch Vegetarisch Alternatief) samen met BE Vegan vorig jaar de campagne ‘Try Vegan’, een gratis coachingprogramma voor iedereen die met veganistische recepten aan de slag wil gaan. Ondertussen zorgen initiatieven als Vrijdag Veggiedag of Dagen zonder Vlees ervoor dat meer Belgen vaker vegetarisch eten.

Getriggerd door deze plantaardige (r)evolutie brengt Louise De Brabandere verslag uit van haar persoonlijke veganistische keukenexperimenten. Ze herbekijkt traditionele technieken en ingrediënten en gaat op zoek naar veganistische alternatieven en een nieuwe manier van koken.  

Vegan recepten

1. Chocolademousse zonder eieren? Met dit bijzondere ingrediënt kan het
‘Aquafaba’ klinkt niet meteen als iets wat je in je dessert wil aantreffen. Toch is dit bijzondere goedje de redding voor wie wél chocolademousse, maar géén eieren wil eten.

2. Met deze tips tover je saaie tofu om tot een heerlijk smaakbommetje
Zet je vooroordelen maar opzij: het is wél mogelijk om die smaakloze blok tofu in heerlijk soulfood te transformeren. Neem onderstaande tips in acht en word een bekeerd tofu-lover.

3. Parmezaanse kaas, maar dan zonder kaas
‘Edelgistvlokken.’ Klinkt niet sexy en ziet er al helemaal niet appetijtelijk uit. Maar schijn bedriegt, want je maakt er in een wip lekkere veganistische Parmezaanse kaas mee.

4. Deze American pancakes zijn luchtig en hélemaal plantaardig
Soms is er een vergelijkende studie nodig om tot het beste resultaat te komen. Na testen, proeven en beraadslagen, ziehier hét recept voor de luchtigste plantaardige American pancakes!

Beeld Hannes Vandenbroucke

5. Melk?  Die maak je gewoon zelf
Van hazelnotenmelk gemaakte cake tot een romige saus gebaseerd op havermelk. Je hebt allang geen koeien meer nodig voor het witte goedje. Melk maak je gewoon zelf.

6. Eerherstel voor bonen
De nederige boon kampt onterecht met een hardnekkig imagoprobleem, maar de veelzijdige en gezonde peulvrucht is een van de meest onderschatte vleesvervangers.

Beeld hannes vandenbroucke

7. Kampvuurkoken voor beginners
Wie mee wil zijn met de laatste trends gooit zijn groenten niet op de barbecue, maar in een kampvuur. Trek een fles wijn open en laat de vlammen het werk doen.

8. De saus die het gerecht kan redden
Experimenteren in de keuken gaat soms niet zonder slag of stoot. You win some, you lose some. Gelukkig hou je er altijd een goede les, of in dit geval een goede saus, aan over.

9. Met umami geef je punch aan plantaardige gerechten
Hoe krijg je punch in plantaardige gerechten en zorg je ervoor dat rasechte carnivoren geen dierlijke producten missen? Umami is hét geheim dat alles lekkerder maakt!

10. Deze perfect belegde sandwich maakt je lunch zoveel beter
Genoeg van zompige en smaakloze broodjes? Geef je weeklunch een upgrade met deze lichtjes verregaande richtlijnen voor dé perfect belegde sandwich.

11. Vegan curry uit de voorraadkast
Niets in huis om te koken? Think again! Waag u, de volgende keer dat u Deliveroo wil bellen of overweegt een vettige pita af te halen, aan dit gemakkelijke recept voor curry.

12. Zo maak je makkelijk zelf falafel
Vergeet die poederdroge, smaakloze kikkererwtenballetjes. Met dit gemakkelijke recept zet je de peulvrucht op een piëdestal en bekeer je iedereen die sceptisch staat tegenover falafel.

Beeld Hannes Vandenbroucke

13. Bloem, zoveel méér dan een zak wit poeder
Bloem is zoveel méér dan de spierwitte, geraffineerde zak poeder die in je keukenkast staat. Haal eens een van de tientallen voedzame granen in huis en waag je bijvoorbeeld aan hartige, groene crêpes met boekweitmeel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden