Dinsdag 16/07/2019

Open Kaart

Under the Palm Trees in Antwerpen: topniveau op tafel, relaxed in de zaal

Geen gezelligere ruimte dan dit, met zacht licht, warme kleuren, een ruime open keuken en uiteraard twee grote muren vol palmbladeren. Beeld RV

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Lene naar Under the Palm Trees in Antwerpen.

We hadden best wel wat moeite om te reserveren. De site wilde niet mee, de telefoon bleef rinkelen. Vriend L. ging uiteindelijk zelf langs om een tafeltje te boeken en daar zijn we allebei heel blij mee als we eindelijk onder de palmbomen in de kelder zitten. Laat het woord ‘kelder’ je niet afschrikken. UTP zoals het restaurant door foodies wordt genoemd, ligt in de vroegere opslagplaats van Bar Palmier en lunchzaak Moss, waarmee drie projecten van Dennis Broeckx en Ellen Destuyver onder één dak zitten. Geen gezelligere ruimte dan dit, met zacht licht, warme kleuren, een ruime open keuken en uiteraard twee grote muren vol palmbladeren.

De kaart van UTP bestaat uit negen gerechten en vier desserten. Er is ­telkens een vegetarische optie, vis en vlees. Een mooi evenwicht tussen ­voldoende keuze voor de gast en genoeg overzicht voor de chef. Wij gaan voor de #NoSurprises-formule. Je kiest een aperitief, drie gerechten en een dessert. Je krijgt aangepaste wijnen, bier of alcoholvrije opties, water op tafel en sluit af met koffie of thee. Voor 95 euro. Geen cent meer of minder, geen supplementen, geen verrassingen.

Misschien komt het door de palmbomen, maar de sfeer is bijzonder ­ontspannen en gezellig, wat in combinatie met de gastronomische ­hoogstandjes heel aangenaam is. Topniveau op tafel, relaxed in de zaal. Links van ons een vader die zijn verjaardag viert en bij elke gang een klein cadeautje krijgt. Acht vrienden aan de grote ovale tafel. Twee koppels naast ons die tekst en uitleg vragen – en daar is niks mis mee: “Wat is daikon?”, “Wat is dashi?”, “Wat is tataki?” Dat heb je met die Japanse invloeden, natuurlijk. Je personeel moet zijn huiswerk maken.

Under the Palm Trees. Beeld RV

De beginhapjes zijn alvast heerlijk, vooral de bisque met karnemelk. Daarna vallen we met z’n tweeën voor de soft shell crab die je in het tempura­beslag helemaal kan oppeuzelen en die krokant afsmaakt tegen de frisse spring roll. Dan krijg ik een velouté van mosseltjes, fluweelzacht, met het zoute van schelvis en de beet van schorseneren. L. krijgt Duroc-varkenswangetjes op een aardappelcrème. Mijn laatste gerecht is een sappig varkenslapje met pastinaak en gele biet, aan de overkant zie ik vlaswijting die zwemt in een beetje citroenboter. Alles is even meesterlijk bereid en moeiteloos ­lekker. Als dessert kies ik yuzu-kaneel-kurkuma (ijs en koekjes), omdat de opsomming zo mooi op de kaart staat. L. houdt het op de klassieke dame blanche met speculoos en krijgt er een kaarsje op omdat ze hem ­verwarren met de jarige naast ons. Dat vinden we niet erg. Deze culinaire verrassing met een meer dan correcte prijs-kwaliteitsverhouding mag gevierd worden.

underthepalmtrees.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden