Zaterdag 25/05/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Trek je sneeuwschoenen aan voor deze wonderlijke bergwandeling

Beeld Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Kristalheldere berglucht, absolute stilte, enkel de verse sneeuw die kraakt, en overal het adembenemende zicht op de bergen: zo goed voelt de winter in Montafon/Vorarlberg. Hier zeggen ze: elke stap die je zet in het onaangeroerde winterlandschap is een stap dichter bij je persoonlijke winterwonderland. 

Geen betere manier om dit winterwonderland te exploreren dan tijdens de sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee, een meer van bijna 2.000 meter lengte tussen toppen van meer dan 3.000 meter hoogte. Imelda Dönz woont in St. Gallenkirch en is wandelgids. De dagelijkse wandelingen met haar eerste hond hebben haar ertoe aangezet om gids te worden: ‘Het landschap, de natuur, de verschillende stemmingen hebben me niet meer losgelaten. Het is voor mij belangrijk om mijn kennis over Montafon/Vorarlberg en mijn liefde voor het dal aan anderen door te geven. Loslaten en relaxen, dat gaat nergens zo goed als op de berg.’

Berenklauwen
Het meer ligt in het Silvrettagebergte op de grens van Oostenrijk en Zwitserland, in het zuiden van Vorarlberg. Vanuit het dorpje Partenen in Montafon/Vorarlberg start een sneeuwschoenwandeling naar de Silvrettasee. In Montafon/Vorarlberg spreken ze niet van sneeuwschoenen, maar van ‘Bärentatzen’ of berenklauwen. De tocht leidt je vanuit het meest zuidelijke punt van Vorarlberg door een heerlijk winterlandschap, omgeven door machtige 3.000 meter-toppen. ’s Morgens vroeg vertrek je in Partenen met de Vermutbahn naar het bergstation. Daar neem je de tunnelbus die je via de ‘Vermunt-Stollen’ naar het vertrekpunt aan de Vermuntsee brengt. Hier wacht een plaatselijke professionele wandelgids, die je aanleert hoe je met de sneeuwschoenen moet klimmen. En dan is het moment aangebroken om te vertrekken. Op naar de Silvrettasee: boven de 2.000 meter hoogte, puur wintergenot!

Beeld Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

Zeer steile hellingen
Wie voor het eerst met sneeuwschoenen wandelt, staat versteld van de kracht waarmee de schoenen zich in de sneeuw en wat daaronder ligt vasthechten. De ‘berenklauwen’ onder de zool pinnen zich vast. Zo is het perfect doenbaar om zeer steile hellingen te beklimmen of bijvoorbeeld over kleine boompjes of op een hoop losse takken in de sneeuw te stappen. En als je achterom kijkt, denk je: hoe is het mogelijk dat ik hierover gestapt ben? Om te kunnen deelnemen aan de sneeuwschoenwandelingen is geen speciale voorkennis of stevige fysieke conditie nodig: iedereen die verlangt naar winterwonderland is welkom in Vorarlberg

Beeld Stefan Kothner - Montafon Tourismus GmbH, Schruns

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.