Vrijdag 21/02/2020
Beeld Geerst Joostens

Persoone

Tippen zegt vooral iets over het karakter van de tipgever en heeft niets met sociale status te maken

Dominique Persoone (49), de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.

'Drinkgeld’: wat is dat toch een lelijk woord! Door de vele medeklinkers heeft het niet alleen een onsympathieke keelklank, ook de inhoud heeft iets van een aalmoes voor dronkaards: ‘hier, een centje om een stuk in je kloten te drinken’. De letterlijke vertaling van pourboire roept bij mij in zijn originele Franse versie een veel sympathiekere gedachte op, dat is meer van: ‘wij hebben goed gefeest, hier copain, drink ook iets’.

Als horecastudent met zaaldienst was ik altijd extra gelukkig als er iets méér van tafel te rapen viel dan de gebruikelijke kruimels in de vorm van koperen muntjes waarvan de eigenaar blij was dat hun ­vervelend geluid eindelijk uit de zakken van zijn Versace-jeans ­verdwenen was. De fooi, de tip, het extraatje – een affront of een teken van appreciatie, het kan beide kanten op.

Van een vakantiebaantje in het sterrenrestaurant Bouquet, in het toenmalige casino van Middelkerke, herinner ik mij monsieur Legrand, die elk jaar een paar keer met de familie kwam eten en zowel de maître als de kok en mezelf, het zaalhulpje, na het diner bij zich riep, ons elk afzonderlijk met een complimentje bedankte en ieder volgens rang een niet onbelangrijk bankbriefje gaf. Dit was er misschien wel over, maar het deed toch plezier.

Tippen zegt vooral iets over het karakter van de tipgever en heeft niets met sociale status te maken. Integendeel. Het zijn gewoonlijk niet de dikste portemonnees die het wijdst opengaan. Mijn klasmaatje was pizzabezorger in Knokke en zijn ervaring was: grote villa = betaling tot op de centiem, werkmanswoonst in het dorp = altijd iets erbij.

Het toemaatje op de rekening is in 2017 een mager beestje. ‘Drinkgeld inbegrepen’ staat op de kasbon vermeld, en de extraatjes worden meer en meer uitzondering dan regel. Hierbij valt ook een stukje waardering voor de job weg. Als een goedhartige toerist in onze pralinewinkel de rekening naar boven afrondt, beschouwen de meisjes dat als een soort bitcoin smiley voor een gemeenschappelijk potje. Een link met een sympathieke onbekende die de dag een beetje kleurt. Waarom kennen we de mensen eigenlijk niet meer die aan de basis ­liggen van onze verbruiksgoederen? Wie is de bakker die ons brood bakt in de Lidl? De beenhouwersgast die onze worsten draait en kruidt in Delhaize? De boer ergens te velde op de wereldbol, de eerste schakel in de voedingsketen?

Misschien ben ik zelf in fout en moet ik in de winkel een foto hangen met naam en toenaam van de mannen op de cacao­plantage, of een filmpje afspelen waarop ze de klanten toezwaaien terwijl ze oogsten. Of skypen op groot scherm, met een gracias, een duim en een glimlach. Misschien is dat wel het écht hartverwarmende extraatje dat in de prijs niet inbegrepen is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234