Zondag 23/02/2020

InterviewTine en Bert Embrechts

Tine Embrechts en broer Bert: ‘Ik keek erg naar hem op. Maar hij heeft me jaren genegeerd’

Beeld Bob Van Mol

De oudste is 49, professioneel (bas)gitarist bij Studio Guga en wereldreiziger in zijn vrije tijd. De jongste is 44, zangeres, en als actrice te zien in de tragikomedie Zie mij graag. Bert en Tine Embrechts, broer en zus.

TINE

“Ik groeide op met twee oudere broers. Dat had heel intens kunnen zijn, maar ik herinner me niet dat ze ooit tegen mij hebben samengespannen. Integendeel: onder hun invloed ben ik zelfs in de pop- en rockmuziek terechtgekomen. Dat was een verrassende wending, want zelf was ik eerder geneigd om voor klassieke zang te kiezen, zoals mijn moeder, die nog steeds in een koor zingt.

“Toen ik een jaar of twaalf was, hadden Bert en Pieter samen hun eerste band opgericht, The Hitchhikers, waarmee ze in de buurt heel populair werden. Ik wilde niets liever dan méé in die band zitten, maar daar was ik toen dus nog niet cool genoeg voor. (lacht) In mijn ogen hoorde Bert op zijn zestiende al bij de top. Ik keek enorm naar hem op, en hij heeft me op zijn beurt jarenlang wat genegeerd. Tot ik wat ouder was.

“Uiteindelijk heb ik moeten wachten tot het laatste jaar van mijn studie aan Studio Herman Teirlinck voor ik samen met Bert muziek mocht maken. Ik had ondertussen wat popnummertjes geschreven op de gitaar, en toen heb ik Bert en Pieter ingehuurd als mijn docenten. Pas toen ze door de school betááld werden, was er plek voor mij in hun muziekstudio. (hilariteit) Daaruit is nadien onze groep de Embryo’s ontstaan.

“Mijn twee broers en ik samen in één ruimte: dat is pittig. Wij hebben alle drie heel verschillende karakters, en nemen ook geen blad voor de mond. Ik hou daarvan: niets is zo vervelend als wanneer mensen de dingen niet benoemen, maar dan achter je rug wel van alles en nog wat gaan rondbazuinen. Een verademing dat dat bij ons niet zo hoeft te zijn, maar ik denk dat mensen daardoor soms wel denken: ‘Jezus, die Embrechtsen, dat zijn moeilijke mensen.’ Subtiel, dat zijn wij niet.

“Gewoon een koffie gaan drinken om bij te praten, dat doen Bert en ik minder vaak. Ik probeer al een halfjaar om eens af te spreken, maar hij is altijd weg. Hij heeft de afgelopen decennia al overal gewoond. Er zit echt een ontdekkingsreiziger in hem.

“Onze vader had dat ook: die reisde de hele wereld rond om ontwikkelingshulp te gaan verlenen in Afrika en India. Ik ben op mijn 21ste eens met hem meegereisd naar India waar hij een weeshuis had gebouwd voor weeskinderen en kinderen van prostituees. Toen we daar toekwamen, werd mijn vader als een soort held ontvangen.

“Toen Bert en ik twee jaar geleden samen in Gambia waren, herkende ik dat ook in hem; hoe hij al contact met mensen begon te leggen zodra we geland waren en al een heel plan had uitgestippeld om ons tot bij ons hotel te krijgen. Er zit een soort aangeboren reisleider-talent in hem. Hij houdt ervan om dingen te organiseren en is ook gewoon grenzeloos nieuwsgierig. Met zijn vier oudere kinderen kan hij zich die levensstijl nu ook permitteren.

“Ik vind het nog steeds heerlijk dat wij alle drie in hetzelfde vakgebied zitten. Ik vraag me soms af hoe het er in andere families aan toegaat, waar er minder overlap is van interesses. Want ook al zorgt die bevlogenheid soms voor discussies, wij hebben wél altijd iets om over te praten.”

Bert Embrechts: 'Tine had de gewoonte om verliefd te worden op bijna iedereen die kwam repeteren.’Beeld Bob Van Mol

BERT

“Hoewel Tine, Pieter en ik alle drie artistieke levens leiden, komen we niet uit een kunstzinnig gezin. Van thuis uit werden we wel ontzettend gestimuleerd om ons artistiek te ontplooien. In onze tuin hadden we zelfs een repetitielokaal waar de halve Antwerpse rock­scene kwam repeteren. We moeten toen niet veel ouder dan zestien geweest zijn.

“Tine had de gewoonte om verliefd te worden op zo goed als iedereen die bij ons kwam repeteren. Ooit had ze eens een crush ontwikkeld op drummer Michael Schack. Doorgaans ben ik niet zo beschermend over Tine, maar toen heb ik hem wel gezegd: ‘Van mijn zus blijf je af!’ Pas twintig jaar later is ze dat te weten gekomen.

“Voor ons was het evident dat Tine niet bij onze band kon: wij waren een groep die nogal stevige muziek maakte, en zij was lang vooral geïnteresseerd in klassieke muziek. Toen we, vele jaren later, dan toch samen aan nummers werkten, ging dat ook nooit zonder de nodige discussies. Er werd weleens kwaad weggelopen en met deuren gesmeten. Wanneer we nu repeteren, gaat het er soms nog steeds zo aan toe. (lacht)

“Tine en ik hebben elkaar pas echt leren kennen in de periode waarin we, samen met onze broer Pieter, met de Embryo’s zijn gestart. Wat me toen heel hard opviel, is hoe er toch een soort van bemiddelaar in haar zit, een eigenschap die ze van onze moeder geërfd moet hebben. Ze wil altijd dat iedereen het naar zijn zin heeft, en vaak moest ze ook het midden zien te vinden tussen mijn muzikale snelheid en het wat tragere perfectionisme van Pieter. Dat kan niet gemakkelijk geweest zijn.

Gekke gewoontes

Tine over Bert: “Bert kan niet blijven stilstaan wanneer hij op het podium staat. Hij moet mee in de groove kunnen zijn en bewegen tijdens het spelen.”

Bert over Tine: “Tine kan op de meest willekeurige momenten de slappe lach krijgen wanneer ze acteert, zelfs tijdens serieuze stukken.”

“Als het over persoonlijke problemen gaat, zijn wij niet bepaald veelpraters, maar we staan wél altijd klaar voor elkaar. Toen Tine problemen had in haar vorig huwelijk, stond ze weleens voor mijn deur om haar hart te luchten. Wanneer ik problemen had, al dan niet van relationele aard, kon ik ook steeds bij haar terecht. Ja, wij hebben wel al een aantal keren als elkaars rescue team gefungeerd.

“Ik sluit nu een tournee van zes jaar af samen met Laurent Bailleul (beter bekend als Guga Baúl, de man van Tine, red). Toen Laurent net met Tine begon uit te gaan, vond ik hem eens languit op de zetel in de repetitiestudio, helemaal over zijn toeren. ‘Ik kan het niet meer aan, die vrouwen’, klaagde hij. Dat ging dan over Tine, die na haar scheiding tijd nodig had om ten volle voor die nieuwe relatie te gaan. Ik heb hem toen wat relatieadvies gegeven, terwijl ik eigenlijk zelf niet bepaald een vlekkeloos parcours heb afgelegd, wat relaties betreft. Maar kijk, bij hen heeft het toch gewerkt. (lacht)

“Vanaf deze week zijn Tine en ik weer op tournee met Jukebox 2000. Ik kijk ernaar uit om wat intensiever samen te zijn, maar écht bijpraten kun je dat toch ook niet noemen. Soms gaan we na een show een pint drinken, maar zelfs dan gaat het vooral over wat er wel en niet goed ging. Misschien verandert dat na een maand, als er meer routine in de show is geslopen. Ik hoop het.”

Jukebox 2000, nog tot begin mei op tournee. Speeldata op garifuna.be.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234