Zaterdag 20/07/2019

Open kaart

Tapta in Antwerpen: hart voor lekkere producten en gastvrijheid

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Tapta in Antwerpen.

Met Chateau Simple zette Martijn Luinstra in 2015 de betere ‘plat du jour-bistro’ op de kaart. Tot zijn contactallergie met aminozuren voor helse pijnen zorgde. Zijn liefde voor lekker eten was echter te groot om zijn keukenschort over de haag te gooien, en dus zocht Martijn naar een fast-casual manier om actief te kunnen blijven. Met een centrale beleverkeuken voor pasta’s en sauzen werd de oplossing gevonden.

Wie Gillia in levenden lijve wil ontmoeten, krijgt een kus van gastvrouw Virginie. Ze verwelkomt je met een citytrip naar Pisa, Firenze of Rome: op elke tafel prijkt een miniatuur Fiat 500 met de naam van een stad.

Van al dat reizen is onze keel droog geworden. Met trots vertelt Virginie over de negroni die ze hier serveert op basis van eigen gin – ook alle digestieven dragen een Gillia-label. Smiles & pasta is de leuze van Gillia. Wil je hier je honger stillen, dan volg je een stappenplan: je begint met het kiezen van saus en via de pasta beland je bij de toppings. Als slow life-genieters gooien we er toch nog een aperoplank tussen. Zowel de flinterdun gesneden salami, coppa, culatello (de lekkerste varkensbillen van Italië) als de 30 maanden gerijpte parmezaan zijn eigen import.

Een wijnglas neem je hier zelf van het schap en vul je volgens eigen goesting tot het proef- of het genietlijntje. We schenken een Siciliaanse biologische wijn in op basis van 70 procent Nero d’Avola die een jaar op vat ging: fruitig, maar vol en met stevige tannines. Mijn tafelgenoot laat de tagliata (kortgebakken versneden rundsvlees) aanrukken, terwijl ik zwicht voor de al ragù (saus van tomaat, gehakt en pancetta, afgewerkt met parmezaan).

Terzijde: de beste ragù ooit at ik aan de toog bij Lamberto Spinelli, chef bij het inmiddels verdwenen Enoteca Del Berebene in Oostende. In zijn saus proefde je elk ingrediënt (pomodori uit Bari!) en de prachtige parmigiano reggiano maakte zijn verse en al dente gekookte pasta onvergetelijk. Benieuwd of Gillia haar plek kan opeisen tussen de betere enoteca en de takeawaypastabeker. Als het van mijn ragù afhangt, is ze in die missie geslaagd.

Tegenover mij pronkt een bord met sappige sneetjes kwaliteitsvlees. De afwerking met een puree van rode peper en een tapenade van parmezaan lijkt overbodig omdat geen van beide door de pasta is opgewerkt. Een hand rucola kon wellicht voor een vroege lentezon zorgen.

Los van de uitwerking die hier en daar scherpte mist, hebben de uitbaters een hart voor lekkere producten en gastvrijheid. En dat blijven de belangrijkste redenen waarom je op verplaatsing een eenvoudige pasta bestelt.

Info: Heirbaan 11, Dendermonde, op Facebook

Meer Gillia? Naast een eerste zusje in Antwerpen-Zuid lonkt Gillia naar steden als Gent en Kortrijk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden