Donderdag 09/04/2020

CulinairOpen kaart

Supermarkt mijden? Drie exotische takeaway-adresjes voor u getest

DMM2103 culiBeeld rv

Onze resto-recensenten staan voorlopig voor gesloten deuren, maar honger hoeven ze niet te lijden. Zolang de ‘lockdown light’ standhoudt, testen ze wekelijks een exotische takeaway of traiteur. We beginnen met de Midden-Oostenkeuken.

Sumac, Antwerpen

Bij Sumac nemen ze de ­coronamaatregelen ernstig, en terecht. Eerst handen ontsmetten, het tasje met eten wordt op afstand aangereikt, en de tickets mag ik zelf uit het printertje halen. Het was lang zoeken naar een Midden-Oosters restaurant dat nog takeaway doet. Gelukkig kan ik

nog terecht bij Sumac, vlak bij de populaire Marnixplaats. De keuze valt op de zo typische hummus met za’atar-platbrood als hapje vooraf. Daarna gaan we voor ­lamköfte met Libanese tabouleh en platbrood. Het tweede hoofdgerecht ziet er exact hetzelfde uit, op de gegrilde kip na. Groenten zijn er in de vorm van veel gehakte peterselie met een beetje tabouleh. Het kan ermee door. Maar weinig in het bord doet mijn smaakpapillen terugdenken aan wat ik vorig jaar tijdens een reisje naar Tel Aviv mocht proeven.

Vrijheidstraat 61, Antwerpen, sumac.be

O Liban, Elsene

Geen groter plezier dan een bestelling plaatsen bij O Liban (27 of 35 euro per persoon). Er zijn de exotische namen die het menu de allure van een sprookje uit Duizend-en-een nacht geven. Hummus (kikkererwtenpuree), labneh (yoghurtdip) en tabouleh (bulgursalade met kruiden) liggen ondertussen in elke supermarkt. Maar hier vind je ook sawda djej, (kippenlevertjes met granaatappel), rkakat (filorolletjes met kaas) loubieh bi zayt (groene bonen met olijfolie) of fattouch (salade met krokante broodreepjes). Brochettes en gegrild vlees kunnen warm gehouden worden. De rest zet je op tafel op de glanzende kartonnen schotels waarop de gerechten ­worden geleverd. Enkele kleurige kommetjes om de aluminium ­bakjes te vervangen en het wordt een souper à la Shéhérazade.

Vleurgatsesteenweg 325, Elsene, o-liban.com

Beiruti, Gent

Op de vooravond van de lockdown beroep ik me op de Libanese keuken van Beiruti. De zaakvoerder staat alvast bekend om zijn ondernemerslust: behalve een restaurant en takeaway wordt er ook vlot aan huis geleverd in mooie kartonnen verpakkingen. Met mijn bestelling van 65 euro voor 2 personen kan ik bijna twee salontafels vullen. Usual suspects in onze mezze: expressief gerookte babaghnouj, friszure dolma en kurkdroge kafta (de beloofde ­hummus ontbreekt). Roerei uit de kleioven aangemaakt met sumak combineren we met peperige soujoukworstjes, simpel maar lekker. Om snel te retourneren per vliegend tapijt: de geroosterde bloemkool in tahini die verdacht veel op ingekoekte pindasaus lijkt. De op steen gebakken jibne (platbrood gevuld met tomaten, olijven, munt en bestrooid met za’atar) is gelukkig een voltreffer en doet ons zelfs even vergeten dat er geen vrienden zijn om ons plezier mee te delen.

Voldersstraat 13, Gent, beiruti.eu

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234