Zaterdag 21/09/2019

Culinair

Sterrenchef Bart Desmidt stopt met restaurant Bartholomeus

Bart Desmidt. Beeld Benny Proot

Het bekende tweesterrenrestaurant Bartholomeus in Knokke-Heist sluit binnenkort de deuren. Op 16 december staan chef Bart Desmidt en echtgenote Sandra voor de laatste keer in hun zaak in huidige vorm. In 2020 pakken ze uit met een nieuw restaurantconcept waarbij het product en de kunst van het koken centraal staan. 

Bartholomeus opende 25 jaar geleden de deuren en is in de loop der jaren uitgegroeid tot hét culinaire uithangbord van Knokke-Heist. Al sinds het prille begin lieten Bart Desmidt en zijn vrouw Sandra verstaan veel waarde te hechten aan het werken met de allerbeste basisingrediënten. Doorheen de jaren wonnen ze diverse culinaire prijzen. In 2001 werd het restaurant bekroond met een eerste Michelinster, in 2014 volgde de tweede.

Dankbaar

Het stopzetten van Bartholomeus in de huidige vorm betekent niet het einde van de culinaire carrière van Bart Desmidt. De tweesterrenchef wordt volgend jaar 50 en ziet dit als het ideale moment om met iets nieuws te beginnen. 

“Het was een zware beslissing, maar ze is zeer weloverwogen gemaakt met ons gezin, ons gevoel en onze kernboodschap in gedachten. We willen terug naar de essentie van het koken”, verklaart Desmidt zijn keuze. “In ons nieuwe verhaal zal dan ook alles draaien rond eenvoud en kwaliteit.” 

In 2020 komt hij naar buiten met een nieuw restaurantconcept waarbij het product en het koken centraal staan. Het koppel reageert dankbaar op de afgelopen periode. “We zijn zó dankbaar voor de voorbije 25 jaar Bartholomeus. Wij willen onze klanten bedanken voor het vertrouwen, de positieve kracht die ze ons gegeven hebben en de gemeende vriendschappen die ontstaan zijn. Uiteraard willen we ook onze oprechte dank uitdrukken aan de culinaire gidsen met in het bijzonder een diepe genegenheid voor de Guide Michelin die steeds in ons kunnen geloofd heeft en nu ook meedenkt aan onze toekomst. Onze grootste dankwoord gaat uit naar ons team van medewerkers. Het is een voorrecht dat we dit alles hebben mogen beleven met ons fantastische topteam, met passie, met goesting, met veel werken maar bovenal met veel plezier”, laten Bart en Sandra weten. 

Het team van restaurant Bartholomeus. Beeld Benny Proot

Nieuw concept

Opvallend: hoewel Bartholomeus als tweesterrenrestaurant vanaf 16 december verleden tijd is, zal het nieuwe restaurant dat het koppel opent gewoon opnieuw Bartholomeus heten én in hetzelfde pand gevestigd zijn. ‘Simpel, maar goed’ wordt daarbij de belangrijkste gedachte. 

Concreet kiezen Sandra, Bart en diens rechterhand Philip Vandamme voor een nieuwe formule waarbij ze zullen koken voor een 15-tal gasten in een open keuken die in het midden van de zaak zal staan. Het opzet: werken met nóg meer respect voor het product en de kunst van het koken waarbij eenvoud en pure smaken in combinatie met beleving centraal zullen staan. “Op die manier willen we elk product en elk gerecht met veel gevoel naar een beperkte groep gasten overbrengen”, besluit de tweesterrenchef. 

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234