Woensdag 11/12/2019

Open kaart

Souvenir in Gent: kloeke porties, een strakke timing en een ­fantastische vibe

Restaurant Souvenir, Gent Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Souvenir in Gent.

Out with the old, in with the new. En zo opende Souvenir Gent een week vroeger dan gepland. Door ingrijpende wegenwerken op hun vorige locatie in Ieper kozen chef Vilhjalmur Sigurdarson en ­gastvrouw Joke Michiel voor Gent, waar er ­gemeenschappelijke grond is met Olly Ceulenaere (Publiek), Kim Devisschere (Roots) en Kobe Desramaults (Chambre Séparée) die eveneens een lans breken voor gezonde kwaliteitsvoeding en zero waste.

Dat het fundament van elk restaurant afhankelijk is van wat vissers en andere ambachtslui aanleveren, wordt duidelijk wanneer de vaste boer het restaurant om kwart over negen binnenvalt met vers voer. Tussen zijn doorwrochte handen blinken de groentebakken van verwachting. ‘Vili’ zelf heeft ondertussen enkele hapjes met keiemtalerkaas, gepofte boekweit en miso van ossenstaart in de vingers. Rond ons worden de zitjes aan de marmeren comptoir gevuld met late beslissers. We zijn allemaal even vrolijk, want Vili maakt tijd vrij om de biodynamische wijnkaart toe te lichten.

Het pand – dat je misschien nog kent als De Vitrine – werd dankzij het vormen- en lijnenspel van architect Bjorn Verlinde omgetoverd tot een oase van rust en comfort. Off the beaten track zijn de aardekleuren en de beelden van Japanse love hotels door fotografe Zaza Bertrand.

Beeld rv

Enkel het splijtende tl-licht van het – overigens prachtige – armatuur boven de toog verbrodt mijn pret. Of net niet, want daar komt mijn portie comfortfood al aan. De gebarbecuede aardpeer in een gekaramelliseerde crème met crosnes is sappig, knisperend en met het juiste tikkeltje zoet. Mijn lief houdt het elegant met een oester in gepekelde kool en korianderolie. Meer nog dan vroeger zet Vili in op de combinatie van vis en groenten. Vlees is nog steeds van de partij, maar niet langer als centrale gast. Daarom ben ik zo benieuwd naar het hoofdgerecht met kalfszwezerik. Geconserveerde tomaten stelen de show in een jus van mierikswortel, maar overheersen op geen enkel moment de smaakvolle en stevige ­zwezeriken. Terwijl de gasten uit de zaal zich vermengen met de tooghangers, proef ik een waanzinnig dessert. De tarte tatin met witloof en ijs van tijm is de enige juiste uitsmijter.

Tussen de meergangenmenu’s van onze buren heb ik heerlijk à la carte gegeten in kloeke porties, een strakke timing en een ­fantastische vibe. Daar ­kunnen veel sterrenchefs nog wat van leren. Als de keuken van Vili de omweg naar Ieper waard was, dan al zeker naar Gent.

Info: souvenir.gent

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234