Dinsdag 12/11/2019

Open kaart

Sharen en genieten bij Bún in Antwerpen

Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot.

Aan de drempel van Bún, op ’t Antwerpse Zuid, weerklinken stevige beats. Achter de grote glaspartijen gaat een strak ­interieur schuil, waarbij ik meteen moet denken aan Sergio Herman, bekend van zijn samen­werkingen met designers, deejays en kunstenaars in zijn restaurants. Het is geen toeval dat Huibrecht Berends, de Zeeuw die Pure C mee op de kaart zette als restaurantmanager, hier het vuur bedwingt. Zijn Vietnamees sharingrestaurant liet hij door Too Many Agencies inrichten met bamboefuiken als aperitiefruimte, booths als familietafels, paravans uit riet en een open keuken geflankeerd door een rots. Huibrechts partner, Hoa Truong, coacht als voormalige maître van Little Asia het zaalteam van Bún.

De geparfumeerde Aziatische keuken pair je in Bún met rijstwijn (volgens familierecept!), ­artisanale bieren, homemade iceteas, kruidige cocktails en oxidatieve wijnen per glas. Bestel gerust twee drankjes, want het duurt even voor de keuken je de eerste gerechten stuurt.

Van zes creuse oesters (21 euro) is de ene helft gepimpt met een neutrale vissaus en limoen, ­terwijl de andere met een gewaagde granité van groene thee en komkommer wordt ingezet. Bij de Instagram-vriendelijke springrolls met gamba (12 euro) wordt de gefrituurde kop geserveerd en ook de vulling met verse kruiden uit de moestuin van Hoa’s moeder smaakt naar meer. De ­steamed bun (10 euro) en de crispy pancake (15 euro) zijn een mooie mix van oost en west (het broodje met West-Vlaams rood, Vietnamese worst en Aziatische fungus) en van vis en vlees (de wat vette kurkumapannenkoek met Normandische coquilles en Duroc buikspek).

Wanneer aan onze tafel de op houtskool gerookte zeebaars (60 euro voor 1 kg) – voluit ‘Cá biẽn chiên, ot, co’m nghê’ – uit zijn bananenblad wordt bevrijd, gloeien we van nieuwsgierigheid. Even lijkt het alsof we aan een baai in Zuid-Vietnam met de voetjes door het zand woelen, tot ik besef dat ik wat meer groenten kan gebruiken om een ­volledige zeebaars te verorberen.

Bún is een uitstekend adres met sfeer, comfort, kwaliteitsingrediënten en kleurrijke presentaties waar je uitgebreid geniet. Hoa kwam op 7-jarige leeftijd uit Vietnam naar België als bootvluchteling en kijk hoe ze vandaag in het leven staat. Daar kan schild noch vriend tegenop.  

bunantwerp.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234