Woensdag 18/09/2019

AANSLAGEN BRUSSEL

Screening Brussels Airport duurt te lang: passagiers missen vlucht

Beeld Jan Aelberts

De eerste piek van passagiers doorheen de heropende vertrekhal van Brussels Airport is niet geheel probleemloos verlopen. Aan de veiligheidsscreening vooraf, nog buiten het gebouw, moesten mensen tot meer dan twee uur aanschuiven, met gemiste vluchten tot gevolg. Brussels Airport belooft verbetering.

"Wij zullen vermoedelijk onze vlucht missen, en vrezen dat dat voor veel mensen zal gelden", aldus twee reizigers uit Erps-Kwerps die zich door de vertrekhal spoedden. Zij hadden twee uur moeten aanschuiven voor de pre-screening van alle passagiers en hun bagage, die paatsvindt in tenten voor de vertrekhal.

Hun woorden werden bevestigd door voormalig eerste minister Yves Leterme. Na naar eigen zeggen tweeënhalf uur aanschuiven had hij zijn vlucht gemist. "Ik zal maar de volgende nemen", bleef hij er vrij rustig bij. "Ik heb voor heter vuren gestaan", klonk het met een glimlachje. Over de pre-screening, zei hij: "Er zal gekeken moeten worden wat houdbaar is."

"Niet goed georganiseerd"

Andere reizigers waren iets strenger in hun oordeel. "Het is hier nog niet goed georganiseerd", aldus een koppel op weg naar Tenerife. Zij hadden een uur moeten aanschuiven. "De screening buiten beschermt wel het gebouw, maar niet de reizigers", zeggen ze. Een andere reiziger, onderweg naar Moskou, treedt hen bij. "Dit verhoogt de veiligheid in de luchthaven, maar niet die op weg naar de luchthaven."

"De eerste dag van grote operationele wijzigingen is altijd moeilijker", reageert Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport. "We zullen de operaties evalueren en optimaliseren, en we vermoeden dat het de komende dagen zal verbeteren."

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon overlegt deze namiddag met de politievakbonden over de veiligheidsmaatregelen op de luchthaven. Dat overleg was eigenlijk voor dinsdag gepland, maar is nu vervroegd.

3 uur op voorhand

Brussels Airport herhaalt de oproep aan reizigers om 3 uur op voorhand op de luchthaven te zijn, online in te checken en zo licht mogelijk te reizen. Zelfs 4 uur op voorhand aanwezig zijn, is verdedigbaar, klinkt het.

Dankzij de heropening van de vertrekhal, bovenop de tijdelijke constructie die nog steeds operationeel blijft, kan de luchthaven op minstens 80 procent van de capaciteit draaien. Dat betekent 20.000 tot 25.000 vertrekkende passagiers per dag, aldus woordvoerster Anke Fransen.

Het is de bedoeling om tegen het begin van de zomeruittocht opnieuw alle passagiers te kunnen ontvangen in de vertrekhal zelf. Delen van het gebouw zijn nu nog afgeschermd, omdat er nog herstellingen moeten worden uitgevoerd.

Beeld belga

"Commercieel niet houdbaar"

"Dit is vanuit commercieel oogpunt niet houdbaar", zegt Kim Daenen, de woordvoerster van luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines.

Tegelijkertijd voegt Daenen toe dat het nog maar om de eerste dag gaat dat de vertrekhal opnieuw echt operationeel is, en dat er dus verbeteringen te verwachten zijn. "We vertrouwen op de dialoog met overheid en politie" over de procedures op de luchthaven, klinkt het.

Brussels Airlines is een van de 25 maatschappijen die sinds maandagochtend hun passagiers opnieuw in de vertrekhal van Brussels Airport kunnen inchecken. De heropening van de vertrekhal leidde tot lange wachtrijen aan de veiligheidsscreening waar elke reiziger doorheen moet alvorens het gebouw te kunnen betreden.

Beeld belga

Reisbureaus: "Breng inchecktijd snel terug tot 2 uur"

De huidige veiligheidsmaatregelen op Brussels Airport, die leiden tot lange wachtrijen, werken contraproductief. Dat zegt de beroepsvereniging van reisbureaus BTO. "De doelstelling moet zijn om op zeer korte termijn terug de check-in te kunnen doen binnen de 2 uur, zo niet zullen nog meer zakenreizigers afhaken en kiezen voor buitenlandse luchthavens", klinkt het.

BTO juicht de gedeeltelijke heropening van de vertrekhal van de luchthaven, veertig dagen na de aanslagen van 22 maart, toe. Maar dat reizigers nog altijd 3 uur voor het vertrek van hun vlucht naar de luchthaven moeten komen, is "een knelpunt", vindt de beroepsvereniging. "Dat zal vooral zakenreizigers (die zowat 40 percent van het totaal uitmaken) ervan weerhouden te vliegen, of zij zullen kiezen voor een andere luchthaven."

De reisbureaus vragen de regering om het veiligheidsplan te herbekijken, zodat een "normale" check-in mogelijk wordt. "Men moet een eerlijk compromis vinden tussen veiligheid en comfort van de reizigers", stelt BTO. "De duur van de files moet echt drastisch naar beneden."

Beeld belga
Beeld belga
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234