Maandag 18/11/2019

Aangeboden door Lekker van bij ons

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Rundstoofvlees met bier en verse kroketten van Piet Huysentruyt

Piet Huysentruyt brengt het vlees van bij ons naar de mensen van bij ons: hij maakt voor een enthousiast publiek rundstoofvlees klaar in de foodtruck van VLAM. Hij verklapt hoe je het vlees heel mals kunt krijgen – en nog heel wat andere geheimen. Vier uur later is de stoverij klaar. Het publiek smult naar hartenlust. Jij vast ook!

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het stoofvlees
•  800 g rundstoofvlees
•  2 grote uien
•  250 ml water
• 2 tenen look
• 3 eetlepels bloem
• 100 g boter
•  500 ml Belgisch bruin bier
•  2 blaadjes laurier
•  2 takjes tijm
•  2 kruidnagels
•  2 bruine boterhammen
•  3 el mosterd
•  peper en zout

Voor de verse kroketten
•  1 kg aardappelen
•  1 ei
•  muskaatnoot
•  3 eetlepels bloem
•  200 g paneermeel
•  peper en zout

Bereiding:

Het stoofvlees
1.  Laat het stoofvlees een halfuur op voorhand op kamertemperatuur komen en neem een stoofpot en een grote pan om het vlees aan te bakken. 

Piets tip: Het vlees bak je best op kamertemperatuur, om te vermijden dat de pan te veel afkoelt.

2.  Versnipper de uien en de look.
3.  Verhit intussen de grote pan en smelt hierin de helft van de boter. Kruid het vlees kort voor het bakken het vlees met peper en zout. 

Piets tip: Gebruik geen antikleefpan: met de aanbaksels maak je straks de saus.

4.  Leg het vlees in de braadpan zodra de boter een lichtbruine kleur krijgt. 

Piets tip:  Draai het vlees met een lepel of spatel, in plaats van met een vork. Op die manier vermijd je dat de pan afkoelt door de sappen die uit het vlees komen.

5.  Zet het vuur iets lager zodra het vlees aan alle kanten goudbruin is dichtgeschroeid, en voeg de versnipperde uien, de look en de rest van de boter toe. Laat de boter niet te warm worden: aangebrand vet komt altijd bovendrijven op je saus. Laat het geheel stoven tot de uien glazig zijn. Voeg de bloem toe en meng onder het geheel.
6.  Haal het vlees uit de pan en leg het in een stoofpot. Voeg de helft van het bier toe in de stoofpot en zet op een laag vuur.
7.  Blus de lege braadpan met water, zodat je een bruine fond bekomt. Voeg de helft van het bier toe. Roer de aanbaksels in de pan los terwijl je het bier en de fond aan de kook brengt.
8.  Giet het biermengsel uit de pan mee in de stoofpot. Voeg tijm, laurier en kruidnagel toe. Laat het geheel opkoken en verlaag nadien het vuur.
9.  Besmeer de twee bruine boterhammen met de mosterd en leg ze met de besmeerde kant naar boven op de stoverij. De mosterd geeft extra smaak aan de stoverij, terwijl de boterham voor extra binding zorgt. De boterhammen worden volledig opgelost in de saus.
10.  Laat de stoverij minstens twee uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe voorzichtig om aanbakken te vermijden. Ga je te snel te werk, dan wordt het vlees taai.
11.  Als de saus de gewenste dikte heeft, plaats je een deksel op de stoofpot. Zo kan er geen extra water meer verdampen. Blijft de saus te dun, kan je ze nog altijd binden met maïszetmeel. Als de saus te veel ingekookt is, kan je wat water toevoegen.

De verse kroketballetjes
1.  Schil de aardappelen en kook ze in gezouten water. Laat voldoende uitlekken: de aardappelen moeten goed droog zijn om er kroketten van te maken.
2.  Pureer de aardappelen door een passe-vite of met een stamper tot een gladde puree. Meng een eierdooier onder de puree. Spaar het eiwit om straks te gebruiken bij het paneren.
3.  Kruid de puree naar smaak met muskaatnoot, peper en zout.
4.  Laat alles afkoelen.
5.  Verhit ondertussen de frietketel op 175 °C.
6.  Doe wat bloem op je handen en neem een beetje puree. Vorm hiermee kroketballetjes.
7.  Doe de kroketten in een schaal met bloem en zorg ervoor dat de kroketten volledig bebloemd zijn.
8.  Vul vervolgens een schaal met paneermeel en een schaal met losgeklopt eiwit (gekruid met peper en zout).
9.  Haal de balletjes één voor één door het eiwit, en vervolgens door het paneermeel. Let op dat alles mooi bedekt is.
10.  Bak de kroketballetjes licht goud aan in de frietketel.

Serveer het stoofvlees met de kroketten. Werk af met garnituur naar keuze of een slaatje.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234