Woensdag 17/07/2019

Restorecensie

Rosch in Hasselt: de 'less is more' van Peter Goossens een eigenzinnige touch

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Rosch in Hasselt.

DMM3009 openkaart Beeld rv

Goeienavond, deze cracker met zeezout en dukkah-kruiden heb ik voor u gemaakt.” Ik kijk op, zie nog een bordje met ibericoham staan en raak ­verstrikt in de gastvrije ogen van Nicole Schellekens. Toch was Nicole vóór Rosch nooit eerder ­gastvrouw. Een tijd geleden werkte ze nog als patissier in de keuken van Peter Goossens waar ook chef Glen Rosch aan de slag was. Je weet hoe dat gaat: op het ene kookpunt volgt het andere…

Intussen runnen Nicole en Glen hun eigen zaak, voor twintig gasten in Hasselt-West. Ze kozen voor een pand met een loungy entree, een open keuken/bar met daarachter een knus ingerichte zaal en een terras dat uitgeeft op hun kruidentuin en kippenhok.

Tussen de lampionnen voel ik de Limburgse gezelligheid al opborrelen. Nu ik samen met mijn boek op restaurant zit, hoef ik niet te overleggen wat er besteld wordt. Wat een feest. Naast de drie voor-, hoofd-, en nagerechten staan er een viertal hapjes op de kaart. Ik bestel een hapje. Allez kom, twee dan. De langoustine met een dip van gebrande ui is perfect gegaard en ­wedijvert qua fraîcheur met het beetgare lenterolletje.

Als voorgerecht twijfel ik tussen de kippenvleugel met kimchi of de rundstartaar. Nicole snelt ter hulp: “De vleugel is een nieuw gerechtje, maar de tartaar is de specialiteit van Glen. Ik moet je er wel bij vertellen dat er geen frietjes worden geserveerd.” Ik moet uitbundig lachen.

Op de zoute en stevig gekruide tartaar zit eigeel en, niet voor lang meer, een aardappelchipske. Alleen het poedertje met rode biet is overbodig.

Beeld rv

Voor het hoofdgerecht – alles zelf moeten kiezen, verveelt gauw – laat ik me verrassen door de vis van de dag. Glen zorgt voor kabeljauw in een Frans-Aziatische creatie met paksoi, rozemarijn, dashi, citroen en een ­bisque van kreeft afgeblust met vermout en veel boter. Een heel smaakvol gerecht waarin de punch en de vis overeind blijft.

Uit hun verblijf bij Heston Blumenthal in Australië bracht Nicole een fairybread-dessert mee (cheesecake met popcorn), al beseft ze heel goed dat ik zoiets nooit meer de baas kan. Een huisgemaakt magnumpje, ­misschien? Say the word.

Ik proef een zoute crunch van pinda naast een sorbet van vlierbloesem en abrikoos in een strak jasje van pure chocolade. Weet ik veel dat er ­chocolade aan mijn mondhoeken blijft plakken.

Met klassieke leermeesters loert het gevaar van de copycat steeds om de hoek, maar Glen zet het less is more-principe van Peter Goossens naar zijn hand in nieuwe bereidingen en gedurfde kruidingen. 

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

Info: Rosch, Dorpsstraat 34, Hasselt, 011 18 27 93. Zaterdagmiddag, zondag en maandag gesloten, rosch.be

Inrichting: Rosch wil jongere generaties aan tafel. Daar hoort geen ­oeverloze wijnkaart bij.

LokaalIn een jeneverstad als Hasselt had ik op ambachtelijke ­digestieven met ­jenevers gehoopt.

ServiceIk ken restaurants met meer personeel en minder opmerkzaamheid.

Prijs-kwaliteit: Ondanks de gulle ­porties noem ik een ­solovlucht van 81 euro met een glas wijn geen ­buitenkansje

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden