Donderdag 28/05/2020

Culinair

Rongese in Hasselt: nog wat werk aan de winkel

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Femke naar Rongese in Hasselt.

Samen met het huurcontract dat afliep, hing sommelier Peter Merken zijn schort aan de haak van Bistro Nano. Op zoek naar nieuwe horizonten belandde hij bij een hoekpand, voorheen de thuisbasis van café Terminus, buiten de Hasseltse stadsring.

Dat open kroegkarakter heeft Peter bewaard in zijn reservatiebeleid. Om iedereen – niet enkel de reservatiegestapo die volgens een welomlijnde strategie vier maanden van tevoren een boeking inplant – een plek te gunnen, kan je ’s avonds niet reserveren. Een walk in-formule lijkt gewaagd, tenzij je het slim aanpakt, natuurlijk.

Zijn alle tafeltjes bezet, dan mag je – je raadt het al – iets drinken aan de bar. Vrienden in de file? Pech. “Aan tafel gaan kan enkel wanneer het gezelschap compleet is”, lezen we op de kaart.

Mijn gezelschap zit gelukkig in al zijn totaliteit voor mij te blinken. We maken een eerste pitstop bij het assortiment ‘voorafjes’ (20 euro). Een plankje rukt aan met onder meer gefruite uienringen, goujonettes, kaas- en garnaalkroketten. Steevast perfect droog gefrituurd, maar waar zijn de garnalen in de kroketten gebleven?

Gelukkig is de aperitiefkaart wel opbeurend: de huischampagne van het domein Lancelot Pienne is een prijzenkraker (10,5 euro).

De menukaart die ‘een eresaluut aan mama’s keuken’ moet zijn, pakt uit met salade scampi (21 euro), linguine met bolognaise (18 euro) en een rundsstoofpotje (21,5 euro). De vegansuggestie, ravioli van zongedroogde tomaat (21 euro), spreekt tot de verbeelding, maar dat is dan buiten mijn voorliefde voor handgesneden tartaar met verse frietjes (23 euro) gerekend. J. verlekkert zich op de kabeljauw met emulsie van kervel en knapperige groene asperges (30 euro).

Chef van dienst is Cees van Corler. Ooit werkzaam in Comme Chez Soi** (Brussel) en Scholteshof** (Stevoort), niet meteen de man die je associeert met een huismoederkeuken. Aan de borden die uit de keuken opdoemen, helpt geen lievemoederen: de emulsie lijkt een kervelsoep waardoor alle structuur uit het gerecht verdwijnt en ik had liever géén garnituur bij mijn tartaar dan deze flauw aangemaakte salade mixte. De pickles redden wonderlijk genoeg mijn humeur.

Rongese is een sympathieke ontmoetingsplek voor het betere glas, maar aan de gerechten is eerlijk gezegd nog wat werk. 

Runkstersteenweg 226, Hasselt, 0486 53 09 09 (enkel reservaties voor de lunchservice). Zaterdagmiddag, zondag en maandag, brasserierongese.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234