Zondag 29/03/2020

CulinairOpen kaart

Rizoom in Gent levert krachtige smaken af die overeind blijven

Beeld rv

Femke Vandevelde fileert een culinaire hotspot. Deze week: Rizoom in Gent. 

In Gent is de tijdelijke noedelbar Shibui sinds begin dit jaar verveld tot Izakaya Rizoom, een Japans bistroconcept rond sharing­gerechten. Op dinsdagavond blaas ik er de werkstress weg met vrienden. Terwijl één van ons een sake (12 euro) neemt, verfrissen wij ons met een huisgemaakte bloedsinaaslimonade (5) en appelkefir (4,50). Not your average aperitivo.

Hetzelfde gaat op voor de menukaart. Zo maakt chef Yves Kerckhoffs gewaagde keuzes met termen als ‘hokkaido’ (een oranje winterpompoen) of ‘enoki’ (een paddenstoel). Wees gerust: nog voor je het zakwoordenboek hebt opengeklapt, is gastvrouw Lore er al om de Japans en Koreaans geïnspireerde gerechten van een woordje uitleg te voorzien.

Beginnen doen we met een rokerige aubergine in een lak van miso (7,5). Dat het tempo hoog ligt, merken we wanneer de enoki met eigeel (8) ons al bereikt nog vooraleer we onze tanden konden zetten in de aubergine. De ­smeuïgheid van het ei in combinatie met de umamismaak en knapperige textuur van de enoki bevalt ons echter zozeer dat ‘een tweede portie graag’ spontaan over onze lippen rolt.

Terwijl het tempo zich herstelt, proeven we even later van een warme makreelbereiding met gedroogde boerenkool (13) die dankzij gekonfijte cedraat toch een friszure toets meekrijgt. Vervol­gens stelen de op de green egg gerookte mosselen met sake (13) de show. Van een verrassing als gerookte knolselder (16) had ik veel verwacht, maar de korst met koffie kan de aandacht niet afleiden van het feit dat de groente nog iets te glazig is. Dat het beste nog moet komen, bewijst het bordje met pompoen, pecannoot, mosterdzaad en koriander (13). In dit bord komt alles samen: product, presentatie (flinterdun gesneden pompoen in hasselback) en smaak.

Na al dat delen snakken we naar een volwaardig bord. Als hoofdgerecht komt malse eendenborstfilet van het Franse barbarie-ras (25,5) aan tafel met witloof en radicchio. De jus die erbij hoort, smaakt diep door omdat het karkas van de eend werd opgewerkt, legt de chef trots uit.

Onze avond was onvoorspelbaar maar spannend: Yves en zijn team slagen erin ­gerechten af te leveren met krachtige smaken die overeind blijven, zelfs wanneer ze lukraak gecombineerd worden.

Info

Nieuwe Wandeling 62, Gent. Lunchen van ­woensdag tot vrijdag, dineren van dinsdag tot zaterdag, rizoomgent.be

Menu

Voor wie moeilijk à la carte keuzes maakt, is er de veiligheid van een menu à 42 euro (diner) of een lunchformule. 

Gepersonaliseerd 

Zwanger? Rauwe ­ingrediënten worden je per bereiding gesignaleerd en desgewenst aangepast. Zo kreeg ik in plaats van een bordje charcuterie een ­carpaccio van gele biet in preiolie voorgezet.

Operatie renovatie

In maart sluit Rizoom even de deuren om het Japans vakmanschap ook in het interieur te laten spreken.

Prijs: €€€, Eten: ****, Bediening: ****, Atmosfeer: ***

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234