Dinsdag 15/10/2019

open kaart

Restaurant Tapta: discreet, bescheiden en op een toegankelijke manier mooi en ­verfijnd

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Tapta in Antwerpen.

Echte chic schreeuwt niet, kwaliteit komt altijd ­bovendrijven en ware stijl heeft geen behoefte aan pretentie. Het zijn zaken die ik wel geloof, maar ­zelden in de praktijk zie omgezet worden. Bij Tapta zie ik het wel. Alles in dit restaurant is discreet, bescheiden en op een toegankelijke manier mooi en ­verfijnd. Een gepast wit canvas waarop de gerechten van chef Magali Verbaet kunnen schitteren.

Tapta is verbonden aan de Maurice Verbaet Gallery en huist op de benedenverdieping van de voormalige Antwerpse Waterwerken. De galerie deint op een niet opdringerige manier uit tot in het restaurant, een grote witte ruimte met veel licht en weinig tafeltjes. Een volledig open keuken, met slechts drie hardwerkende mensen achter de toog. Chef Magali zet zelf de borden op tafel. Tapta is behalve zaterdag alleen overdag open. Je kunt rond vier uur nog binnen voor een klein hapje of alleen een drankje, maar er wordt toch voornamelijk geluncht.

Vriend L en ik gaan à la carte. Mijn voorgerecht is een zachtgegaard ei in ’t groen, geserveerd met een dot cottage cheese en gepekelde haring (13,5 euro). Comfortfood van het hoogste niveau. Vriend L geniet van gerookte Oosterscheldepaling met schorseneren en wild witloof (16 euro). De borden zijn proper, elk ingrediënt is herkenbaar en elke smaak doet zijn werk. Eenvoudig en inventief. Ik kan honderd keer het woord puur ­gebruiken, maar ik zal er nu al mee ophouden.

We laten het aan de sommelier over om ons een passend glas wijn te serveren en hij brengt een droge Tokaji (8 euro) en een complexere witte wijn van het huis Rivaton (9,5 euro). Ik ga verder met txogitxu entrecôte (31 euro). De rode biet onder het vlees past er verrassend genoeg goed bij, en de mengeling van shiitake en eikhaas geven het een aards tintje. De lamskebab met gepofte aardappel en humus (19 euro) valt evenzeer in de smaak bij vriend L, en als hij bij het bestellen nog enig voorbehoud had over het yoghurtsausje met mango, dan is dat nu volledig van de baan. Ook daar is het oordeel: er is geen ingrediënt te veel of te weinig.

We drinken een glas rood: Gamay de Savoie (5,5 euro) en El Marciano (7 euro). Het verbaast ons niets dat het dessert perfect is: een zachte ­moelleux met crème Anglaise en Earl Grey (8 euro).

We willen Tapta ­verlaten met triomfantelijk trompetgeschal, zo lekker en gezellig hebben we gegeten, maar al dat lawaai zou niet passend zijn. Dus houden we het stil: Tapta is een ­bijzondere plaats.

Info: Mechelsesteenweg 64a, Antwerpen, tapta.be

Chef: Magali Verbaet verdiende haar sporen bij Bar(t)-à-Vin en Dôme sur Mer, en opende daarna het ­bejubelde Ossip. Ze is de dochter van ­kunst­verzamelaar ­Maurice Verbaet.

Wie? Tapta dankt zijn naam aan de Poolse beeldhouwster Maria Irena Boyé, alias Tapta. Haar werk is te bewonderen in het ­restaurant.

Cheers: De wijnkaart is beperkt (twee bubbels, drie wit, drie rood) maar mooi. En naast de klassieke pils zijn er nichebieren, waaronder La Renaissance, geïnspireerd op de Engelse IPA’s: 20 euro voor 50 cl.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234