Maandag 22/07/2019

Open kaart

Restaurant Rossi in Leuven: plastic, gezelligheid en geweldige gastronomie

Restaurant Rossi, Leuven. Beeld rv

In ‘Open kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Rossi in Leuven.

Het regent pijpenstelen, of zijn het ultralange pasta’s? Als we bij Rossi binnenvluchten, kiezen we er toch voor om ons in de voortent te installeren, onder de elektrische branders. Wanneer de tentdeur wordt opengeritst en er weer een kletsnatte, verdwaalde wandelaar binnenwaait, zijn we blij voor hem en voor dit Italiaanse microklimaat: wit-rood geruite toiles cirées, karafjes wijn, witte en donkerbruine stoelen, oude foto’s en kleurige posters aan de muur, en een luid buona sera van de charmante Italianen in de piepkleine keuken. Italiaanser dan dit bestaat niet. 

Maar laat het clichématige interieur je niet bedriegen. Felice Miluzzi is een topchef die nog bij superster Massimo Bottura in de Osteria Francescana heeft gewerkt, en die op dezelfde manier kookt: met respect voor tradities en een hart voor authenticiteit, maar ­zonder angst voor het experiment.

De kaart is beperkt, vriendin P en ik gaan voor het driegangensuggestiemenu (39 euro tijdens de week, 45 euro in het weekend). Dat start met een verrassende versie van de vitello tonato, waarbij het kalfsvlees vervangen werd door hert en de tonijn door gerookte paling. Ik denk dat de bediening het cervo anguillata noemde, maar als ik dat door Google Translate haal, worden dat ‘gevleugelde herten’. Zo smaakt het. Het hert is minder sappig dan het kalf zou zijn, maar vloeit wat smaak betreft wonderlijk over in het ‘vette’ van de paling. Later lees ik dat chef Felice bij zijn komst naar België verbaasd was over het eenvormige aanbod van de Italiaanse restaurants hier. Ze serveerden allemaal ossobuco, vitello tonato en risotto milanese. Hij nam zich voor daar nooit aan mee te doen en bedenkt sindsdien allerlei variaties.

Beeld rv

Dit mooie begin wordt gevolgd door ravioli ai funghi: pakketjes gevuld met ricotta en truffel en overgoten met een champignonsaus. Dat zou te machtig kunnen zijn, maar het gerecht is geheel in balans. De secondo piatto is een coniglio in porchetta, een konijn-varkensvleesrollade die smaakt naar grootmoeders keuken en schuilen voor de regen. Vriendin P vervangt het konijn door een rode poon in bouillon, omringd door puntarelle, cichoreischeuten. We zijn beiden erg tevreden en kunnen nog geen afscheid nemen van de Italiaanse charme, dus er wordt nog een dessert besteld. Ik houd het bij harde koekjes en zoete wijn, vriendin P gaat voor een cheesecake-variant. 

Rossi is een heerlijke plaats, een parel. Met witte katoenen tafellakens en ledlichten zou dit restaurant een chique place to be zijn. Ik ben heel blij dat ze het bij plastic, gezelligheid en geweldige gastronomie houden.

DM Magazine betaalt zijn etentjes zelf en brengt dus een eerlijk, onafhankelijk relaas.

Rossi: Standonckstraat 2, Leuven, ristoranterossi.be

Chef van het jaar: Felice Miluzzi werd eind 2017 door Gault&Millau uitgeroepen tot ­Italiaanse chef van het jaar. Hij is een slowfood adept, een voorstander van natuurlijke producten en van de authentieke keuken van zijn nonna. Hij omschrijft zijn stijl als ‘de luxe van de eenvoud’.

Reserveren: Rossi heeft maar 30 plaatsen, dus doen.

Bijhuis: Sinds kort heeft Rossi een pasta-atelier in foodhall De Smidse, een overdekte markt voor ambachtelijke producten, desmidseleuven.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden