Woensdag 24/07/2019

Open kaart

Restaurant Kamo: de enige Japanner in België met een Michelinster, nu al zes jaar lang

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Lene naar Kamo in Elsene.

De korte uitleg bij de naam van het restaurant is dat de chef Tomoyasu Kamo heet. Maar ik vind de lange verklaring beter. Laat ik maar meteen uitpakken met mijn kennis van Japanse gezegdes. Kamo ga negi o shotte kuru betekent letterlijk: ‘er komt een eend langs met prei op zijn rug’. Omdat eendensoep in Japan altijd met prei wordt gemaakt, staat het voor een gelukkig toeval, een kant-en-klaar soeppakketje dat passeert. Die eend staat op het raam van Kamo en op de schorten van het personeel. De eend met prei zit in een elegant kommetje als onderdeel van ons assortiment entrées. Niet als een soep, maar als twee kleine filets die samen met een stuk prei hebben gesudderd. Vlees en groente smelten op de tong. We voelen ons meteen gelukkig dat we Kamo nog eens bezoeken.

De inrichting is verfijnd, bescheiden en lijkt ons authentiek. Alsof je in modern restaurant in Tokio zit. Mooi aardewerk, een beige lattenmuur, origamilampen en een aangenaam grote toog met zicht op de chef en zijn kunstjes.

Vriendin G en ik kiezen voor het vijfgangenmenu (95 euro). De ­voorgerechten arriveren in een rij delicate kommetjes, met even verfijnde gerechten, waarvan een Japanse flan met kleine garnaaltjes, een ­gefrituurde oester in dashi bouillon en de befaamde eend met prei de hoogtepunten zijn. De sashimi van de dag (vijf stuks) volgt. Ik zal nooit begrijpen wat Kamo met zijn rauwe vis doet, dat hij er iets beter van maakt dan andere die ik ooit gegeten heb. Alle smaken zijn precies, de structuur is zacht, de combinaties eenvoudig. De zalm smelt, de tonijn is robuust en we zuchten dat makreel toch een onderschatte vis is. In het midden van de schaal ligt een grote dot zee-egel, puur en eerlijk.

Beeld rv

De tempura van king crab in een Japanse bouillon is crispy en donzig tegelijkertijd. De Chinese kool gevuld met gesmoorde kalfswangetjes is ­verrassend, zacht en geruststellend, als een hoogstaande versie van ­comfortfood. Desserts zijn meestal niet het hoogtepunt in een Japans ­restaurant, maar het rodebonenijs met een sesamkoekje is heerlijk, en de mascarponemousse met yuzu-gelei is verdienstelijk lekker.

Kamo is de enige Japanner in België met een Michelinster, nu al zes jaar lang. “Elke hap is een ontdekking, elk gerecht een mooie herinnering”, schrijven de inspecteurs poëtisch.

Een eend met prei doet vreemde dingen met mensen.

Info: Chaussée de Waterloo 550a, Elsene, restaurant-kamo.be

Chef: Tomoyasu Kamo leerde zijn vak van Yosuke ­Suetsugu, toen nog meesterchef bij Tagawa aan de Louizalaan. Suetsugu opende ondertussen Nonbe Daigaku, het ­andere restaurant dat altijd geciteerd wordt als een van de meest authentieke Japanners in Brussel.

Drank: Kamo heeft een ­uitgebreide keuze van natuurlijke wijnen. Van de traditionele kaart kozen wij een fles ­Sancerre (46 euro).

Bellen: Reserveren kan ­alleen per telefoon.

Prijzig: Kamo is (volledig verantwoord) duur, maar heeft een lager geprijsde lunch, rond de 30 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden