Vrijdag 18/10/2019

Open kaart

Restaurant Jacqueline in Boechout is onderweg naar grootse dingen

Beeld rv

Lene Kemps fileert een culinaire hotspot.

Vooraan herken je de beenhouwerij nog, met de witte tegels, de Berkel-weegschaal en de grote, glanzende machine waarvan  je­vermoedt dat ze hakt, maalt en snijdt. Achteraan kom je in een moderne, Scandinavisch-witte ruimte, met beige tafels, gedempt licht en jazzy muziek. Jacqueline – de naam is een eerbetoon aan haar grootmoeder – is het restaurant van chef Evelien Swiers en haar vriend en sommelier Raf Rombouts, die er te jong en fris uitzien om al drie jaar dagen van 18 uur te draaien, wat hoort bij een drukbezocht en alom geprezen restaurant.

We kiezen voor de vier gangen (53 euro) met vier glazen aangepaste wijn (29 euro) en starten met de groente die ik heerlijk vind, maar zelf nooit wil schoonmaken: schorseneren. “Dat is mijn taak”, zegt Raf, en hij raadt handschoenen en geduld aan. De schorseneren worden geserveerd met een ­aardappelcrème, pecorino en een gepekeld ei dat er overheen wordt geraspt. Een gepekeld en geraspt ei! Als absolute eiliefhebber is dit de hemel.

Zo spaarzaam en overwogen als het restaurant is ingericht – geen prullen of gimmicks – zo eenvoudig en helder zijn de gerechten. Het netjes gegaarde stukje kabeljauw wordt omringd door welgeteld drie gehalveerde spruiten, een bouillon van prei en kip, en een mayonaise van oester. Klinkt dit ingewikkeld? Het ziet er niet zo uit, en het smaakt ook niet zo. Naast de Baskische txogitxu (ik wacht al jaren om dat woord bij scrabble te gebruiken) ligt een stuk witte kool, als een halve maan, met een dot crème van in hooi gegaarde peer. Het is de enige dot waarvan we Jacqueline kunnen beschuldigen, want dit is een keuken zonder vlekken, vegen en schuimpjes. Ook het dessert heeft die helderheid: bloed­appelsien, beurre noisette en salie in de vorm van ijs, mousse en meringue.

Swiers’ motto is Keep it simple en dat doet ze ook. De keuken is even jong en fris als de chef en sommelier, en dat is zalig. Toch kriebelt het ­verlangen naar meer diepte en verfijning. Maar je proeft dat ze onderweg zijn naar grootse dingen, en je bent blij dat je deel uitmaakt van dat traject.

Ik kom met plezier terug als ze dichter bij de finish zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234