Dinsdag 22/10/2019

Aangeboden door Streekproduct.be

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Proeven van heerlijke streekproducten uit Antwerpen

Typisch Antwerpen? Typisch lekker! Of je nu kiest voor kaas uit de Kempen, zoet erfgoed uit ’t Stad, Keizerlijk bier of signatuurgebak uit de provinciesteden... Antwerpse streekproducten zijn altijd een feest.

Beeld Streekproduct.be
Beeld Streekproduct.be

ANTWERPSE DROGE RINGWORST, OOK VERS NIET TE VERSMADEN

Wat er zo bijzonder is aan de Antwerpse droge ringworst van Slagerij Wannes? Hij is klein en compact, volgens origineel recept gemaakt van grof gemalen varkensvlees met een huiseigen kruidenmengsel, en… hij wordt vers verkocht! Zo kan je als klant zelf bepalen of je de worst meteen verorbert terwijl hij nog mals is, of hem thuis nog even laat drogen tot de gewenste stevigheid. Worst met een hoog doe-het-zelf-gehalte dus. Oftewel, traditie die meegaat met zijn tijd, we like!
Slagerij Wannes, Zandvliet, www.slagerijwannes.be.

VLAAMSE RAUWMELKSE GEITENKAAS, ZACHT, ROMIG EN VEELZIJDIG

Vroeger waren geitenmelk en geitenkaas vaak de enige zuivel die armere mensen zich konden veroorloven. Nu is rauwmelkse geitenkaas een absolute lekkernij die zowel puur als in combinatie met andere ingrediënten (Op pizza! In een salade!) een echt toppertje op tafel is. Op de hoeve van Kempense Geitenkaas Polle wordt de melk van de eigen kudde geiten dagelijks verwerkt tot ambachtelijke kazen en andere geitenmelkproducten die in de hoevewinkel worden verkocht.
Kempense Geitenkaas Polle, Lichtaart, www.polle.be.

MECHELS DONKERROOD BIER 

Wanneer een van de oudste brouwerijen van het land een speciaalbier brouwt, dan weet je dat het alleen maar iets bijzonders kan zijn. Gouden Carolus Classic, het Mechels donkerrood bier van Brouwerij het Anker, dankt niet alleen zijn naam aan een rijke geschiedenis (Keizer Karel de Vijfde, inderdaad!). Ook de smaak, die bij geen enkele stijl aansluit, is het resultaat van generatieslang vasthouden aan traditionele brouwmethodes en een authentiek recept. Bier drinken als een keizer? Dan moet je in Mechelen zijn! 
Brouwerij Het Anker, Mechelen, www.hetanker.be.

GEELS HARTJE, TROTSE TRADITIE

Sinds jaar en dag worden in Geel geesteszieken opgevangen door gezinnen van de stad. Geel kreeg daardoor de bijnaam ‘Barmhartige stede’, een eretitel waar de stad - met recht en rede - heel trots op is. Zo trots zelfs dat het stadsbestuur door de plaatselijke bakkersschool een eigen koekje liet creëren, geïnspireerd op de erenaam. 25 jaar later is het Geels Hartje nog steeds een lokale lekkernij, gemaakt volgens traditioneel recept: een vulling van marsepein en abrikozenconfituur tussen twee - what else? - hartvormige boterkoekjes. 
Bakkerij Steurs Peter, Geel, www.bakkerijsteurs.be.
Patisserie Verlooy, www.verlooy.be.

Beeld Streekproduct.be

POSTELSE HARDE ABDIJKAAS

Lekkere harde kaas van Antwerpse bodem proeven? Dat kan in de Kempen! De abdij van Postel is - samen met Westmalle - de enige abdij in Vlaanderen die nog een eigen kaasmakerij heeft. Postelse harde abdijkaas wordt gemaakt met melk van een lokale veehouder. Hierdoor krijgt de kaas zijn eigen, zachte smaak. In de abdijwinkel, naast de poort van de abdij, kan je terecht voor een uitgebreid aanbod.
Abdij van Postel, Postel, www.abdijpostel.be.

EXTRA TIP: Ook de abdij van Westmalle maakt nog steeds authentieke trappistenkaas met melk van eigen koeien. www.trappistwestmalle.be.

KEMPENSE KOFFIE, ZACHT KOPJE TROOST

Koffieweetje: wist je dat koffievoorkeur streekgebonden is? In het westen van Vlaanderen houden ze van donker gebrande koffie, meer naar het oosten toe hebben ze hun bakje troost dan weer liever licht gebrand. Zoals het de traditie betaamt branden ze bij Koffiebranderij Mokapi hun Kempense koffie daarom licht tot mild, met een zacht aroma zonder bittere nasmaak als resultaat. Benieuwd? Proeven kan steeds ter plaatse. 
Koffiebranderij Mokapi, Veerle-Laakdal, www.mokapi.be.

EXTRA TIP: In Geel brandt Huis Manendonckx al vier generaties milde Kempense koffie. www.huismanendonckx.be.

ANTWERPSE HANDJES IN CHOCOLADE, DUBBELE TRADITIE

Het idee is even simpel als geniaal: vul hét zoete symbool van Antwerpen, het Antwerps Handje in chocolade, met marsepein en met een ander stukje (of liever druppeltje) Antwerps erfgoed, likeur Elixir d’Anvers, en je krijgt een smaakbom van jewelste die traditie en ambacht combineert. Geen wonder dat De Gazet van Antwerpen bedenker Chocolatier Goossens bij de 100 meest verdienstelijk burgers voor de stad rekent. Wat ons betreft mogen ze met stip op 1! 
Chocolatier Goossens, Antwerpen, www.goossens-chocolatier.com.

Streekproducten: Vlaams culinair erfgoed om te koesteren Vlamingen houden niet alleen van lekker eten, we kunnen het ook als de beste produceren; met streekeigen grondstoffen, respect voor het traditionele ambacht, en vaak ook met recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Culinair erfgoed van de bovenste plank dus. Om deze traditionele Vlaamse streekproducten te erkennen én herkenbaar te maken voor de consument riep VLAM het label STREEKPRODUCT.be in het leven. Al meer dan 225 producten, verspreid over heel Vlaanderen, kregen een erkenning. Benieuwd naar al dat lokaal lekkers? Kijk voor meer info op www.streekproduct.be.

Label streekproducten Beeld Streekproduct.be

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234