Zondag 19/01/2020

Eetstoornissen

"Ouders moeten álles weten over anorexia"

Samen met psychologe Els Verheyen schreef Linda Boes het boek, 'om mensen dit soort situaties te besparen' Beeld Dick Demey

Linda Boes begroef vijf jaar geleden haar dochter Chloë (15), die na negen maanden overleed aan anorexia. Ze liet er nu een boek over schrijven. Want ook al spreken we er minder vaak over, de eetstoornis bestaat nog. Naar schatting zo'n 55.000 vrouwen in Vlaanderen lijden eraan. "Ik wil ouders informeren. Het is zó hard nodig."

55.000 anorexiapatiënten: het is een schatting, op basis van een Europese studie (2009). Want een centrale Belgische databank is er niet. De groep groeit niet meer echt aan. Misschien een beetje. De leeftijd schuift wel op richting iets jonger, is het aanvoelen van de experts. Eén of twee leerlingen in een middelbareschoolklas van 20 loopt bijvoorbeeld risico op een eetstoornis.

"Er zijn hulpaanvragen voor meisjes van acht jaar. Misschien ook omdat er sneller gemeld wordt dan vroeger", denkt Els Verheyen, psychologe en voorzitster van het informatiecentrum ANBN.be (Anorexia Nervosa, Boulimia Nervosa), die meeschreef aan het boek. "Het is ook een kwestie van zo vroeg mogelijk te detecteren. Des te groter is de kans op genezing."

Linda Boes had al heel snel door dat er iets mis was met haar dochter (15). "Chloë at wel, maar ik vond zakjes met braaksel, die ze vergat weg te gooien. Het was het begin van een lijdensweg. Mensen begrepen het niet: 'Bij mij zou het niet waar zijn.' En wijzelf wisten niet wat er ons te wachten stond. Op een dag zag Chloë plots niks meer. Het was grote paniek. We zijn naar de huisarts gesneld. Nu weet ik dat tijdelijke blindheid een gevolg kan zijn van te weinig kalium. Toen niet. Haar zicht kwam terug na een paar dagen een extra hoge dosis vitaminen.

"Informatie had ons die paniekaanval kunnen besparen. Ook om mensen dat soort situaties te besparen, liet ik het boek schrijven. Het is volledig gefinancierd door de vzw BAAN Chloë (Baan staat voor 'Betere aanpak anorexia nervosa'; NVDR) die mijn man en ik oprichtten na het verlies van onze dochter. Ik wil dat ouders álles weten wat hen te doen en te wachten staat, waar ze terecht kunnen. Ook opdat mensen zich niet zouden laten overdonderen zoals ik deed, door een professor die ons terug naar huis stuurde toen Chloë op een dag in september zo verzwakt was.

"Opname kon niet, de wachttijd was zes maanden. Maar het was ook niet nodig, zei de arts. De volgende nacht is ze in haar slaap overleden. Ik ben jaren zo boos geweest en soms nog. Een moeder wéét wat er aan de hand is met haar kind. Dit boek is ook een oproep: reageer. Laat je niet afschepen."

Maar twee van de vijf eetstoorniscentra in Vlaanderen - gespecialiseerde afdelingen in de (kinder)psychiatrie - vangen patiënten jonger dan zestien op. Wachttijden lopen intussen niet meer zo op als in 2009 toen Chloë overleed, zegt An Vandeputte van het Vlaams kenniscentrum Eetexpert.be. "Binnen ongeveer vier weken is er nu opname mogelijk in alle Vlaamse provincies." Er is ook toenemende belangstelling van hulpverleners, zegt Vandeputte. "Vandaag telt de Vlaamse verwijslijst adressen van zo'n 850 gespecialiseerde (huis)artsen en elke dag melden er zich twee nieuwe bij Eetexpert.be, dat ook het beleid adviseert."

Het is nodig. Uit ander onderzoek, van het huisartsenplatform Domus Medica (2010), blijkt dat er statistisch gezien in één op de zes huisartsenpraktijken patiënten met eetstoornissen over de vloer komen. Maar slechts in één op de veertien praktijken wordt het probleem door de huisarts ook herkend.

Weinig patiënten zoeken ook hulp: slechts 35 procent, blijkt uit internationaal onderzoek. Bij boulimie is dat bijna de helft. Herstel duurt gemiddeld 7,5 jaar. Ongeveer de helft van de patiënten herstelt volledig, 30 procent gedeeltelijk en 20 procent herstelt niet. Ongeveer een tiende overlijdt, ofwel aan de fysieke gevolgen, ofwel - in een derde van de gevallen - na zelfdoding. "Ons verhaal eindigt zeer dramatisch", zegt Linda. "Maar men moet blijven hopen. Genezen van anorexia kán."

'Help! Mijn kind heeft een eetstoornis', door Els Verheyen en Staf Henderickx, te bestellen bij baanchloe.be, 18 euro.

Beeld RV
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234