Dinsdag 22/10/2019

Open kaart

Osteria Cellini in Leut: Italië op z’n best

Beeld rv

Ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde bespreken om de beurt een eetadres. Deze week trekt Lene naar Osteria Cellini in Leut.

“Ik herinner me plots weer waarom ik zo graag in Limburg ben”, zegt mijn man. In Osteria Cellini word je zo vriendelijk ontvangen, dat je je een vaste en gewaardeerde gast waant, zelfs al is het de eerste keer dat je voet zet in het restaurant.

Natuurlijk kennen we Cellini. Van hun zaak in Maasmechelen Village, het luxe outletshoppingcenter, waar ze erin slaagden om een groot publiek een lekkere pizza of authentieke pasta voor te zetten, ­zonder al te veel toegevingen aan de snelle-hapkeuken die zo’n shopping-bestemming soms met zich meebrengt. En van de Da Lidia-connectie, een gevestigde waarde voor echt Italiaans eten in Limburg.

Geen clichématig zuiders interieur voor de osteria. De oude dorpsschool is modern en warm ingericht, met veel hout en groen, een retro lounge met felgekleurd decor, en de eetkamer, waar wij zitten, met donkere muren en goudkleurig licht. Het zou een allegaartje kunnen zijn, maar dat is het niet. Het is één grote, gonzende, gezellige ruimte.

Naast ons zien we ouders met hun jonge zoons, die blijkbaar bij een vorig bezoek hadden laten weten dat er wat meer pasta mocht zijn. Ze ­krijgen deze keer meteen een extra kommetje geserveerd. Dat is scoren. Aan de overkant een grote Vlaamse familie van wie de mannen zich na de maaltijd aan de Sambuca wagen. De kelner laat de vlam in het glas ­ ronddansen en iedereen is tevreden.

Wij ook. Er staat een glas Franciacorta op de kaart (12,5 euro), en er is die avond een menu met witte truffel. Ik krijg een van mijn favoriete gerechten: twee spiegeleitjes met verse truffel erover geschaafd (25 euro). Waarom zou het moeilijker moeten? Mijn man gaat voor de inktvis met aardappeltjes en kerstomaten uit de oven (16 euro), een zachte sla met alle juiste smaken. Ik kies daarna voor de gebakken zeetong (36 euro), en naar Italiaanse gewoonte is het net dat: een bord vol vis, de huid knapperig, de binnenkant zacht, een beetje gegrilde groentes errond, geen onnodige ­ garnituren. Voor mijn man volgt spaghetti vongole (20 euro), die lekker veel knoflook bevat. 

Osteria Cellini, Leut. Beeld rv

Het is een wonder dat we nog panna cotta kunnen ­zeggen, maar we laten ons overhalen tot een trio van desserts (16 euro). Tartufo, cassata en tiramisu, drie volledige porties; ik weet niet waar ze gebleven zijn.

Ons enthousiasme moet tot in de keuken doorgedrongen zijn, want we worden door de chef, onze kelner en de baas uitgewuifd en gezoend.

Italië op z’n best.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234