Zondag 15/12/2019

Aangeboden door Streekproduct.be

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

Op ontdekking: de lekkerste streekproducten uit West-Vlaanderen

Zin om je smaakpapillen eens goed te verwennen? Dan ben je in West-Vlaanderen aan het goede adres. Van boerenpaté tot oesters, van fruitig kriekbier tot hartverwarmend dessert... Deze streekproducten zijn een ommetje meer dan waard!

Beeld Streekproduct.be
Beeld Streekproduct.be

OESTERS SNOEPEN IN OOSTENDE

Wie denkt dat hij voor smakelijke oesters de grens over moet heeft het absoluut mis. Ook aan onze kust kan je proeven van deze zilte lekkernij van eigen (zee-)bodem. Oesterkwekerij Ostendaise kweekt zijn oesters in de spuikom van Oostende, waar het brakke water zorgt voor de typische zachte, licht nootachtige smaak. Reserveer een rondleiding in de oesterkwekerij en ontdek niet alleen een fascinerend ambacht, maar ook de heerlijke smaak van echte Oostendse oesters. Vakantiegevoel verzekerd!
Oesterkwekerij Ostendaise, Oostende, www.aquacultuur.be.

MAZARINETAART, SMAAKBOMMETJE UIT POPERINGE

Nood aan een portie instant geluk? Dan moet een Mazarinetaart uit Poperinge hoog op je boodschappenlijstje. Dit nostalgische gebak is gemaakt van briochedeeg, overgoten met een warme saus van boter en suikersiroop, en bestrooid met kaneel. Comfortfood met grote C dus. Chocolaterie Stijn houdt de traditie (en het originele recept van banketbakkerij Sansen) in ere. 
Chocolaterie Stijn, Poperinge, www.chocolateriestijn.be.

EXTRA TIP: In restaurant Terminus zette eigenaar Peter Verheyde Mazarinetaart op zijn menukaart. Geserveerd mét een bolletje ijs… #topcombinatie! www.restaurantterminus.be.

VERSER DAN VERS, HOEVEBOTER UIT VEURNE

Het lekkerste ‘stuutje’ van de hele wereld? Daar hoort hoeveboter bij! Hoeveboter dankt zijn unieke smaak en structuur aan het specifieke voedsel dat de koeien krijgen, en aan de ambachtelijke manier waarop de boter ter plekke gemaakt wordt. Bij De Beauvoordse Walhoeve wordt de melk elke woensdag in het eigen atelier verwerkt tot verse zuivelproducten, die in de boerderijwinkel worden verkocht.
De Beauvoordse Walhoeve, Veurne, www.beauvoordse-walhoeve.be.

EXTRA TIP: Ook Hoeveproducten Sioen uit Passendale maakt en verkoopt hoeveboter uit de Westhoek op artisanale wijze. facebook.com/Hoeveproducten-Sioen.

Beeld Streekproduct.be

STRAFFE MOSTERD UIT TORHOUT

Wie houdt van straffe mosterd met een straf verhaal, haalt maar beter een potje Mostaard Wostyn in huis. Aan het oorspronkelijke recept is - na maar liefst vijf generaties artisanale mosterd maken - nog geen letter veranderd. Bereid met een unieke selectie donkere mosterdzaden, en zonder toevoeging van bindmiddel, smaak- of kleurstof heeft Mostaard Wostyn nog steeds dezelfde pure en pittige smaak als in 1869. Zo pittig zelfs - naar het schijnt - dat je er tranen van in je ogen krijgt. Niet voor doetjes dus!
Mostaard Wostyn, Torhout, www.mostaardwostyn.be.

SMULLEN VAN OUDERWETSE BOERENPATÉ IN ALVERINGEM

Wie West-Vlaanderen zegt, zegt varkenskweek. En wie varkens zegt, zegt natuurlijk ook boerenpaté. Een perfecte plek om deze streekspecialiteit te kopen én te proeven is eetcafé ’t Potje Paté in Alveringem.  Familiebedrijf De Veurn’Ambachtse maakt de Ouderwetse Boerenpaté nog steeds met dezelfde pure ingrediënten en op dezelfde ambachtelijke wijze als de boerenvrouwen vroeger. Het resultaat is een grove, maar goed smeerbare paté met een typische leversmaak. Met dank aan de traditie!
De Veurn’Ambachtse, Alveringem, www.deveurnambachtse.be.

EXTRA TIP: In Veurne maakt De Beauvoorder authentieke huisbereide paté van ’t boere, om thuis van te genieten op de boterham of als hapje. www.debeauvoorder.be.

KOFFIE MET EEN VLEUGJE GESCHIEDENIS IN EERNEGEM

Liefhebbers van koffie, traditie en geschiedenis kunnen hun hart ophalen bij Koffie Torenhof. De koffiebranderij is niet alleen gevestigd in een prachtig beschermd monument, maar ook al generaties lang in handen van de familie Hanssens, met roots als handelaars ‘in koloniale waren’. Bovendien geeft de ambachtelijke wijze van branden de 100% Arabica koffie zijn typische smaak: zacht en vol, precies zoals een koffie moet zijn.
Koffie Torenhof, Eernegem, www.koffie-torenhof.be

EXTRA TIP: In de Leiestreek brandt Grootmoeders Koffie van generatie op generatie ambachtelijke koffie met een aromatisch en licht verteerbaar karakter. www.grootmoederskoffie.be.

ECHT KRIEKENBIER UIT VICHTE

Tijd voor een fris en – letterlijk - fruitig pintje? Dan moet je absoluut een Echt Kriekenbier gaan drinken. Deze Zuid-West- Vlaamse variant op het Brabantse kriekbier ontstond meer dan een halve eeuw geleden, toen brouwerij Verhaeghe besloot om krieken toe te voegen aan het eigen bier. Vlaams roodbruin bier uit Vichte als basis, volle krieken uit Sint-Truiden als smaakmaker... het resultaat is een lekker lokaal bier dat écht naar krieken smaakt. Ontdek het zelf tijdens een bezoekje aan de brouwerij.
Brouwerij Verhaeghe, Vichte, www.brouwerijverhaeghe.be.

Streekproducten: Vlaams culinair erfgoed om te koesteren Vlamingen houden niet alleen van lekker eten, we  kunnen het ook als de beste produceren; met streekeigen grondstoffen, respect voor het traditionele ambacht, en vaak ook met recepten die van generatie op generatie worden doorgegeven. Culinair erfgoed van de bovenste plank dus. Om deze traditionele Vlaamse streekproducten te erkennen én herkenbaar te maken voor de consument riep VLAM het label STREEKPRODUCT.be in het leven. Al meer dan 200 producten, verspreid over heel Vlaanderen, kregen een erkenning. Benieuwd naar al dat lokaal lekkers? Kijk voor meer info op www.streekproduct.be.

Label streekproducten Beeld Streekproduct.be

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234