Vrijdag 19/07/2019

Wijn die je doet dansen

Onze wijnkenner selecteerde de beste flessen voor aan uw feestdis

Wijnkenner Dirk Rodriguez is nu al in feeststemming, want dit jaar kon hij een uitmuntende selectie flesjes voor aan de feestdis bij elkaar sprokkelen. Dit zijn z'n 22 favorieten.

Beeld Vrints-Kolsteren

Verwarrende tijden? Misschien wel. Het bracht ons op het idee om voor de feesten voor duidelijkheid te kiezen: we gingen dus gewoon voor het lekkerste. We schreven de grote verdelers aan met de eenvoudige vraag ons hun vier beste wijnen toe te sturen die de stempel 'feestwijn' verdienen en betaalbaar zijn. We kozen per verdeler maximaal twee flessen. Niet verwonderlijk dat het resultaat nooit minder dan drie sterren kreeg.

We hielden er bij de selectie ook rekening mee dat je niet graag een overladen gevoel hebt, vandaar dat we zo weinig mogelijk 'zware blockbusters' kozen en ons lieten leiden door de begrippen evenwichtig, fruitig én verteerbaar. Kortom, een bloemlezing met fruit.

Met het oog op licht en verteerbaar raden we je ook aan om te eindigen zoals je graag begint: met bubbels. Heel wat nagerechten, zoals kaas of sorbets, gaan mooi samen met mousserende wijnen. Wedden dat je na de bubbels weer in staat bent om te gaan dansen?

Mousserend

Maaltijdchampagne

Medium-goud getint en dat heeft alles te maken met de blauwe pinot meunier-druif. Niet op strakheid gevinifieerd, maar op vinositeit en fruitexpressie. Bijzondere geslaagde maaltijdchampagne. Van tapas tot nagerecht. (12%)

Beeld Vrints-Kolsteren

Dom Caudron Prédiction 'Le Meunier au Singulier', Champagne Sans Année Odilon, 24,50 euro ****

Minerale frisheid

Een Spanjaard die graag 'Verum Cava' wil genoemd worden, de ware cava. Meer dan pretentie, want hij weet te verrassen. Deze Lustros geeft zijn aroma traag prijs maar blijft groeien. Tot je aan die rokerige toets in de finale komt. (12,5%)

Gramona III Lustros Gran Reserva Brut Nature 2006, Cava, Spanje, La Buena Vida, 31,49 euro ****

Klassieke klasbak

De neus heeft die zuivere champagnetoets met de minerale invloed van kalksteen en ontleent zijn finesse aan de chardonnay in de blend. Het boeket profiteert van 30 maanden 'sur lies' rijping. Tilt aperitief en harde kazen als nagerecht naar een hoger niveau. (12,5%)

Deutz 'Brut Classic', Champagne Sans Année Cinoco, 33,55 euro ****

Nadruk op 'Plaisir'

Nadruk op plezier, jawel, want deze Cap Classique 'Grand Brut' is gul geknoopt: vriendelijke zuren, fijn fruit, mooie rokerige toetsen (24 maand sur lie) en een aangename lengte. De keuze is aan jou: aperitief, schaaldieren, hartig nagerecht. (12%)

Plaisir de Merle 'Grand Brut', Méthode Cap Classique, Zuid-Afrika Rouseu, 19,10 euro ***

Genereus en delicaat

Deze Bisol is gewoon fijn, gul, floraal en delicaat, met een verfrissende fruithint. Op de tong evenwichtig met een retour van appeltjes en perzik. Bij aperitief en lichte fruitdesserts. Let op het lage alcoholvolume. (11,5%) Bisol, 'Crede' Brut, Prosecco Superiore Valdobbiadene (Zonder Jaartal)

Licata Vini, 16,99 euro ***

Lekker bij zeevruchten

Gouden reflecties duiden op reservewijn in de blend. Zachte, licht florale neus met zoete koek en een smoky ondertoon. In de mond fris, met retour van brioche. Ideaal bij amuses of zeevruchten. (12%)

Marie Stuart Brut Réserve 'Cuvée de la Sommelière', Champagne Sans Année Makro, 19,99 euro ***

Wit

Alles valt in de plooi

Soms zit alles perfect. Fruit, frisheid, structuur, hout, rijping. Deze chardonnay heeft van alles net genoeg maar het geheel is zo mooi geknoopt dat er geen Meursault tegenop kan. Aha-erlebnis. Ideaal bij delicate witte vis. (13,5%)

Beeld Vrints-Kolsteren

Louis Latour 'La Grande Roche' Montagny 1er Cru, Côte Chalonnaise, Bourgogne 2014 Chacalli, 17,75 euro ****

Vet in orde

In goede wijnjaren zoals 2015 moet je niet per se een grand cru kiezen als je een topper wil. Dat bewijst deze 'gewone' chablis. Kalkrijke frisheid gaat hier hand in hand met rijp tropisch fruit en een fijne textuur. Ideaal bij gesausde vis of fijn gevogelte. (12,5%)

Domaine William Fèvre, Chablis, Bourgogne 2015, Cinoco, 16,92 euro ***

Fris gras uit de Kaap

Schitterend getypeerde sauvignon: grassig en kruidig met een sterke smaakconcentratie. Eerder vetjes op de tong met krokant fruit en een bittertje in de afdronk. Perfect voor oesters, schelpdieren en gerechten waarin verse kaas verwerkt zit. (13%)

Bouchard Finlayson Sauvignon Blanc, Hemel-en-Aarde Vallei, Zuid-Afrika 2013, Rouseu, 13,20 euro ***

Spannend met passievrucht 

Met pinot gris kan het alle kanten uit: soms zoetjes en floraal, maar hier krijgen we een droge en tegelijk spannende versie met peer, citrus, passievrucht en amandel. Zorgt voor plezier bij aperitief, schelp- en schaaldieren. (13%)

Tenuta di Corte Giacobbe 'Pinot Grigio', Delle Venezie, Italië 2015, Matthys-Wines, 9 euro ***

Groeit in het glas

Fijne minerale sauvignon-neus die na schudden hints van citrus en kruisbes opwekt. Nog mooier wordt het op de tong, want de wijn groeit in het glas. Met zijn stevige structuur en krachtige finale kan deze wijn alle vis aan, van oesters tot lotte. (13%)

Bouchié-Chatellier 'Les Rochailles Silex', Poully-Fumé (Loire) 2013, Colruyt Collishop, 12,70 euro ***

Kracht en concentratie

De zon heeft hier voor kracht en concentratie gezorgd. Gemaakt van de autochtone Gillo- en Zibbibo-druiven. Intense neus met gedroogde bloemen en gekonfijte pompelmoes. Peper in de staart en dat vraagt om een flink gekruid gerecht. (13,5%)

Tresa 'Capoccia', Terre Siciliane, Italië 2013, Wijnhuis Christiaens, 9,25 euro ***

De zoete zee

Deze wijn geurt lichtjes naar de zee, maar dan met een zachte ondertoon van tropisch fruit. Die heerlijke combinatie van zilte tonen en zoet fruit, ondersteund door limoen, zorgt voor puur tafelplezier. Serveer hem niet bij oesters, maar bij schaaldieren zoals langoest en kreeft. (12%)

Pazo das Bruxas Albariño, Rias Baixas, Spanje 2014, Delhaize, 10,19 euro ***

Mineraal en complex

Deze wijn, gemaakt van de lokale carricante-druif, konden we je niet ontzeggen want hij heeft een apart karakter: mineraal, droog en complex met een vulkanische knipoog en loepzuiver. Pasta met vongole kan, maar we zien hem ook bij gratin. (13,5%)

Planeta (Cantina Fuedo di Mezzo), Etna Bianco, Italië 2015 / Young Charly, 15,04 euro ***

Rood

Verrassing tussen 2 zeeën

Krachtige wijn uit het hoge westen van de Languedoc, die verwend werd door het hout en dus een flinke dosis zoethout en peper meekreeg. Spanning en pit in de mond met een aardse ondertoon. Dat leidt ons naar paddenstoelen en wild. Mag gedecanteerd worden. (14%)

Beeld Vrints-Kolsteren

Mas Ventenac, Cabardès 2010, Van den Bussche, 25,80 euro ****

Verfijnde stoerheid

Intrigerende wijn voor wie iets ongewoons wil voorzetten. Vulkanisch, karaktervol en verfijnd. Diep, wild en stoer genoeg om het op te nemen tegen het strafste haarwild. Exclusief van lokale nerello-druiven. Uurtje op voorhand decanteren. (14,5%)

Tenuta della Terre Nere 'Santo Spirito', Etna Rosso (Italië) 2014, Licata Vini, 31,97 euro ****

Rhôneblend uit Catalonië

De dominantie van grenache en syrah levert een intense neus op van verse blauwe bes, eau de vie en kersenpit. In de mond fijn en romig met een gebalde ondertoon. Finale zuurtjes en een toets van chocola verfraaien de finale. We denken aan klassiek wild met veenbes. (15%)

Mas d'en Gil 'Coma Vella', Priorat (Spanje) 2010, La Buena Vida, 28,92 euro ****

Verleidelijk gespierd

2013 was een goed jaar in Californië. 'Seductive' staat er op de fles. Voeg daar maar aan toe: gespierd, vol, diep en vet. Decanteren hoeft niet want de tannine is perfect versmolten. Serveer bij traag gegaard haarwild of kalfswang. Of kraak hem voor het haardvuur. (14,5%)

Phantom (Bogle Vineyards), California, 2013 Matthys-wines, 21 euro ***

Eindelijk rode bourgogne

Pinot noir-neus van pitfruit, specerijen en een vlezige ondertoon. Evenwichtig, elegant en voldoende gestoffeerd. Frisse finale met krokante tannine. Bij gevogelte en rood vlees met een lichtere saus. (13%)

Château de Commarin 'Le Comte de Commarin', Vosne-Romanée (Bourgogne) 2014, Carrefour Hyper, 29,19 euro ***/ Carrefour Market, 30,69 euro

Feestelijk op dronk 

Leuk dat men deze bordeaux uit 2010 nog in stock heeft, want hij is perfect op dronk. Rijp zwart herfstfruit en fijn hout worden opgetild door de typische elegantie van het terroir. Deze Saint-Julien zal al je vleesgerechten opfleuren. (13,5%)

Château Teynac, Saint- Julien 2010, Delhaize, 19,92 euro ***

Elke druif omgedraaid

In het aartsmoeilijke oogstjaar 2013 heeft Mourchon elke druif gecheckt en omgedraaid om er deze merkwaardig krachtige, vette en geconcentreerde blend vol fraai herfstfruit uit te puren. Wijn om van te genieten bij wild of bij het haardvuur. (15%)

Domaine de Mourchon, Grande Réserve, Séguret, Côtes du Rhône 2013, Corawine.be, 13,19 euro ***

Veilig bij rood vlees

Voor wie graag een veilige keuze achter de hand houdt, is er deze stevige eikgelagerde cabernet. Alles is mooi in balans met een bijna boterachtig zachte textuur. De wijn past bij alle rode vleesgerechten, wild met pepersaus inbegrepen. (14,5%)

Tarapaca Cabernet-Sauvignon Gran Reserva, Maipo Valley, Chili 2013, Colruyt, 14,99 euro ***

WEBSITES

carrefour.eu / chacalliwines.com / cinoco.com / christiaens-wijnhuis.be / ontdekjecolruytwijn.be / corawine.be / delhaizewineworld.com / labuenavida.be / licata.be / makro.be / matthys-wines.be / odilon.be / rouseu.be / vandenbussche-wines.be / young-charly.com

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden