Vrijdag 18/10/2019
Beeld Damon De Backer

Column John John en Missy

Onpopulaire mening: zou het kunnen dat we een probleem hebben met de opvoeding van jonge jongens?

Bart Eeckhout is hoofdredacteur bij De Morgen en papa van John John (10) en Missy (6). 

Het is vrijdagavond en je staat in een met ­neonbuislampen verlichte hangar, ergens in de hoofdstad. Uit de boxen knalt een house-remix van Justin Bieber en het ruikt hier naar zweet.

Op grote trampolines springt en buitelt de lokale jeugd door elkaar heen. Er zijn ook met schuimrubberen vormpjes gevulde bassins waar je in mag duiken of over moet zien te klimmen.

Op een toren bij een zo’n bassin staat je zoon met vier speel­kameraadjes. Er wordt gestampt en  ­ getrokken.

Er wordt geloensd en op de loer gelegen. Wie te dicht bij de rand komt, wordt onverbiddelijk het schuimrubber in geduwd.

Jongens van tien. Aapjes op een rots. Er raast iets door die lichamen dat ze zelf nog moeten leren kennen. Je zou het ‘drang’ willen noemen, de behoefte om ruimte fysiek in te nemen en te verdedigen.

Het speelse gevecht steekt af tegen de keurige salto’s die elders in de trampolinezaal gemaakt worden. Dit zou ook de rand van een zwembad kunnen zijn, en iemand zou dan van ‘overlast’ kunnen gewagen.

Kijk, daar duikt weer een vriendje de veilige diepte in, weggeduwd door je grijnzende zoon. Instinctief roep je vanaf de zijlijn, te luid, ‘stop’, en even lijkt het of alle beweging in de hangar bevriest. Dan klautert het weggeduwde vriendje weer breed lachend uit het bassin.

John John kijkt je aan, haalt de stilaan breder wordende schouders op en laat zichzelf van de kant duwen.

Het is geen toeval dat je hier rondhangt. Dit is de start van de pyjamaparty die je zoon voor zijn verjaardag mag houden.

Bij de schoolpoort komt het plan om een avond en een nacht vijf tienjarige jongens onder je hoede te nemen, jullie op meewarige schouderklopjes te staan. Hou dat maar eens in toom. En dat was, eerlijk gezegd, ook je eigen gevoel vooraf.

Wel, eigenlijk viel het allemaal nog wel mee. Er was gejoel en er was popcorn, er waren korte aandachtsbogen en er was strijd om het laatste glas Kidibul, er werd op elkaar gesprongen en het duurde tot ver over elven tot het stil was op de kamer. Maar… dat was het dan ook zowat.

Onpopulaire mening: zou het kunnen dat we met z’n allen vandaag een probleem hebben met de opvoeding van jonge jongens? Zou het kunnen dat we nog maar moeilijk weg kunnen met de beweeglijke en soms ­agressieve verkenning van de eigen fysieke krachten van zulke ­jongens? Zou het kunnen dat het comfortabele ideaal van het brave, ­stilzittende kind toch vooral gebaseerd is op wat de nog traditionele samenleving van… meisjes verwacht? (Hoewel meisjes elkaar ook mentaal en fysiek lelijk de duvel kunnen aandoen.)

Misschien, bedenk je je terwijl vijf limonades over de toonbank schuiven, dienen trampolinezalen zoals deze daar wel voor. Om jongens van tien het onderscheid te leren maken in agressief gedrag. Zusje in het zwembad onder water duwen (en houden): niet oké. Vriendje in het schuimrubberbad duwen: wel oké. Of zoiets.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234