Zaterdag 04/07/2020

Culinaire places to be

Om hier te eten mag je een Italiaanse grootmoeder hebben, maar het hoeft niet

.Beeld La Gazzetta

In 'Open Kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week gaat Lene Kemps naar Caffè & Deli La Gazzetta in Brussel.

Reserveren kan niet, dus moet je misschien rechtstaan en wachten voor je een plaats krijgt. Voor er ook maar iemand naar je kijkt eigenlijk. Maar je neemt het erbij want het maakt allemaal deel uit van die onweerstaanbare Italiaanse aanpak. Er wordt geroepen, van links naar rechts gehold en in die kleine chaos worden eenvoudige en authentieke Italiaanse gerechten geserveerd.

La Gazzetta noemt zichzelf een Caffè & Deli – “voor degenen die een Italiaanse grootmoeder hebben, en degenen die er geen hebben”, staat er enigszins enigmatisch op de site. Ze zijn op weekdagen open van half negen ’s ochtends tot elf uur ’s avonds. Je begint er ’s ochtends aan de marmeren bar, voor de open keuken, met een snelle koffie en ­croissant, door Italianen hardnekkig brioche genoemd. 

Je klautert met enige acrobatie op een hoge kruk of bank voor de lunch, of schuift aan bij vrienden voor een apero en wat hapjes in de late namiddag. Daarna is het wijn proeven en dineren. Rumoerig en gezellig. Marmeren muren, bleek hout en een mooie constructie van glas en metaal aan het plafond (Is het een rek? Is het kunst? Het is supermooi!) maken het interieur modern en warm.

Tijdens onze zaterdagse lunch bestelt mijn man de pasta van de dag: perfecte penne met tomaten, aubergines en spekjes (14 euro). Ik kan mijn lievelingsbubbels, de Franciacorta – een mousserende wijn uit Lombardije, gemaakt volgens de methode champenoise – deze keer per glas bestellen (8 euro), dus eigenlijk maakt het mij niet meer uit wat ik eet. Maar ik ga voor een insalata di tonno (9,9 euro), overmoedig gecombineerd met een bord groenten van de dag (9,9 euro). De tonijn komt uit blik, maar de sla is fris en de groenten zijn vers. Geen hoogstandjes, maar gewoon lekker eten. 

Aan de tafels naast ons worden de burrata, de romige versie van mozzarella (12,5 euro) en de gegrilde vleesschotel (15,4 euro) besteld. Ook daar alleen maar tevreden gezichten. We kiezen een fles Primitivo uit Puglia (21,9 euro), vol en intens, en mijn wangen gloeien. Dit is geen plaats om eindeloos te tafelen, daarvoor zijn de krukken te oncomfortabel en is de va-et-vient van bezoekers te nadrukkelijk, maar er is altijd tijd voor dessert en koffie. We delen een panna cotta (5,5 euro).

Naast ons wordt Italiaans gesproken, geruststellend in een Caffè & Deli. Aan de andere kant gebeurt de ­conversatie in het West-Vlaams. Temidden van die gezellige drukte begrijp ik plots waarom je wel of niet een Italiaanse oma mag ­hebben. In La Gazzetta lijkt het hoe dan ook of je deel ­uitmaakt van de familie. 

Info

Lange-Haagstraat 12, Brussel, gazzetta.be

Zusje

La Gazzetta is het kleine zusje van Caffè Al Dente, de osteria annex wijnbar in Ukkel. Beperktere kaart, lagere prijzen, zelfde kwaliteit.

Wijn

De wijnkaart is vijf keer zo lang als het menu en verandert regelmatig.

Klein

Amper 30 zitplaatsen. Je buren zitten een beetje bij je op schoot, maar dat wordt nooit ongemakkelijk.

Deli

Pasta en saus staan uitgestald, maar je kunt ook charcuterie en kaas meenemen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234