Vrijdag 22/11/2019

Culinair

Ogst in Hasselt kan me zelfs tot warme ananas bekeren

Ogst. Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week gaat Lene Kemps naar Ogst in Hasselt. 

Het restaurant zit propvol die vrijdagavond. En echt niet alleen met bemiddelde middenklasse-eters van middelbare leeftijd. Jonge koppeltjes. Families met kinderen. Groepjes vriendinnen. Gezellig divers. Grote ramen, zichtbare baksteen, wit hout, bleek parket, design­lichtpeertjes. Dit is New York-hipster ontmoet Scandinavisch minimalisme. De bediening is iets formeler. Sommelier Diederik en de kelner zijn correct vriendelijk en professioneel.

Ogst zit op lijn met andere moderne restaurants en heeft een menu à la carte, maar biedt ook vier, vijf of zes gangen met aangepaste wijnen. Het lijkt de aangewezen keuze en is ook wat haast iedereen in het restaurant doet. We gaan voor vier gangen (52 euro) en het glas dat erbij hoort (26 euro).

De bubbels van het huis zijn van de broers Laherte (12 euro), extra brut, en dat is lekker. De hapjes zetten meteen de toon: de composities zijn mooi, de smaken precies en harmonieus, de combinaties subtiel. Tip: focus en houd je hoofd erbij als ze je vertellen wat je eet. Een krokantje met kippenlever wordt gevolgd door zalm met radijs en verse kaas in een bouillon van citrusvrucht en daarna een schuim van peterseliewortel met ham, cacao-olie en geraspte kaas. Klinkt ingewikkeld, en is het waarschijnlijk ook, maar de smaken smelten moeiteloos samen.

Bij het cirkeltje avocado, selder, appel en inktvis wordt een frisse sauvignon gegoten die mooi afsmaakt. Bij twee heerlijke groene asperges met Noir de Bigorre-ham en garnalen drinken we een Adèle mauzac rose, een eigenzinnige witte wijn van een oude, zeldzame druivensoort. Diederik schenkt elk glas telkens nog een keer bij, en dat is bij Adèle welkom. Ik ben blij met de rode Minervois bij de hoevekip met rode biet en kikkererwtenkroketjes. Het is het enige gerecht dat me een beetje zwaar valt, en droog. 

Tot groot ongeloof van de tafelgenoot zeg ik daardoor zelfs nee tegen de tussenschotel van kaas die Diederik voorstelt. Terwijl ik aanhanger ben van het geloof dat de maan gemaakt is van kaas. Kaas is heilig. Tafelgenoot bestelt toch, en het is ongelooflijk smakelijke gruyère, gecombineerd met zwarte bes en roodlof, en een goed gekozen glas witte Jura-wijn. 

Zoveel als ik van kaas houd, zo weinig houd ik van warme ananas, maar Ogst slaagt erin me te bekeren. Ik zou het dessertbordje met ananas, pastinaak en
 vanille aflikken, maar Ogst is niet dat soort ­restaurant.

Beeld rv

Ogst biedt een beleefde, uitgebalanceerde hedendaagse keuken, vol van schuimpjes, krokantjes en bouillons. Geen uitschuivers, geen fouten, perfect eigenlijk.

Info

Ridder Portmansstraat 4, Hasselt, ogst.be

Vrienden

Ogst is het project van sommelier Diederik Herbots (Hasselt) en chef Sébastien ­Wygaerts (Sint-Truiden), die elkaar al kennen van koksschool Ter Duinen in Koksijde.

Wat?

Je kunt in Ogst het dialect van ‘oogst’ herkennen, een verwijzing naar de authentieke, pure en seizoens­gebonden producten die de keuken gebruikt.

Drinken

De wijnkaart is beperkt maar bijzonder, mooi gevarieerd met een voorkeur voor bio.

Lunch

Er is een driegangenlunch voor 35 euro.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234