Dinsdag 15/10/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van DPG Media. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

New York, city of the future:Interieurarchitecte & grafisch designer Kim Mupangilaï over Greenpoint

Tijdens het NYCxDesign evenement stelde het A/D/O – de creative space van MINI in New York - ‘The Spirit of the City’ voor: een visuele installatie die via de beweging van spiegelkolommen de constante transformatie van de stad weerspiegelt.
"Alles is hier mogelijk", vertelt Kim Mupangilaï, sinds een jaar inwoner van de Big Apple. "Maar", zo nuanceert ze, "succes valt je hier niet in de schoot. Vechtlust is onontbeerlijk."  Een soort ‘survival of the fittest’ dus, en net daarom bruist de stad van de creatieve energie. Kim Mupangilaï over haar favoriete buurt, die vooruit loopt op de rest van de wereld.
Ontdek: Greenpoint.

Kim Mupangilaï op Manhattan Avenue. Beeld Bart Michiels

Wie is Kim Mupangilaï?
•Interior architect & graphic designer met Belgische roots
•Behaalde een Bachelor Grafische Vormgeving (2012) en een Master Binnenhuisarchitectuur (2016) aan Sint Lucas School of Arts
•Volgde tijdens haar studies een stage als interieurarchitect bij Katrin Greiling in Berlijn, waar ze gepassioneerd raakte door het métier en ontdekte dat naast Berlijn, NY the place to be is op vlak van architectuur en productdesign
•Leerde op rondreis in Australië enkele New Yorkers kennen en trok vervolgens op en af naar Manhattan, alwaar ze o.a. diverse stages deed en een tijdelijke job kreeg bij designshowroom ‘BDDW’
•Werkt als interieurarchitecte voor Crème, Jun Aizaki Architecture & Design
•Werkt als interieurarchitecte, designer en grafisch vormgever voor ‘Ponyboy Bar & Restaurant’, dat zijn deuren opent in juni 2018

Kim Mupangilai op de site van haar nieuwe project, Ponyboy Bar & Restaurant. Beeld Bart Michiels

“De stad is altijd al een melting pot geweest. Het is die continue instroom van verschillende culturen - en dus van verschillende inzichten - die New York zo aantrekkelijk maakt voor artiesten, designers en allerhande creatief talent. Daardoor is nergens ter wereld het aanbod aan kunst, architectuur en design zo groot. En net daarom zal de stad ook steeds een stapje voor staan op de rest van de wereld.

Als ik één wijk in New York moet nomineren voor buurt van de toekomst, dan is het mijn thuisbasis: Greenpoint, noordelijk gelegen in het stadsdeel Brooklyn. Mijn roots liggen op het Vlaamse platteland, en ook al geniet ik volop van het bruisende stadsleven, ik heb ook rust nodig, iets wat Greenpoint biedt via groene parken en het Waterfront. Voorts houd ik van de ‘oldskool’ feel die deze buurt uitstraalt dankzij de grote Poolse populatie die er huist. Sommige winkels en supermarkten zijn in geen 30 jaar veranderd, heerlijk.

Maar begrijp me niet verkeerd, de buurt heeft wel degelijk een toekomstvisie. Sinds de gentrificatie - die begon in de jaren ’80 - kreeg Greenpoint een opwaardering via diverse nieuwe ontwikkelingen die rekening houden en co-existeren met de vintage charme van de buurt. Deze opwaardering bereikt architecturale hoogtepunten met de succesvolle, duurzame verbouwing van oude fabrieken tot residentiële woningen en studio’s voor kunstenaars. Het zijn ontwikkelingen die veel creatief talent naar dit deel van de stad lokken.

Toevallig zijn we met Crème – de studio waar ik voor werk – een betere verbinding aan het ontwikkelen tussen Greenpoint en Long Island City, over de Newtown Creek. Met ons concept ‘Floating Timber Bridge’ hebben we onlangs een award gewonnen op NYCxDesign en willen we letterlijk en figuurlijk een brug slaan tussen twee gemeenschappen: Greenpoint, bekend om zijn diverse supermarkten en Long Island City, met zijn vele restaurants. We willen via dit project ook fietsen en wandelen in de stad optimaliseren. Aan beide einden van de houten brug voorzien we een grote kwalitatieve en groene publieke ruimte. Die mix van inspiratie, rust en met mekaar in verbinding staan is de sleutel naar een nieuw en leefbaar urban wonen.”

4 x must visit

1. McCarren Park
“Ik doorkruis het grootste park van Greenpoint elke dag op weg naar het werk. Bij mooi weer verzamelt zowat de hele buurt zich hier om samen te BBQ’en of een glas te drinken.”

McCarren Park Beeld Bart Michiels

2. The GreenPoint Waterfront
“Dit Noordelijk deel van Greenpoint – vooral omringd door industrie en magazijnen - was lang een vergeten en verlaten plek, en daardoor een toevluchtsoord voor o.a. alternatieve muzikanten, wilde dieren, spelende kinderen, zonnekloppers en eco-kunstenaars. Voor mij is het dé plek om uit te blazen en de skyline te bewonderen.
Ondertussen wordt er volop gewerkt aan een commerciële en residentiële herbestemming van deze haveloze kustlijn, zonder deze vol te bouwen met skyscrapers en met oog voor duurzaam design en openbare parken en recreatieruimte. Spannend.”

The Greenpoint Waterfront Beeld Bart Michiels

3. Norman
“Een seizoensgebonden eetcafé en co-working space, uitgebaat door Scandinavische chefs en gevestigd in creatief en expansief pakhuis A/D/O. Je kan hier de hele dag terecht voor een koffie, een hapje of een cocktail.”

Norman bij A/D/O. Beeld Bart Michiels

4. Ponyboy Bar & Restaurant
“Op Manhattan Avenue - de meest oldskool straat in Greenpoint - opent binnenkort een eclectische hangout met tal van mogelijkheden: je kan er terecht om te eten of aan de bar te hangen maar ook private dining is mogelijk, en er zullen regelmatig optredens, exposities, workshops en lezingen georganiseerd worden. Het is tevens mijn eerste soloproject als interieurarchitect en (grafisch) designer. De plek zal ongetwijfeld nog meer creativo’s richting Greenpoint leiden.”

Wil je graag nog meer toekomst opsnuiven in New York City?
A/D/O is een creative space in New York, die tot stand werd gebracht door 
MINI, met als doel toekomstgericht design te ontwerpen dat continue de grenzen aftast van het mogelijke. Meer info via www.mini.com/a-d-o.
 

Kim volgen op Instagram kan hier.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234