Vrijdag 24/05/2019

Aangeboden door

Wat is dit?

'Aangeboden door ...' is content gemaakt in opdracht van en betaald door een adverteerder, geproduceerd door de commerciele afdeling van de Persgroep. De journalisten van De Morgen zijn hier niet bij betrokken.

New York, city of the future: co-founder van Curiator, Moenen Erbuer, over Brooklyn Navy Yard

A/D/O – de creative space van MINI in New York – stelde tijdens het NYCxDesign evenement een visuele installatie voor: ‘The Spirit of the City’, een ontwerp dat via beweging van spiegelkolommen de constante transformatie van de stad ‘weerspiegelt’.
Wij vroegen aan 3 creatieve Belgen met als thuisbasis New York, waar in de stad zij die verandering het meest voelen.
Het laatste luik: entrepreneur en grafisch talent Moenen Erbuer over Brooklyn Navy Yard: “ontwikkelaars krijgen carte blanche om hier hun urban visie uit te werken.”

Zicht op Brooklyn Navy Yard, vanaf Williamsburg Bridge. Beeld Bart Michiels

Wie is Moenen Erbuer?
•Afgestudeerd als grafisch vormgever aan Sint Lukas School of Arts (2006)
•Werkte in België als freelance grafisch vormgever in de reclamesector
•Verhuisde in 2007 naar New York, waar hij als Head of Design aan de slag ging bij Belgisch reclamebureau Duval Guillaume
•Verlegde zijn focus naar Interface Design, wat hem ambitieuze projecten opleverde, onder meer voor Google
•Is co-founder van startup Curiator (°2013), een online platform waar artlovers kunst kunnen ontdekken, delen en verzamelen. Een soort Pinterest, exclusief voor kunst. Meer info: 
curiator.com

Moenen Erbuer Beeld Bart Michiels

“The only thing that is constant in New York, is change. En pas op, dat is niet geheel positief. Zo is de gentrificatie hier volstrekt van de pot gerukt. Kort geschetst: een groep hippe armoezaaiers palmt een vervallen buurt in, omdat het de enige plek is die het zich kan veroorloven. Die evolutie trekt bars en restaurants aan, wat op zijn beurt meer geld en meer mensen aantrekt. Vervolgens bloeit de wijk helemaal open, om dan enkele jaren later volgestouwd te worden met patserige hotels en te eindigen met een Starbucks op elke hoek. Het resultaat: een buurt die een geheel nieuwe klasse aantrekt en een steriel, zielloos en peperduur karakter krijgt, waarna de cyclus zich enkele metrohaltes verder herhaalt…

Zelf woon ik in East Williamsburg, op de grens met Bushwick. Twee wijken in volle bloei. Het is hier niet zo druk als in Manhattan, de scene is er jonger, frisser en artistiek en je vindt hier ontzettend veel fijne, gezellige restaurants en bars.

Maar de buurt waar het eerdaags allemaal om zal draaien is Brooklyn Navy Yard. Een tot voor kort verwaarloosd gebied, waar vroeger de Amerikaanse oorlogsschepen werden gebouwd en die nu een heleboel artistieke en fabricage ondernemingen huisvest. De afgelopen jaren hebben diverse projectontwikkelaars zich gretig op deze regio gestort, wat onder meer leidt tot het ontstaan van enorme en architecturaal prachtige co-working spaces, een food court (opent binnenkort in Building 77), en duurzame boerderijen en wijngaarden op de daken van industriële panden. Het is een ietwat speciale plek, je kan er niet zomaar binnenwandelen, je hebt een bezoekerspasje nodig. Maar wie een excuus heeft of zich inschrijft voor een gegidste toer, zal zeker onder de indruk zijn. Omdat er voordien niets gebeurde, hebben creatieve projectontwikkelaars zo goed als carte blanche gekregen. En laat net niets zo bevorderlijk zijn voor creativiteit en toekomstvisie.”

3 x must discover

1. New Lab
“Een ‘larger-than-life’ co-working space voor mensen werkzaam in het domein van de geavanceerde technologie. Nergens wordt meer aan de toekomst gewerkt dan hier. De ruimte – groots, industrieel en groen – is een architecturale parel.”

Co-working space New Lab Beeld Bart Michiels

2. Brooklyn Grange Farm
“Het zou de grootste groendakboerderij ter wereld zijn en een oase in de stad. Fruit en groenten worden er duurzaam geteeld, zonder chemicaliën en met het grootste respect voor de natuur. De missie: de steden van de toekomst groener, properder en lekkerder maken. Te bezoeken (tegen betaling) op open dagen.”

Groendakboerderij Brooklyn Grange Beeld Bart Michiels

3. Rooftop Reds
“Wie reserveert, kan gratis deze duurzame rooftop-wijngaard bezoeken. Je kan er wijn proeven en kopen of een dutje doen in de hangmat. Er worden ook wijncursussen en yogalessen gehouden.”

Rooftop Reds Beeld Bart Michiels

Wil je graag nog meer toekomst opsnuiven in New York City?
A/D/O is een creative space in New York, die tot stand werd gebracht door MINI, met als doel toekomstgericht design te ontwerpen dat continue de grenzen aftast van het mogelijke. Meer info via mini.com/a-d-o

Ontdek ook welke buurten in NYC volgens fotograaf Bart Michiels en designer Kim Mupangilai nu al met een voet in de toekomst staan.

De journalisten van De Morgen zijn niet betrokken bij en niet verantwoordelijk voor de inhoud van dit artikel.

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.