Dinsdag 06/06/2023

"Neem mij mijn sport af en het is gedaan met mij"

null Beeld Jonas Lampens
Beeld Jonas Lampens

The Beast from Diest. Zo wordt Marieke Vervoort genoemd sinds het WK rolstoelatletiek in Qatar, waar ze in oktober driemaal naar goud sprintte. De rolstoelatlete draagt die titel met eer - 'mijn sterrenbeeld is niet toevallig stier' - en hoopt op de Paralympics in Rio nog één keer te schitteren. Maar de twijfels groeien elke dag, vertelt ze aan Goesting.

Gerlinde De Bruycker

"Eigenlijk gaat het echt niet goed met mij", vertelt Marieke 'Wielemie' Vervoort (37). "Eind vorige maand was ik voor wedstrijden in Zwitserland, en daar heb ik me heel slecht gevoeld. De 800 meter wheelen was een ramp. Ik verzuurde al na de eerste bocht, het was alsof mijn wielen vierkant draaiden. Ik heb toen gehuild van frustratie: 'Ik stop ermee, ik kan niet meer, ik wil niet meer.' Het laatste jaar ben ik sterk achteruit gegaan. Intussen heb ik het statuut van palliatieve patiënt. Dat klinkt raar, hé? Aan topsport doen en tegelijk palliatief zijn."

Waarom blijf je in deze omstandigheden nog sporten?
"Simpel: als ze mijn sport afnemen, is het gedaan met mij. In het wheelen kan ik al mijn angsten en frustraties kwijt. Het is de enige manier om met mijn ziekte om te gaan. Er is een foto van mij vanop het WK in Qatar, waarop ik heel kwaad aan het wheelen ben: bijna grommend, met de tanden op elkaar. Ik klop letterlijk alles van mij af op de wielen. Door die kwaadheid stijg ik boven mijn grenzen uit en lever ik superprestaties."

In september komen de Paralympics van Rio eraan.
"Ik had het er daarnet nog over met mijn verzorgster. Ze vroeg me of ik wel écht naar Rio wilde. Trainen wordt steeds moeilijker, want mijn spieren verkrampen sneller dan vroeger. Ik heb geen drie goede dagen op rij meer. Daarom twijfel ik nog: wat als ik alleen slechte dagen zal hebben in Rio? Ik zou het vreselijk vinden om als laatste te eindigen. Maar ik denk wel dat ik zal gaan. De Paralympische Spelen in Londen waren zo magnifiek... je kan dat met niets vergelijken."

Maar eigenlijk is Rio een vergiftigd geschenk voor jou?
"Ja, precies. Het is een strijd met mezelf: doorgaan of stoppen? Wil ik nog blijven vechten, of kap ik ermee en geniet ik nog even van de kleine dingen in het leven? Ik kijk wel uit naar Rio, maar ik kijk er ook níet naar uit. Het is dubbel, ik weet dat mijn sportcarrière daar zal eindigen. En ik weet niet wat erna komt."

De sport put je lichaam helemaal uit. Ik vraag me af hoe je het blijft klaarspelen.
"Ik ben mentaal ongelooflijk sterk. En ook heel koppig: mijn sterrenbeeld is Stier. The Beast from Diest, hé. (lacht) Op het WK heb ik de 400 meter afgelegd met koorts: het was 35 graden en ik was aan het rillen van de kou. Toch haal ik daar goud én een kampioenschapsrecord. Puur op karakter. Puur omdat die sport mijn verwerkingsproces is. Op de piste ben ik letterlijk aan het vechten met dat monster in mij. Zo van: ík ben hier aan het winnen, jij zal mij nooit kapotmaken."

Marieke Vervoort:
Marieke Vervoort: "Dat klinkt raar hè, aan topsport doen en tegelijk palliatief zijn."Beeld Jonas Lampens

Vrouw van het jaar

Vraag aan de gemiddelde Belg welke paralympiër hij kent, en er zal maar één naam opduiken: de jouwe.
"Ik vind het eigenlijk jammer dat de mensen alleen mij kennen. De media blijven mij vinden omdat ik open en spontaan ben, denk ik. Maar ook omwille van de dingen die ik heb meegemaakt en het zeldzame karakter van mijn ziekte."

Heel Vlaanderen zag je afzien in de aangrijpende aflevering van Het Huis. In dezelfde week van de uitzending won je drie keer goud op het WK.
"Ja, dat was moeilijk te bevatten. Voordien kreeg ik weleens te horen dat ik kon winnen dankzij het gebrek aan tegenstand. Terwijl ik er zoveel voor moet doen en laten! Maar sinds de uitzending van Het Huis krijg ik alleen nog maar respect. Ik ben heel blij dat ik heb doorgezet met die aflevering (waarin ze een nacht vol helse pijnen beleefde, red.). Iedereen kent mij als het vrolijke meisje dat altijd op het podium staat, maar niemand kent de keerzijde van de medaille. Dat wou ik de mensen ook eens laten zien."

Sindsdien ontvang je de ene prijs na de andere: de Vlaamse Reus, de Lifetime Achievement Award op het Sportgala, de VlaM-trofee van de N-VA, de Beneluxprijs, de Paralympiër van het Jaar,...
"En in Humo's Pop Poll eindigde ik tweede als Vrouw van het Jaar, na Angela Merkel! Ik krijg nog altijd kriebels als ik daaraan denk. Ik hoor van veel mensen dat ik hen heb geïnspireerd met die uitzending. Omdat ik heb getoond dat ik niet bij de pakken blijf neerzitten, hoe groot de tegenslag ook is. Het is fijn dat ik mensen kan helpen door gewoon mezelf te zijn."

Marieke Vervoort:
Marieke Vervoort: "Ik hoor van veel mensen dat ik hen heb geïnspireerd met mijn passage in Het Huis. Het is fijn dat ik mensen kan helpen door gewoon mezelf te zijn."Beeld Jonas Lampens

Wielemie-museum

Hoe wil je later herinnerd worden?
"Als een goedlachs en moedig meisje. Ik vind het heel belangrijk dat ik iets kan nalaten. Mijn grootste wens is om een Wielemie-museum te openen, met allerlei herinneringen aan mijn sportcarrière. Dat moet een plekje worden waar andere mensen energie kunnen opdoen. Ik heb mijn afscheid al tot in de puntjes voorbereid. Zo heb ik aan de belangrijkste personen in mijn leven al een afscheidsbrief geschreven: mijn ouders, zus en goede vrienden. En ik heb ook alvast de teksten en liedjes uitgezocht."

Dat moet mentaal toch heel zwaar zijn?
"Soms pink ik een traantje weg, maar het geeft mij ook een gevoel van controle. Als er iets gebeurt, ben ik er klaar voor. En dan verloopt het zoals ik het zelf wil. Ik ben altijd heel open geweest over euthanasie. Het taboe errond is al veel minder groot, maar ik wil dat het verdwijnt. Ik denk dat ik zelf het grootste voorbeeld ben dat euthanasie levensverlengend werkt. Met die papieren heb ik mijn leven tenminste in eigen handen, ook als de pijn ondraaglijk wordt. Het geeft me gemoedsrust dat het ook op die manier kan. Anders had ik er allang zelf een einde aan gemaakt."

Ben je bang om te sterven?
"Eigenlijk niet. Ze hebben mij al vaak in slaap gedaan voor operaties, en dat geeft mij altijd zo'n rustgevend gevoel. Soms kan ik niet wachten tot de anesthesist er is. (lacht) Ik denk dat doodgaan een beetje hetzelfde is. Je voelt niets meer, je hebt geen pijn meer. Een halfjaar geleden ging ik onder narcose voor een ingreep aan mijn blaas. Toen ik ontwaakte, was mijn eerste reactie: 'Shit, ik wil niet terug wakker worden.'"

Vredig gevoel

Door je ziekte kan je amper nog een boterham smeren, maar je bent wel al gaan bungeejumpen, zweefvliegen, diepzeeduiken en skydiven. Wat cool, Marieke, dat je je niet laat tegenhouden door een rolstoel.
"Ik wil laten zien dat een rolstoel geen belemmering hoeft te zijn. Daarom wou ik de bungeejump mét mijn rolstoel doen. Het eerste wat ik zei toen ik weer op de grond stond, was: 'Ik wil nog eens.' (lacht) Ik heb ook ooit een duosprong gedaan met de parachute. Dat gaf mij zo'n vredig gevoel, zo van: ik heb even geen rolstoel nodig."

Als jij uit een vliegtuig springt, heb je een vredig gevoel?
"Ja! Met die bungeejump was dat ook zo. Tien jaar geleden had je mij dat nochtans niet moeten vragen. Toen zou ik zulke dingen nooit gedaan hebben. Maar al mijn doodsangsten zijn verdwenen sinds ik die euthanasiepapieren heb ondertekend. Sindsdien zoek ik de kicks zelfs vaker op. Ik droom er nu van om mee te vliegen met een stuntvliegtuigje. Ze zijn momenteel bezig om dat te regelen voor mij."

Je bent er altijd in geslaagd om iets van je leven te maken. Is dat geen geruststelling voor jou als je stopt met sporten?
"En toch denk ik dat het zonder sport afgelopen is voor mij. Ik kan niet meer, ik ben op... Ik voel me elke week achteruit gaan. Langs de andere kant heb je wel een punt. Ik ben in 2000 in de rolstoel beland, maar dat heeft mij niet klein gekregen. Ik heb dingen kunnen doen waar andere mensen alleen maar van kunnen dromen. Meedoen aan de Ironman in Hawaï, bungeejumpen met een rolstoel, goud behalen op de Paralympische Spelen,..."

Hoe meer miserie je moest doormaken, hoe gulziger je bent gaan leven?
"Ja, zo is het! Ik wil geen glaasje cava, ik wil de hele fles. (lacht) Niet dat ik ze helemaal leeg zou drinken - de dag nadien is cava ook nog lekker. Maar mijn punt is: ik geniet graag van het leven. En dan vooral van de kleine dingen. Materialisme en rijkdom zeggen me niets. Ik ben een heel rijk mens, als je ziet hoeveel goede vrienden ik rond mij heb. Ik kan ze niet op twee handen tellen."

Wie is Marieke Vervoort?

- Geboren op 10 mei 1979 in Diest.
- Lijdt sinds haar 14de aan de zeldzame spierziekte progressieve tetraplegie. Werd wereldberoemd in Vlaanderen na de Paralympische Spelen in Londen in 2012, waar ze in het wheelen goud haalde op de 100m sprint en zilver op de 200m sprint.
- Vorig jaar reed ze op het WK atletiek voor paralympiërs in Qatar naar drie gouden medailles (100m, 200m en 400m).
- Wil nog een laatste keer schitteren op de Paralympics in september. Pas half augustus weet Marieke of er in haar categorie genoeg vrouwelijke atleten zijn en of ze naar Rio mag.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234