Vrijdag 03/04/2020

Alles over wijn

Natuurlijke wijnen: hierop moet je letten

DMM1403Beeld rv

In de wijnproductie vormen natuurlijke wijnen de meest gecontesteerde categorie, om de eenvoudige reden dat er geen uniforme regels zijn op Europees vlak. Niemand weet dus wát een ­natuurlijke wijn ­precies is. In afwachting van een Europese regelgeving gaan de meesten voort op de voorschriften van de Franse groepering AVN (Association des Vins Naturels). Deze stelt dat er in de wijngaard op biologische of biodynamische wijze gewerkt moet worden, dat er verplicht met de hand moet worden geoogst en dat er bij het wijnmaken (vinificatie) geen enkel product mag worden toegevoegd, dus ook geen gist of sulfiet. Concentratie van de most of reductie van het alcoholgehalte zijn ­eveneens uit den boze.

Het volledig ­verbieden van sulfiet is voor velen een stap te ver, want hoe voorkom je dan bacteriële ­besmetting? Vandaar dat slechts weinigen de regels van AVN strikt ­volgen en een ­‘natuurwijn’ volgens eigen inzichten op de markt brengen.

Met deze keuze van de redactie kan alvast weinig fout gaan:

‘Vlotte Catalaan’: Altaroses (Joan d’Anguera), Montsant, Catalonië 2017 (biodynamisch), La Buena Vida, 15,83 euro 

Wijn die in deze jaargang een duidelijke stap ­vooruit heeft gezet. Gemaakt van 100 percent garnacha-druiven. Moderne, harmonieuze stijl met perfect ­geïntegreerde alcohol en een aangenaam vleugje zwarte chocola in de ­finale. (14%)

DMM1403Beeld rv

‘Zomerwijn’: Costeplane ‘Arboussède’, Languedoc 2018 (biodynamisch), Biodyvino, 9,95 euro 

Erg sappige aanzet met niet alleen rood gekonfijt fruit, maar ook een mix van rabarbercompote en vlier. Erg soepel op de tong en licht van ­structuur met nauwelijks tannine. Niet onverdienstelijk als ­zomerwijn. (13%)

DMM1403Beeld rv

Gegrilde paprika’: Cazes ‘Sans Sulfites Ajoutés’, Côtes du Roussillon 2018 (biologisch), Delhaize, 9,99 euro 

Complexe neus van ­gegrilde (groene) paprika. Pittig van aanzet met hints van garrigue en zwarte peper, gevolgd door een palet van ­medium rijp fruit. Fris van karakter en relatief laag in alcohol voor een ­Roussillon. (13%)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234