Zondag 17/11/2019

Bijzondere bijstand

Moet ik mijn moeder blokkeren op Instagram?

Beeld Sven Franzen

Mijn moeder volgt me nogal intensief op sociale media. Ze reageert op elke Facebook­status en is altijd de eerste om mijn Instagram Stories te zien. Is er een tactvollere oplossing dan haar overal te blokkeren? 
Feline, Kortrijk

Hallo Feline,

Ik weet niet precies hoe oud je bent, maar afgaande op het doelpubliek van deze krant durf ik te stellen dat we ons ongeveer in dezelfde leeftijds­categorie bevinden. En onze ouders dus waarschijnlijk ook.

Ik heb met mijn eigen ogen gezien hoe die generatie zich op nieuwe media stort naarmate ze de pensioen­gerechtigde leeftijd naderen en met datzelfde stamina houden ze eigenhandig de verkoop van de tablet recht. Ik heb in ieder geval nog niemand jonger dan 40 een iPad met enige sérieux weten gebruiken – illustratoren terzijde gelaten – terwijl ­zestigers je bijna een oog ­uit meppen omdat ze dat ding nog altijd handiger vinden om foto’s te maken dan, ik schrijf maar wat, een simpele ­compacte digitale camera. Toen ik een van hen ooit vroeg waarom ze dat in godesnaam doen, was het antwoord “dat het handig was omdat hun foto’s zo ineens op hun computer staan”.

Schattig, ware het niet dat ze steeds beter hun weg weten te vinden in het social-medialandschap, en dat terwijl een gps nog steeds verwarrend voor hen is. Met dat Facebook­-verzoek kon ik nog lachen – Facebook is immers een beetje de LinkedIn van je leven naast je job. Je post er eens een trouwfeestfoto van het moment waarop je ogen nog niet bloeddoorlopen waren, een artikel dat je interessant vond of een bedenking over de toestand van ons openbaar ­vervoer. Veilig terrein, perfect op maat van oud-klas­genoten, de ouders van je ex die je niet durft te defrienden, een prof die grootser dingen in je zag dan wat je uiteindelijk bent geworden en allerhande familieleden die nog steeds hoopvol zitten te wachten op het moment dat je “eens échte stukken voor de krant gaat schrijven, over politiek of zo”.

Instagram is een andere zaak. Instagram is de plek voor je vrienden, voor je ­crushes en voor de mensen die je cool, inspirerend en ­cultureel relevant vindt. Ik heb het geluk dat mijn moeder al die dingen voor mij is, al besef ik dat niet iedereen uit zo’n geinige genenpoel komt.

Maar zelfs dan nog, beste Feline, het blijft wel je ­moeder. De vrouw die je heeft gemaakt en gebaard en die jij nu in de steek hebt gelaten om – hoe durf je – een eigen leven uit te bouwen.

Gelukkig is er een handige oplossing voor je probleem. De ‘Beste Vrienden’-functie is werkelijk het beste wat Instagram ooit in het leven heeft geroepen sinds de clownfilter. Het is een lijst, die je zorg­vuldig cureert, met mensen die je niet gaan uitspuwen omdat je dronken escapades, ­onflatteuze selfies of een foto waar per ongeluk nog een plastic flesje of een stuk vlees op te zien is post. Zonsondergangen zijn voor de massa, depressieve memes voor de unhappy few.

Aangezien ook mijn ­moeder mijn avonturen in deze krant en op social media volgt: sorry mama, je bent mijn beste vriendin, maar niet op Instagram.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234