Voeding
Minder eten dankzij juiste combinatie van smaakstoffen
Volgens onderzoek van het Maastrichts Universitair Medisch Centrum (UMC+) kan een combinatie van de smaken zoet, bitter en umami ervoor zorgen dat we minder eten.
De resultaten verschenen in het 'American Journal of Clinical Nutrition' en werden bekomen door een onderzoek waarbij gezonde vrijwilligers smaakstoffen rechtstreeks via een sonde toegediend kregen in de dunne darm. Die bevat namelijk, net zoals de tong, smaakreceptoren die deze stoffen kunnen waarnemen.
Minder honger
Eerdere studies wijzen uit dat een drietal smaakstoffen in staat zijn om de productie van een verzadigingshormoon aan te wakkeren, waardoor we sneller het gevoel hebben dat we voldaan zijn. Die smaakstoffen zijn zoet, bitter en umami. Het onderzoek van het Maastricht UMC+ heeft nu aangetoond dat een combinatie van de drie smaken er ook daadwerkelijk voor zorgt dat de proefpersonen minder zullen eten. De smaakstoffen zelf bevatten overigens bijna geen calorieën.
Minder calorieën
Voor de studie kregen de vrijwilligers de smaakstoffen toegediend via een sonde. Vervolgens kregen ze een warme maaltijd voorgeschoteld, waarbij de voedselinname vergeleken werd in verschillende situaties. Wat blijkt? Een combinatie van de drie smaakstoffen maakt dat de proefpersonen maar liefst 60 kcal minder consumeerden in vergelijking met de controlegroep (486 kcal versus 422 kcal).
Meer onderzoek
"Eten is een complex proces", aldus hoofdonderzoeker Mark van Avesaat van het Maastricht UMC+. "Voedingsmiddelen bestaan namelijk uit veel meer dan alleen maar smaakstoffen. Dat de smaken bitter, zoet en umami een invloed kunnen uitoefenen op het hongergevoel staat nu echter wel vast. In de toekomst zouden er bijvoorbeeld capsules ontwikkeld kunnen worden met als basis deze drie smaakstoffen. Op die manier zou je de voedselinname kunnen beïnvloeden ter ondersteuning van het afvallen. Om dat daadwerkelijk te verwezenlijk is echter nog wel meer onderzoek nodig."