Woensdag 13/11/2019
Dominique Persoone. Beeld Tim Coppens

Column

Mijn alternatieve tante kwam met geneeskrachtige recepten die bobonne dan klaarmaakte. Ze noemde het niet bio, maar ‘nie gespoten’

Dominique Persoone, de Indiana Jones der chocolatiers, runt The Chocolate Line in Brugge en Antwerpen en een cacaoplantage in Mexico.

Op maandag gaat Fabby boodschappen doen voor de hele week. Ze is altijd supergoed georganiseerd en elke week opnieuw tovert ze een heerlijk menu voor het gezin op tafel. Mocht het aan haar liggen, dan zijn alle grondstoffen bio, maar de keuze in bio­winkels is iets beperkter. Daarom hebben we een deal: de ene week eten we bio, de andere week gaat ze naar een gewone winkel (die natuurlijk ook bio heeft) waar ze de reguliere merken van limonade, bier en chips verkopen. Zo is er evenwicht tussen gezond en vettig.

Ik ben niet tegen bio. Biobloemkolen zijn bijvoorbeeld lekkerder dan gewone, maar bij sinaasappels is het net andersom: soms zijn de biologische extreem zuur en bitter. Raar, toch?

Mijn eerste bio-ervaring beleefde ik bij mijn grootmoeder. Toen ze bij mijn bompa kanker hadden ontdekt, kwam mijn alternatieve tante Christiane met geneeskrachtige recepten die bobonne dan klaarmaakte. Ze noemde het niet bio, maar ‘nie gespoten’.

Op onze plantage in Mexico gebruiken we geen sproeistoffen – de cacaobonen zijn dus bio. Toen ik mijn assistente vroeg om op de ­verpakking te vermelden dat onze chocolade biologisch is, bleek dat een probleem. Je mag namelijk niet zomaar het label ‘bio’ gebruiken; je moet betalen voor het logo. Hoe kan dat nu, bio plus bio is toch gelijk aan bio, dacht ik? Maar zelfs al kan je het bewijzen met een factuur, het mag dus niet. Ik denk dat ik er het logo van mijn grootmoeder op ga ­zetten: ‘nie gespoten’.

Fabby kwam onlangs met een fijn idee: “Schatje, waarom maak je geen vegan chocolade?” Weer zo’n modegril, dacht ik. Waarom zouden we geen melk of boter gebruiken? Veganisten zijn zelfs tegen het gebruik van honing, want dat is ook afkomstig van dieren. Ik ben geplooid toen ik van een mamaatje, die tranen in haar ogen had, de vraag kreeg of ik geen Sintfiguur kon maken voor haar zoontje met een lactose-allergie. Na veel testen met sojamelk kwamen we uiteindelijk uit bij kokosmelk. Oké, je proeft een klein beetje de kokos, maar de smaak van onze melkchocolade zonder melk is een ontdekking, ook voor mij.

Fabby wou absoluut dat we die ‘vegancollectie’ in ons assortiment opnamen. En toen ik deze ochtend in de winkel sprak met onze ­verantwoordelijke Céline, zei ze “Patron, de vegancollectie is een groot succes, we zijn al drie weken op rij uitverkocht! En ik kan die veganisten er zo uithalen, ik zie het aan hun gezicht. We doen zelfs weddingschapjes onder de verkoopsters: kijk die met zijn bruine jas, hij komt zeker zo’n doos halen! Die alternativo’s zijn toch een ras apart.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234