Dinsdag 18/06/2019

Open Kaart

Met lagere prijzen en herkenbare producten mikt Bon-Bon in Brussel ook op jongere gastronomen

Beeld rv

In 'Open kaart' bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Bon-Bon in Brussel.

Christophe Hardiquest, tweesterrenchef van Bon-Bon in Brussel, wil met zijn nieuwe Origins-lunch ook jongere gastronomen over zijn hoge drempel laten stappen. De inzet: fel verlaagde prijzen – je betaalt 75 euro (2 gangen) in plaats van 185 (5 gangen) of 235 (7 gangen) – en aan tafel worden uitsluitend herkenbare, vaak Belgische producten geserveerd. Exit kingkrab en wagyubeef.

Ik reserveerde een comfortabel zitje aan de toog. De kleurrijke keukenbrigade – bijna iedereen draagt hier een bandana – is als een onstopbare machine aan het werk; ondertussen duurt het wel zeker tien minuten eer iemand het ijs breekt.

Op het à la carte-menu pronken vergeten klassiekers (moules parquées/rauwe mosselen en haring gendarme/zure haring) en ongewone combinaties; konijn wordt hier gepaard met langoustines. Na een praline van foie gras en een hartige crème brûlée van een kaastrio komt het echte peuzelwerk: een espuma van humus met citroenkaviaar, sumak en gerookte sardienen. De hapjesstoet wordt afgesloten met een licht romige cappuccino à l’Ostendaise met garnalen, vongole en tarbot. Prikkelend voorspel. Omdat we van schuimpjes, crèmes en mousses alleen niet ­kunnen leven, besmeren we ons brood met drie soorten boter (demi-sel, peper en boekweitmeel) van Jean-Yves Bordier, een artisanale tovenaar.

Het voorgerecht is Belgische paling in ’t groen: een bijna uitgestorven klassieker. We krijgen een friszure bereiding van gelakte paling en een handvol groene kruiden voorgezet, samen met een brunoise van granny smith en fijne croutons. De bouillon van verjus (een zurig sapje van ongerijpte druiven) waarmee onze borden worden afgewerkt is intenser en gezonder dan de baksteenroom waarin minderwaardige paling elders vaak ronddobbert.

De strijd om essentie: ook het hoofdgerecht met schelvis blinkt hierin uit. Kort voordien zagen we de souschefs voor onze neus nog druk met hun pincetten in de weer om de gerookte briocheschilfers op het vishaasje te draperen. Toch is het vooral de diepe umami-smaak, dankzij de miso en shiitake, die me bijblijft.

Voor de prijs van een koffie geniet je verder van alle mignardises die bij de grote menu’s horen – gaande van een speculaassabayon over een amandel-chocoladetaartje tot een snoepjesbord met daarop… een hedendaagse versie van de babelutte! De plakkerige aanslag op mijn tanden flitst me 20 jaar terug.

En wanneer zelfs een ­herinnering aan je kindertijd je niet doet lachen, is er nog de Magritte-pijp waarin de rekening verstopt zit. 

Info: Tervurenlaan 453, Brussel, bonbon.restaurant

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden