Woensdag 23/10/2019

Tips voor tofu

Met deze tips tover je saaie tofu om tot een heerlijk smaakbommetje

Beeld Hannes Vandenbroucke

Zet je vooroordelen maar opzij: het is wél mogelijk om die smaakloze blok tofu in heerlijk soulfood te transformeren. Neem onderstaande tips in acht en word, net als ik, een bekeerd tofu-lover.

Ok, ik geef het grif toe: het was allesbehalve liefde op het eerste gezicht. Wat wil je ook? Zo'n zompige, smaakloze witte blok zet je speekselklieren niet onmiddellijk aan het werk. Au contraire! Maar tofu is een mooi alternatief voor dierlijke eiwitten die je uit vlees, vis, schaaldieren en eieren haalt en is bovendien arm aan vetten en koolhydraten. Ik zie het dus als een persoonlijke uitdaging om een lekker tofugerecht op tafel te zetten waar ook flexitariërs en carnivoren van smullen.

Het internet explodeert van de tofugerechten. Rasechte tofuliefhebbers verwerken de plantaardige proteïne in zowat elke maaltijd van de dag. Gerechten zoals scrambled tofu, saladedressing, cheesecake, quiche of crème brûlée waarin tofu de hoofdrol wegkaapt, bewijzen dat het sojaproduct allesbehalve saai hoeft te zijn. Tofu is niet voor niets al eeuwenlang een waardevol ingrediënt in de Japanse en Chinese keuken. Het enige wat je moet doen, is een aantal cruciale basisregels volgen om de neutrale sojabrok tot een heerlijk smaakbommetje te transformeren.

Krijg hier meer vegan recepten.

Zoals het met elk gerecht gaat, begint het met kwaliteitsingrediënten. Doe jezelf een plezier en blijf vooral ver weg van supermarkttofu. Je kan niet lekker maken wat niet deugt, om mee te beginnen. Kies voor een kwaliteitsvolle tofu uit de biowinkel of, nog beter, ga inkopen doen bij de Aziatische kruidenier. Daar vind je in de koeltoog alle mogelijke soorten tofu. Van zijdezachte tofu die smelt op je tong tot 'extra firm', ideaal om te frituren of te roerbakken.

Ik heb mijn zinnen op comfortfood gezet, meer bepaald op een kleverige sweet chili tofu, en daarvoor hebben we een stevige blok nodig.

Elke chef zal het beamen: fantastische gerechten draaien niet enkel rond smaak, ook de textuur moet goed zitten. Dat tofu die recht uit de verpakking komt geen geweldige textuur heeft, is een understatement. Daar is dus werk aan de winkel. Om de zompige tofu wat knapperigheid te geven, moeten we eerst zoveel mogelijk vocht weten te verwijderen. Keukenpapier, een bord en enkele zware conserven die als gewicht op de tofu kunnen liggen, klaren dit klusje.

Wit canvas

Vervolgens hebben we een dun laagje maizena en hete olie nodig, véél olie. Hallo krokant korstje! Besprenkel de gefrituurde tofublokjes met zeezout en je hebt alvast een lekkere snack.

Maar mijn doel is een hartverwarmend gerecht met punch. Saus is dus onontbeerlijk. De grote sterkte - of was het net een zwakte? - van tofu is dat het een wit canvas is. Elke smaak die je toevoegt, neemt het op als een spons. Je kan er dus alle kanten mee op, het past in elke keuken.

De sleutel tot succes is de saus. Die moet bestaan uit veel stevige smaakmakers. Wees niet zuinig met knoflook, verse gember of sojasaus. Ze zullen de saus, en bijgevolg ook je tofu, de smaaksensatie geven waar we naar op zoek zijn. Wentel de knapperige tofu pas op het allerlaatste moment door de saus en serveer onmiddellijk. Gegarandeerd schep je een tweede keer op.

KLEVERIGE SWEET CHILI TOFU


Ingrediënten voor 4 personen

2 blokken stevige tofu / peper en zout / 2 el maizena / 2 sjalotten, in halve ringetjes gesneden / duimgroot stuk gember, geraspt / 4 tenen knoflook, tot moes geplet

Voor de saus
75 ml sojasaus / 2 el suiker of esdoornsiroop / 1 tl sesamolie / 2 el sriracha-saus / 2 el rijstazijn

Zo maak je het
1. Snijd de tofu in plakken van ongeveer 1 cm. Leg ze tussen enkele vellen keukenpapier. Leg hierop een groot bord met enkele blikken. Laat minstens 20 min. uitlekken en vervang halfweg het keukenpapier.

2. Snijd de plakken in blokjes en kruid royaal met versgemalen zwarte peper en zout. Laat minstens een kwartier staan alvorens de tofu te besprenkelen met maizena.

3. Verhit een centimeter olie in een diepe pan en bak de tofublokjes in verschillende keren knapperig. Let op, bak niet te veel tofu in één keer in de pan, dan koelt de olie te snel af. Laat de gebakken tofu uitlekken op keukenpapier en besprenkel, zodra ze uit de olie komen, nogmaals met zout.

4. Meng ondertussen de ingrediënten voor de saus. Stoof op een zacht vuur, in wat olie, de sjalotten, gember en knoflook 10 min. aan. Voeg de saus toe en laat 1 à 2 min. sudderen alvorens de tofu onder de saus te mengen. Zorg ervoor dat alle tofu bedekt is onder een mooie laag saus. Serveer met rijst en gebakken paksoi of broccoli.

Beeld Hannes Vandenbroucke
Beeld Hannes Vandenbroucke
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234