Maandag 21/10/2019

Culinair

Merkat in Leuven is laagdrempelig, zonder in te boeten aan smaak

Beeld Geert Joostens

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trok Femke naar Merkat in Leuven.

Iedereen is van de wereld en Ibiza is van iedereen. Pan con tomate is nog zo lekker in een Spaanse beachbar, toch? Gelukkig voor ons bestaan er horecaondernemers als Niels Brants die zich niet laten tegenhouden door weer en wind. Dat zijn tapasrestaurant mocht knallen, blijkt uit de kleurrijk betegelde contrastmuur en de vogelnestjes aan het plafond. Een zeer vindingrijk interieur (van de hand van Lieven Musschoot) voor het beperkt aantal vierkante meters. De loveseat lonkt, waarna gastvrouw Romina Charels me enigszins ­verrast aankijkt: “Niemand komt hier spontaan zitten.” Misschien heeft ze een punt: aan een tafeltje zit je tenminste op een zacht kussen van de huisgebottelde ice tea te lurken.

Dat het restaurant op een maandagavond omstreeks 18 uur volzet is, doet me vermoeden dat Merkat met een tweede shift dat kunstje nog eens overdoet. Alsof ik op een echte markt rondwandel – dit restaurant heeft wel meer gemeen met de befaamde versmarkt Mercat de la Boqueria van Barcelona – inspecteer ik snel de inhoud van de koeltoog met schelp- en schaaldieren. Op de menukaart komen onder ‘aperitivo’, ‘entrada’ en ‘platos’ (met rijst) de vleesliefhebbers meer aan hun trekken.

Eindelijk. Mijn vriendin schuift mee aan. Het filetraject van Halle naar Leuven moet ze eerst verwerken. De huiscocktail op basis van rum, gemberbier, paprika en limoen is een gewillig slachtoffer. Ons aperitiefbord (16 euro) met ansjovis, sardienen, iberico en chorizo als sterspelers doet ons alvast goesting krijgen. Aangezien de gerechtjes gemiddeld 11 euro kosten, hebben we geen idee van hoeveel we moeten bestellen. Van de ‘postres’ willen we absoluut churros (5 euro) en crème catalan (6 euro) proeven. Op aanraden van de gastvrouw kiezen we daar nog vier gerechtjes bij.

De patatas merkat (8 euro) laat de vertrouwde bravas ver achter zich: op een crunchy aardappelschijf ligt namelijk een krachtig toefje aïoli met een frisse zeste van limoen. Na onze laatste hap worden de scheermessen van de plancha gehaald. We smullen van de bereiding met tomaat en groene kruiden (8,5 euro). De sepia (9 euro) is iets kariger van portie maar net zo kort geschroeid als de gelakte bonito (14 euro); denk zoete makreel. Die wordt geserveerd met pepers en een intense emulsie van gele paprika.

Niels Brants is er met Merkat in geslaagd om een laagdrempelig concept neer te zetten zonder in te boeten op smaak. In tijden van sharing-menu’s die à la carte-prijzen overstijgen, is dat een fris briesje. Misschien is het strand van Ibiza toch niet meer zo veraf.  

Muntstraat 25, Leuven, 0474 26 18 64, gesloten op zondag en maandag, merkat.be

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234