Maandag 17/06/2019

Gezondheid

Meer goed nieuws over mediterraan dieet: ook heilzaam voor hartpatiënten

Beeld thinkstock

Dat het mediterraan dieet goed is voor het hart, was al langer geweten. Toch werd nog nooit eerder onderzocht welk effect het heeft bij mensen die al met hartproblemen kampen. Ook zij hebben baat bij een eetpatroon boordevol groenten, vis en olijfolie, zo blijkt nu uit een Italiaanse studie.

Het mediterraan dieet bestaat vooral uit vis, mager vlees, peulvruchten, noten, volkoren graanproducten, fruit en groenten en gezonde vetten. Het is algemeen erkend als een van de gezondste eetpatronen in de wereld. Keer op keer wijzen studies uit dat het dieet het risico op verschillende chronische ziektes en op overlijden verkleint, en dat het gezond is voor het hart en de beenderen.

Hartpatiënten

"Maar tot nu toe spitste het onderzoek zich toe op de algemene bevolking, die voornamelijk uit gezonde mensen bestaat", zei professor Giovanni de Gaetano van het Italiaanse Wetenschappelijk Instituut voor Ziekenzorg (IRCCS) op het ESC-congres in Rome, waar de resultaten van de studie afgelopen weekend werden voorgesteld. "Wat gebeurt er met mensen die al aan een hartziekte geleden hebben? Is het mediterraan dieet ook optimaal voor hen?"

Het antwoord is ja, zo blijkt uit een studie van patiënten met een geschiedenis van hartziekten. De onderzoekers haalden hun medische gegevens uit het Moli-sani-project, een database die de gegevens bevat van 25.000 volwassen Italianen uit de regio Molise. Bij de deelnemers waren 1.197 mensen met hartproblemen.

37 procent minder risico

De mate waarin de deelnemers aan de studie zich aan een mediterraan dieet hielden, werd beoordeeld met een score van 1 tot 9. Nadien vergeleken de onderzoekers deze score met het aantal overlijdens tijdens een opvolgperiode van ruim 7 jaar.

In die periode stierven 208 deelnemers. Wie hoger scoorde op de mediterrane dieetschaal bleek aanzienlijk minder risico te lopen op overlijden. Een toename van 2 punten betekende een verminderd risico van 21 procent, zo becijferden de onderzoekers, rekening houdend met andere factoren, zoals leeftijd en fysieke activiteit. Hartpatiënten met een score van 6 tot 9 liepen zelfs 37 procent minder risico op overlijden dan mensen in de laagste categorie (0-3).

Groenten, vis en noten

De wetenschappers keken ook naar de rol die specifieke bestanddelen van het mediterraan dieet spelen. "Groenten, fruit, vis, noten en olijfolie droegen het meest bij aan een lager sterfterisico", zegt hoofdauteur van de studie Marialaura Bonaccio.

De onderzoekers benadrukken wel dat het om een observatiestudie gaat en ze dus nog niet kunnen spreken van een causaal verband. Daarvoor is nog meer onderzoek nodig. "We vermoeden dat het dieet een invloed heeft op bepaalde factoren die typisch zijn voor chronische ziektes, zoals ontsteking", klinkt het. "Dat zou dan kunnen resulteren in een afname van het sterfterisico."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden