Woensdag 23/10/2019

Restaurant

Meat lovers voelen zich de koning te rijk bij M-EATERY in Mechelen

Beeld rv

In ‘Open Kaart’ bespreken ancien Lene Kemps en jonkie Femke Vandevelde om de beurt een eetadres. Deze week trekt Lene Kemps naar M-EATERY in Mechelen. 

M-EET M-EAT staat er op de gevel, maar je mag ook M-EATERY zeggen tegen dit modern no-nonsense restaurant waar vlees centraal staat.

M-Eatery past in het rijtje van Carcasse in Koksijde, Colonel in Brussel of Bovis in Zaventem; vlees­restaurants met als motto: als je dan toch rund eet, doe het dan meteen goed. De duidelijk aanwezige Berkel vleessnijmachine voor de witte metrotegels liegt er niet om: dit is een plaats waar carnivoren thuis zijn, al werd er ook in een reeks visgerechten en een vegetarische optie voorzien, voor wie al die grote beenhouwers-brokken niet ziet zitten.

M-Eatery oogt grootsteeds, met een interieur dat verwijst naar de klassieke New Yorkse eethuizen. Het zwarte staal en de belettering zorgen voor een industriële sfeer, het hout maakt het dan weer warmer.

Er staat, hoe kan het anders, beefeater gin op de kaart, dus een gin-tonic is aangewezen (10 euro). De starters zijn aantrekkelijk. Carpaccio’s, uiteraard, maar ook verse kip-kap van Iberico-spiering (14 euro), en huisgemaakte garnaalkroketjes (17 euro). Vriendin K is op dieet dus gaan we regelrecht naar de hoofdgerechten. Ik lijd aan keuzestress. Ken uw koe: er is Schotse Black Aberdeen, Franse Charolais, en Braziliaanse Zebu. Het vlees wordt met naam, herkomst en rijpingstijd benoemd. De steaks aan de ene kant van de het prijzengamma: Ierse prime filet mignon (23 euro), de côte à l’os aan de andere kant: Red Lincoln, Dry-Aged, 4 weken, UK (42 euro). Hereford, Dry-Aged, 6 weken, Ierland (49 euro). Rubia Galega, Dry-Aged 4 weken, Spanje (62 euro).

Vriendin is rebels en kiest voor een stoverij van tongschar, oesterzwam en zeekraal, met puree (23 euro). Ik ben dol op mergpijpen en omdat die tegenwoordig zelden nog op het menu staan, ga ik voor een klassieke onglet à l’échalotte met mergpijpje en pommes gaufrette (27 euro). Het vlees is boterzacht, wat niet evident is voor een onglet, en saignant zoals het hoort. De geroosterde mergpijp is perfect, lekker zout en smaakvol. Ik ben geen fan van de wafelvorm-aardappeltjes, maar dat had ik dan maar eerder moeten signaleren. Vriendin K eet deftig door en kan tussen twee happen nog net uitbrengen dat alles “mmm” is. Zij heeft de witte huiswijn, een Sauvignon (4,8 euro), ik de rode Côtes Du Rhône (4,8 euro).

Beeld rv

M-Eatery zegt voor ontdekking te staan, en stelt zichzelf als uitdaging: mooie momenten bezorgen. Wij hadden een aangename avond in een meer dan correct en vriendelijk restaurant, maar een mega-ontdekking was het nu ook weer niet. Wel een zekerheid om naar terug te keren als je denkt: steak vanavond? 

Koning Albertplein 8, Mechelen, m-eatery.be

Josper. Chef Bolle Meulemans kookt op een Josper, een gesloten oven op houtskool, om in te grillen of barbecueën. Smaken en aroma’s komen beter tot hun recht.

Duo. Horecafiguur Pascal Van Himste (van het café aan de overkant: de Boesjkammeree) en reclameman Mehdi Mathlouthi zetten zich achter de M-Eatery.

Lunch.  Tussen 12 en 14 uur wordt een twee­gangen- (21 euro) of driegangenlunch (28,50 euro) ­aangeboden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234