Dinsdag 23/04/2019

Fotografie

Mario Sorrenti was het vriendje van de jonge Kate Moss. Nu toont hij haar foto's

Beeld rv Mario Sorrenti

Achteraf is het nogal wiedes dat Kate Moss (nu 44) een ster werd. Maar haar vriendje van toen, de fotograaf Mario Sorrenti, zag op zijn 19de al dat ze zou uitgroeien tot een supermodel.

In bed, onder de douche, in de trein: waar ze ook ging, Mario (19) volgde zijn vriendin Kate (17) met zijn camera. Zijn foto's leidden tot de doorbraak van het piepjonge fotomodel Kate Moss. De beroemde parfumcampagne Calvin Klein Obsession bleek de sleutel voor haar latere status als supermodel. Mario Sorrenti werd later, in kleinere kring, eveneens wereldberoemd als fotograaf en artdirector, aanvankelijk vooral door zijn naaktportretten.

Hij zag als tiener al dat zijn Kate een ster kon worden. Aan de hand van drie foto's uit Sorrenti's recente boek Kate, waarin vijftig nooit eerder vertoonde foto's van het model staan, vertelt de fotograaf waarom.

Beeld rv Mario Sorrenti

"Kate is ongelooflijk fotogeniek. Als je naar haar gezicht kijkt, lijkt het in zekere zin op een masker, een Egyptisch of Afrikaans beeldhouwwerk: sterke jukbeenderen, ver uit elkaar staande, sprekende ogen. Het licht valt daardoor mooi in haar gezicht. Bovendien maakt het haar interessant. Kates gelaatstrekken zijn anders dan die van anderen, ze is niet het standaard 'perfecte' model. Maar juist die imperfectie maakt haar perfect."

Straatcultuur

"Ik groeide op in het New York van de jaren 80, met hiphop, rap, skateboarden, de Amerikaanse straatcultuur. Daar ontmoette ik dit Britse meisje dat naar de Rolling Stones en de Beatles luisterde en al die tegenculturen leuk vond. Ze was anders, echt en cool.

"Kate begrijpt de foto, snapt welk verhaal er wordt verteld en wat ze moet voelen en uitstralen om dat verhaal op zo'n manier te vertellen dat degene die de foto ziet het gelooft. Het is net acteren. Als een slechte actrice iets doet, al is het zoiets simpels als een glas water vullen, voel je dat het nep is. Als een goede actrice het doet, geloof je het. Hetzelfde geldt voor modellen. Kate is een heel goede actrice.

Beeld rv Mario Sorrenti

"Juist het feit dat al die dingen - zelfvertrouwen, kwetsbaarheid, coolness - tegelijkertijd in haar kunnen bestaan, maakt haar zo bijzonder. Ze kan er op hetzelfde moment zowel zelfverzekerd als kwetsbaar uitzien. Ze kan sexy zijn, zonder sexy te doen.

"Kate is erg complex. Je kijkt haar aan en er gebeurt van alles. Ze heeft diepgang en geeft daarmee de foto ook diepgang. Iedereen ziet er een ander verhaal in. Daarom is ze zo leuk om te fotograferen."

Kate is nu uit bij Phaidon.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.